Βασική αρχή στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι η προστασία δημοσιογράφων, bloggers και πληροφοριοδοτών.

“Θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση στην Κοινωνία εσωτερικών δημόσιων ή εταιρικών πληροφοριών, όταν αυτές αποδεικνύουν παράνομες ή ανήθικες δραστηριότητες, καταχρήσεις, διαφθορά, εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και γενικά βλάβη της κοινωνίας, αποτελεί μορφή ηθικού θάρρους και πρέπει να ενθαρρύνεται και να προστατεύεται.

Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία για την προστασία των δημοσιογράφων και των bloggers με την ταυτόχρονη πλήρη ανωνυμία και προστασία των πηγών τους.”

Οι πολιτικοί και οι υποτακτικοί τους δημόσιοι υπάλληλοι στο ΣΔΟΕ και στις Εισαγγελικές Αρχές, προσπαθούν να “καλύψουν” την περιβόητη λίστα “Λαγκάρντ” εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια. “Όλοι γνωρίζουν”, κανείς όμως δε μιλάει. Ένας δημοσιογράφος τόλμησε να βγάλει στο φως την αλήθεια. Ο Κώστας Βαξεβάνης τόλμησε να αποκαλύψει αυτό που όλοι ήθελαν να παραμείνει κρυφό με χίλιες δυο δικαιολογίες: “αποκτήθηκε παράνομα”, “δεν δόθηκε εντολή να ερευνηθεί” κτλ.

Ε, λοιπόν, η “εντολή” για έρευνα δόθηκε, από την αποκάλυψή της στο περιοδικό HOTDOC. Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν για δικαιοσύνη και να μη βλέπουν δικαιοσύνη, βαρέθηκαν να τους εμπαίζουν με τα “δήθεν” και τα “ίσως”.

Πρέπει να καταλάβουν, επιτέλους, οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοί τους, ότι τα πράγματα  αλλάζουν και πλέον η διαφάνεια είναι το απαιτούμενο και όχι το ζητούμενο.

Η “λίστα Λαγκάρντ” είναι μια από τις πολλές λίστες (λίστα με τα εμβάσματα στις ελβετικές τράπεζες, λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες, τους φοροφυγάδες) που δεν αξιοποιήθηκαν από ένα κράτος που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό και από ένα πολιτικό σύστημα που βασίζεται στη διαπλοκή και στη διαφθορά. Σε αντίθεση με τα άλλα κράτη, όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία, που χρησιμοποίησαν σωστά τις αντίστοιχες λίστες τους.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας στηρίζει το δημοσιογράφο και την αποκάλυψή του. Όπως στηρίζει και θα στηρίζει κάθε αποκάλυψη δημοσιογράφου που θα καταγγέλλει και θα δημοσιοποιεί την αλήθεια και στοιχεία για παράνομες πράξεις και αδικήματα.

Τέλος δηλώνει πως έχει την διάθεση και το κουράγιο να υποστηρίξει την ελευθερία του λόγου και της δημοσιογραφίας, με όποιο τρόπο μπορεί.


Παραπομπές:

Δελτίο τύπου της Αστυνομίας για την δίωξη Βαξεβάνη

Δήλωση προέδρου ΕΣΗΕΑ

Σχόλια από την ομάδα του HOTDOC

Εντολή από οικονομικό εισαγγελέα για αξιοποίηση της λίστας

Κατηγορίες: Uncategorized

10 σχόλια

Mariotti Giorgio · Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, 2012 στο 02:32

Petition για τον Βαξεβάνη:
http://www.avaaz.org/en/petition/Drop_all_charges_against_Greek_journalist_Kostas_Vaxevanis/?cmlcgcb

athos · Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, 2012 στο 11:05

στην προσπάθεια σας να προωθήσετε την διαφάνεια μην αγνοείτε οτι ο συγκεκριμμένος δημοσιογράφος έβγαλε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο ελλήνων πολιτών που έχουν καταθέσεις σε ξένη τράπεζα,κάτι νόμιμο.Ο δημοσιογράφος κερδίζει με την ενέργειά του αυτή και χρήματα απο την κυκλοφορία του εντύπου και αναγνώστες και κυρίως κάνει ντόρο γύρω απ’τον εαυτό του,κάτι σημαντικό σ’αυτό το επάγγελμα!Γι’αυτό η όποια ηρωοποίησή του θα έπρεπε να αποφεύγεται.
Η καλύτερη χρήση αυτού του καταλόγου θα ήταν η σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις των ατόμων αυτών,κάτι στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση.Αρα είναι ένα ακόμα επεισόδιο του ελληνικού καφενείου και κουτσομπολιού στο οποίο επιδίδονται τα κανάλια και καναλάκια συστηματικά!
Που βρίσκεται το κέρδος για την κοινωνία απο όλα αυτά?

Γιάννης Λύκος · Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, 2012 στο 11:43

athos: το κέρδος για την κοινωνία είναι μεγάλο: θεμελιώθηκε το γεγονός ότι αυτή η λίστα υπάρχει και δεν έχει χαθεί και μάλιστα μπορεί να αποτελεσει καταλύτη για την διερεύνηση όλης της υπόθεσης, τιμωρώντας όσους προκύψουν σαν φοροφυγάδες και κερδίζοντας έσοδα απο την φορολόγηση αυτών των περίεργων νούμερων. Μήν αναφερθούμε ότι μπορεί να βοηθήσει στο να αποδοθούμ ευθύνες και σε όσους πολιτικούς και παρατρεχάμενους διαχειρίστικαν την λίστα αυτή- πολλαπλό το κέρδος λοιπόν.
Σύμφωνοι ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο το γεγονός να έχεις καταθέσεις στο εξωτερικό, είναι όμως όταν δεν μπορείς να τις δικαιολογήσεις. Δεν μπήκε όμως σε αυτήν την διαδικασία το hot doc, δεν δημοσιοποίησε νουμερα. Είπε απλώς ότι ορίστε, εδώ είναι, ποιόν κοροιδεύετε;
Περι κέρδους, έτσι δουλεύει η δημοσιογραφία, αποκαλύπτω κάτι και ο αναγνώστης αγοράζει την εφημερίδα κτλπ. Δεν βρίσκω κάτι το αθέμιτο.
Προσωπική γνώμη βεβαίως όλα αυτά και δεν γνωρίζω αν αντανακλώ την επίσημη άποψη των Πειρατών.

Dimitris Papageorgiou · Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, 2012 στο 19:33

Είναι λάθος η δημοσίευση της λίστας. Υπάρχει κράτος που μπορεί αν το επιτρέπουν οι νόμοι να το κάνει αυτό. Αυτή η συμπεριφορά είναι φασιστική απλά. Επίσης, δεν είναι καθόλου σίγουρο πόσο φερέγγυα είναι η λίστα.

Βασίλης Περαντζάκης · Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, 2012 στο 08:57

Η λίστα δημοσιοποιήθηκε ως αυτό που είναι. Μια λίστα καταθετών. Η δημοσιογραφική επιτυχία βρίσκεται στο ότι η λίστα αυτή δεν έχει χαθεί. Υπάρχει. Το ότι θα πρέπει να ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα είναι σίγουρο. Αλλά αυτό είναι ακριβώς που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Το κράτος λοιπόν θα πρέπει πρώτα να κάνει το καθήκον του και μετά να μιλήσει για προστασία προσωπικών δεδομένων.

Το να έχει κάποιος καταθέσεις στο εξωτερικό δεν είναι παράνομο. Το να μην έχει δηλώσει τα εισοδήματα είναι το παράνομο.

Μιχάλης Παπαδημητρίου · Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, 2012 στο 11:28

Η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι ένα κρατούμενο. Από την άλλη όμως, πως μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι εδώ και 2-3 χρόνια, υπήρχε στη διάθεση των εκάστοτε κυβερνήσεων μία λίστα με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα ,φυσικών και νομικών προσώπων.

Με μία απλή αντιπαράθεση των στοιχείων μία ικανή διοικητική αρχή θα μπορούσε να διαπιστώσει αν τα ποσά που φαίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις.

Εφόσον προέκυπταν διαφορές, θα μπορούσαν να κληθούν οι “ενδιαφερόμενοι” να παράσχουν εξηγήσεις και να να έρθουν σε κάποιο συμβιβασμό, όσον αφορά τα πρόστιμα φυσικά. Από αυτή την διαδικασία το δημόσιο θα μπορούσε να αποκομίσει έσοδα απόλυτα αναγκαία, όλον αυτό τον καιρό.

Αντίθετα, παρατηρείται ένα απίστευτο γαιτανάκι, όπου οι εμπλεκόμενοι ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, ενώ φαίνονται να έχουν χάσει και τη λίστα!

Επομένως, οι υποψίες για συγκάλυψη και διαφθορά είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένες. Όλη η κοινωνία αναρωτιέται ποιοι είναι μέσα σε αυτή τη λίστα, ποιοι μπορεί να επηρεάζουν το έργο της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης. Ευλόγως. Αυτές οι καταστάσεις είναι επικίνδυνες.

Και έρχεται ένας δημοσιογράφος, και την αποκαλύπτει. Αυτή είναι η λίστα. Δεν μπορεί πλέον να υπάρξει συγκάλυψη. Ξέρουμε τα ονόματα. Κι αν δεν είναι αυτά ας βγάλουν τα πραγματικά να τον διαψεύσουν. Να τον πάνε και μέσα για διασπορά ψυεδών ειδήσεων.

Μέχρι τότε όμως, αυτός ο άνθρωπος θα θεωρείται δημοσιογράφος που έκανε τη δουλειά που πρέπει να κάνει. Από τους ελάχιστους αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ακόμα και τα αυτονόητα στην Ελλάδα, πλέον αμφισβητούνται. Μπράβο του, λοιπόν, χωρίς περιστροφές.

Εντολή σύλληψης του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη – Σχόλιο του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας | Κόμμα Πειρατών Ελλάδας · Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, 2012 στο 08:13

[…] Pirateparty.gr Share this:EmailPrintTwitterFacebookGoogle +1MoreDiggStumbleUponTumblrRedditLinkedInPinterestLike […]

Βαξεβάνης: Αναζητούν εμένα αντί για την αλήθεια | gatoulos · Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, 2012 στο 09:09

[…] https://www.pirateparty.gr Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ, ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ. Bookmark the permalink. ← 1942-2012: Τόσο διαφορετικές αλλά τόσο όμοιες Κατοχές […]

A Matter of Transparency or a Violation of Personal Data? | PirateTimes · Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, 2012 στο 11:15

[…] Greek Pirate Party reacted immediately in the incident and defended the journalist: “The protection of journalists, bloggers and whistle-blowers is a basic principle in […]

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *