1) Επανεκκίνηση του προγράμματος εργατικής κατοικίας του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”

Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” για την απόκτηση «φθηνής στέγης» στο πλαίσιο του προγράμματος δεν αποδίδει και δεν απορροφά τα κονδύλια καθώς μόνο το 28% αυτών που λαμβάνουν προέγκριση για το σχετικό δάνειο βρίσκουν κατοικία για να αγοράσουν. Το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε γιατί τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά για τους νέους και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να αγοράσουν το δικό τους σπίτι με επιδοτούμενο το μεγαλύτερο ποσοστό του επιτοκίου.

Η λύση: Επανεκκίνηση του προγράμματος εργατικής κατοικίας του ΟΑΕΔ, με νέες κατασκευές και νέους δικαιούχους από το πρόγραμμα “Σπίτι μου”.

2) Οικονομικά κίνητρα για Δήμους, ΝΠΔΔ και ιδιώτες, να αναλάβουν για πενήντα χρόνια τη διαχείριση και την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων κτιρίων, χωρίς οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι να χάνουν την ιδιοκτησία τους. (υπάρχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο από το 2014, για το οποίο έχει γίνει μελέτη). Τα διαθέσιμα κτήρια στην χώρα υπολογίζονται σε 800χιλ με τα 200χιλ από αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

3) Επέκταση του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) σε Βασικό Εισόδημα με πόρους από την φορολογία ακινήτων, τα έσοδα από την φορολογία χρηματιστηριακών συναλλαγών, τον φόρο πολυτελείας και τον ΦΠΑ.

4) Πλήρη ισότητα στα δικαιώματα γάμου και τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια.