CC photo by Reza Vasiri

CC photo by Reza Vasiri

Άνεμος αναταραχής φυσά σε διάφορα κράτη ανά τον κόσμο. Καθώς τα έθνη δοκιμάζονται από τις κοινωνικο-οικονομικές κρίσεις, οι λαοί δεν αισθάνονται πλέον πως υπηρετούνται από τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους.

Είναι άραγε μια προσωρινή ανωμαλία ή ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της παραδοσιακής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας;

Σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες, αποκομμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τους ηγέτες τους, έχουν αρχίσει να εξεγείρονται. Συμβαίνει ειρηνικά στην Ισπανία, με τις μη βίαιες διαμαρτυρίες των indignados, βίαια και χαοτικά στη Βρετανία, με ταραχές, λεηλασίες και εμπρησμούς.

Η Ελλάδα είναι κάπου στη μέση, αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στις ειρηνικές διαμαρτυρίες και την βία που προκαλεί η αστυνομία. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της συμπεριφοράς των εκλεγμένων ηγετών, που δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των πολιτών τους.

Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες – ένα από τα πλέον αλλοτριωμένα έθνη σε παγκόσμιο επίπεδο, με ψευδαισθήσεις δημοκρατίας – υπήρξε μια μικρή ανταπόκριση σχετικά. Στις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, που έχει ξεπεράσει πια το σημείο όπου εκνεύριζε και απογοήτευε τους ανθρώπους. Πλέον τους απελπίζει και τους βυθίζει στην αδράνεια. Δύο κόμματα ελέγχουν τα πάντα, και στηρίζονται από δωροδοκίες και εταιρείες. Για πολλούς, φαίνεται άσκοπο να αντιδράσουν, πόσο μάλλον να ψηφίσουν.

Αλλά η κυριαρχία των γιγαντιαίων εταιρειών στις ΗΠΑ και οι αντιδράσεις κατά των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη είναι μονάχα τα συμπτώματα του πραγματικού προβλήματος. Πώς φθάσαμε ως εδώ; Γιατί οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αυτό, προτού να συμβούν;

Αποσύνδεση.

Σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία, οι πολίτες είναι ουσιαστικά αποκομμένοι από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το δικαίωμα του καθορισμού των αποφάσεων λήγει, τη στιγμή που δείχνουν κάποιον και του λένε “ηγήσου.” Μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι απόψεις τους δεν έχουν πλέον σημασία. Η διαδικασία δημιουργίας, ερμηνείας και επιβολής των νόμων επαφίεται εξ ολοκλήρου στους κυβερνήτες.

Θεωρητικά, ένας ηγέτης έχει κίνητρο να κάνει καλή δουλειά και πραγματικά να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του λαού. Αν δεν το κάνει, χάνει τις επόμενες εκλογές. Στην πράξη, όμως, η αποσύνδεση μεταξύ πολιτικού και πολίτη οδηγεί στην απάθεια.

Το αστικό επιχείρημα υπέρ της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, είναι ότι οι «άπλυτες μάζες» δεν έχουν την γνώση και την ευφυΐα να κυβερνούν σωστά και ως εκ τούτου πρέπει να επιτρέπει μόνο στους πιο μορφωμένους να παίρνουν αποφάσεις. Αυτό, όμως, καταλήγει να είναι μια αυτο-εκπληρούμενη προφητεία, αφού οι αντιπρόσωποι, συμμετέχοντας ενεργά στην διακυβέρνηση, έχουν πληρέστερη και καλύτερη πληροφόρηση , από ότι οι απλοί πολίτες.

Στην πραγματικότητα, οι πολίτες είναι κάτι παραπάνω από ικανοί να κατανοήσουν όλα αυτά τα κυβερνητικά ζητήματα, εφόσον κάποιος τους τα εξηγήσει και τους τα διευκρινίσει. Αυτό συχνά δεν συμβαίνει. Οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι ακούγεται η φωνή τους.
Δεν έχουν τρόπο να γνωρίζουν αν οι αποφάσεις των ηγετών τους είναι πραγματικά για το καλύτερο ή όχι. Με όλα τα τεχνολογικά μέσα πληροφόρησης που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, είναι παράλογο να υπάρχουν τόσο λίγες δυνατότητες για μια πραγματική επικοινωνία με τους εκλεγμένους ηγέτες.

Αλλά το να τρίψουμε το ίντερνετ στη μούρη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν είναι από μόνο του αρκετό. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είχαν άφθονους διαύλους επικοινωνίας στη διάθεσή τους εδώ και δεκαετίες. Επιστολές, τηλεφωνήματα, προσωπικές συναντήσεις: όλα τα παραπάνω τους έδιναν την δυνατότητα για ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες. Ωστόσο, η αποσύνδεση παραμένει. Όσους τρόπους και να βρούμε για να επικοινωνούν οι ψηφοφόροι με τους ηγέτες τους, και πάλι θα πρέπει να τους εμπιστευθούν πλήρως και να υπογράψουν μια «λευκή επιταγή», δίνοντας τους την εξουσία να αποφασίζουν. Μετά από τις εκλογές, οι πολίτες δεν έχουν πραγματική εξουσία και το ξέρουν.

Αυτό το έλλειμμα λαϊκής εξουσίας γεννά απάθεια και αδιαφορία. Μέχρι να γεννήσει βία.

Η διαδικασία δημιουργίας, ερμηνείας και επιβολής των νόμων, δεν είναι κομμάτι της ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Δεν το βλέπουν, δεν το βιώνουν, και ως εκ τούτου δεν αισθάνονται δεσμευμένοι από αυτό. Και δεν αντιλαμβάνονται πότε κάτι πρόκειται να πάει στραβά, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Πόσος χρόνος θα περάσει αλήθεια, ωσότου μια πλήρως λειτουργική αντιπροσωπευτική δημοκρατία σκοντάψει σε κάποια ανωμαλία και πέσει θύμα της αποξένωσης των πολιτών της; Η φθορά μπορεί να επιδιορθωθεί, αλλά πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να επανέλθει;

Καθώς αυτός ο κύκλος συνεχίζεται, κόσμος βλάπτεται, οικοσυστήματα καταστρέφονται, ο πλούτος συσσωρεύεται και το μέλλον χάνεται, ενώ η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Ο κύκλος μπορεί να σπάσει. Η διχοτόμηση μεταξύ «κυβέρνησης» και «λαού» πρέπει να εκλείψει. Τέλος πια στην τακτική επιλογής ατόμων, στα οποία δίνεται εξουσία, ενώ ο λαός παραμένει αδρανής στο παρασκήνιο, την ώρα που αυτοί κρατάνε τις τύχες μιας ολόκληρης κοινωνίας στα χέρια τους. Οι κυβερνήσεις, από εδώ και στο εξής, πρέπει να δομούνται γύρω από τη συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Άτυποι αντιπρόσωποι του λαού δύναται να αναδειχθούν, ανάλογα με την φύση της κάθε περίπτωσης, οι οποίοι όμως, δεν θα έχουν το κίνητρο μιας καλοπληρωμένης δουλειάς αλλά την επιθυμία να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους στην επίτευξη ορισμένων στόχων.

Όλοι θα έχουν λόγο για το μέλλον.

Θα είναι μια κυβέρνηση από το πλήθος.

 

Του Zacqary Adam Green.
Απόδοση στα Ελληνικά Ο.Τ.

http://falkvinge.net/2011/08/10/is-representative-democracy-sustainable/

 

 

Κατηγορίες: Uncategorized

8 σχόλια

Harris Denidis · Τετάρτη, 11 Απριλίου, 2012 στο 15:08

Πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις. Συστήνων και το
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2575.aspx

Inferno · Τετάρτη, 18 Απριλίου, 2012 στο 12:58

Εναλλακτικά μπορεί να συζητηθεί και ένα υβριδικό μοντέλο που να έχει 200 βουλευτές με την κλασική μέθοδο, εφαρμόζοντας όμως την απλή αναλογική για δικαιότερη κατανομή, και στη συνέχεια 100 βουλευτές κληρωτοί απευθείας από το εκλογικό σώμα (δηλ. όλοι οι Έλληνες υπήκοοι με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι) έτσι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι πολύ πιο ασφαλής από συστήματα και συμφέροντα.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ενα μεταβατικό στάδιο πριν την αμεσοδημοκρατία.

Κουγιουμτζόπουλος Χάρης · Τετάρτη, 18 Απριλίου, 2012 στο 23:15

Το θέμα έχει δύο τεχνικές διαστάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας τύπου μηχανών αναζήτησης που να μπορεί να κάνει σύνθετη επεξεργασία θέσεων.
Φανταστείτε ότι σε ένα forum άμεσης δημοκρατίας κάθε πολίτης θα πρέπει να διαβάζει εκατομμύρια μηνύματα και απόψεις που θα καταλήξουν τελικά στο ίδιο το αποτέλεσμα του να μην συμμετέχει.
Θα πρέπει να υπάρξει δηλαδή μια βάση δεδομένων κωδικοποιημένη με τα θέματα και τις απόψεις που διακινούνται έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να έχει δυνατότητα σε μικρό χρόνο να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη.
Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί.
Εγώ προσωπικά έχω δοκιμάσει αρκετά τέτοια μοντέλα που δυστυχώς απέτυχαν.
Το δεύτερο ζήτημα της αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας είναι οι παραγωγικές δομές που και αυτές θα πρέπει να ανοίξουν σε ανοιχτές συζητήσεις.
Το κόμμα των πειρατών που χθες μόλις άρχισα να το παρακολουθώ έχει έλλειμμα στις οικονομικές προτάσεις που αποτελούν θεμέλιο λίθο της κοινωνικής συνύπαρξης. Τo Internet αποτελεί σίγουρα το νέο πεδίο διαμόρφωσης των οικονομικών δομών. Ομως χρειάζονται πειραματικές εφαρμογές, πρωτοβουλίες που να δοκιμαστούν και να αποτελέσουν οδηγούς νέων οικονομικών εφαρμογών.
Το είναι καθορίζει τη συνείδηση και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από την κατάληξη των κινημάτων του ’60 που εξαργυρώθηκαν με μια πλασματική ευημερία στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Για να πεθάνει όμως το παλιό, πρέπει να γεννηθεί το καινούργιο. Χρειάζεται νέα οικονομική πρόταση σχέσεων παραγωγής που να μπορεί βιώσιμα να αντικαταστήσει την παραδοσιακή. Και αυτή σίγουρα συνδέεται με την τεχνολογική εξέλιξη και την άμεση δημοκρατία.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ · Κυριακή, 22 Απριλίου, 2012 στο 10:55

Το κείμενο κάνει κάποιες γενικές διαπιστώσεις χωρίς να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο. Ένα κόμμα πρέπει να έχει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις εφαρμόσιμες. Αλλοιώς δεν είναι κόμμα ,που επιδιώκει πολιτικό αποτέλεσμα, αλλά λέσχη πολιτικού προβληματισμού.

Anesths.pp · Κυριακή, 22 Απριλίου, 2012 στο 12:29

Ενα άρθρο είναι ΑΠΛΑ ένα άρθρο και ο συγγραφέας του γράφει ό,τι θέλει.
Αν θέλεις Θέσεις και Προτάσεις έχουμε 11 σελίδες
https://www.pirateparty.gr/arxes-programma/

Είναι βιώσιμη η αντιπροσωπευτική δημοκρατία ; « Το μεγαλύτερο blog της πόλης · Κυριακή, 8 Απριλίου, 2012 στο 03:26

[…] via  pirate.gr Rate this: Share this:StumbleUponDiggRedditPrintEmailFacebookTwitterLike this:LikeBe the first to […]

Είναι βιώσιμη η αντιπροσωπευτική δημοκρατία; | Const4ntino's Free Zone · Πέμπτη, 19 Απριλίου, 2012 στο 18:07

[…] Του Zacqary Adam Green. Απόδοση στα Ελληνικά Ο.Τ. […]

Όλοι θα έχουν λόγο για το μέλλον! | Ερανιστής · Δευτέρα, 23 Απριλίου, 2012 στο 20:54

[…] Πηγή: Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. […]

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *