Με έκπληξη μάθαμε ότι την Πέμπτη 30 Μαΐου, η ηγεσία του Κόμματος Πειρατών Σλοβακίας (Pirátska strana – Slovensko) ανακοίνωσε ξαφνικά ότι αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητα του κόμματος για τις ευρωεκλογές και να καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τους Δημοκράτες (Demokrati)[1], ένα κεντροδεξιό-συντηρητικό κόμμα με πολύ μικρή εκλογική απήχηση. Αυτή η απόφαση δεν είναι απλά προβληματική ή άστοχη. Είναι κανονική αποστασία.

Όπως αναφέραμε, οι Demokrati είναι ένα συντηρητικό, δεξιό κόμμα που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Δηλαδή στην ίδια ευρωομάδα με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη και το γερμανικό CDU του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Μάνφρεντ Βέμπερ[2]. Τα ευρωπαϊκά Κόμματα Πειρατών εντάσσονται στην ευρωομάδα των Πρασίνων. Η ιδεολογία του ΕΛΚ είναι φυσικά απολύτως ασύμβατη με αυτήν του Πειρατικού Κινήματος. Αφήνουμε κατά μέρος τις λεκτικές αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς του ΕΛΚ, οι οποίοι έχουν πολλάκις υπερβεί τα εσκαμμένα για το Κίνημά μας και τα μέλη του. Τόσο το ΕΛΚ όσο και οι ομόκλινοί του «Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» (η «light» Ακροδεξιά) είναι, όπως αποδεικνύεται από τη στάση τους σε πλείστα θέματα (π.χ. Predatorgate[3]) φανατικοί πολέμιοι της διαφάνειας, της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας του λόγου, της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών, ενώ αμφισβητούν και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του ατόμου. Ανάλογα τραγικές είναι και οι επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος[4], ένα ακόμα θέμα που έχουμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, από κοινού με τους Πράσινους.

Παρόλα αυτά, το Κόμμα Πειρατών Σλοβακίας επέλεξε, επικαλούμενο την «ιδιάζουσα» εγχώρια πολιτική κατάσταση, να γυρίσει την πλάτη σε όλα τα υπόλοιπα προοδευτικά (κεντροαριστερά και αριστερά) και φιλοευρωπαϊκά κόμματα και – ουσιαστικά – να αποσχιστεί από την ευρωομάδα στην οποία ανήκουν τα ευρωπαϊκά Πειρατικά κόμματα. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτή η πράξη της ηγεσίας του Κόμματος Πειρατών Σλοβακίας μόνο με μια λέξη μπορεί να χαρακτηριστεί: αποστασία.  Επισημαίνουμε ότι στα σχόλια της ανακοίνωσης διαβάσαμε μομφές προς την ηγεσία του Κόμματος Πειρατών Σλοβακίας ότι έλαβαν αυτή την απόφαση χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη διαβούλευση με το Σώμα των Μελών του ή με το ευρύτερο ευρωπαϊκό Πειρατικό Κίνημα, μομφή που δεν αρνήθηκαν. Αν όντως είναι έτσι τα πράγματα, τότε η ηγεσία του Κόμματος Πειρατών Σλοβακίας παραβίασε κάθε κανόνα λειτουργίας των Πειρατικών κομμάτων κι έχουμε κάθε δικαίωμα να υποψιαστούμε πολλά, πέραν των εύλογων ερωτημάτων περί ιδεολογικής και προγραμματικής συνέπειας που εγείρονται.

Περιμένουμε λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Πειρατικού Κόμματος. Θα το προσπεράσουν; Θα τους καλέσουν να δώσουν εξηγήσεις, όπως θα έπραττε κάθε πολιτικός χώρος που σέβεται τον εαυτό του; Ως τώρα, δεν έχουμε δει καμία απολύτως αντίδραση.

Ωστόσο, μέχρι να δεήσει το Ευρωπαϊκό Πειρατικό Κόμμα να κινητοποιηθεί, εμείς δε μπορούμε να σωπαίνουμε. Δε μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε μπροστά στις παθογένειες, ούτε και να προτεραιοποιούμε τις «καλές σχέσεις» με άτομα και συλλογικότητες που επέλεξαν να κάνουν κουρελόχαρτο όλα αυτά που πρεσβεύει το Πειρατικό Κίνημα και πιστεύουμε ως Πειρατές. Δεν είναι πλέον απλά ζήτημα διαφωνιών σε θέματα τακτικής, στρατηγικής, χρονοδιαγράμματος, οδικού χάρτη ή μεθοδολογίας. Δεν αφορά προτίμηση στη μια λεκτική διατύπωση ή στην άλλη. Είναι ζήτημα αρχών, ήθους, αξιοπρέπειας, ακεραιότητας και τιμής. 

Χάριν σύγκρισης: όπως και άλλα κόμματα Πειρατών στην Ευρώπη, δε μπορέσαμε φέτος να συμμετάσχουμε στις ευρωεκλογές. Έτσι, αποφασίσαμε, έχοντας ως εφαλτήριο το νέο μας Καταστατικό[5] που ψηφίσαμε στο 11ο Συνέδριό μας, να επικεντρωθούμε στην κατάρτιση ενός πλήρους προγράμματος και στην αναδιοργάνωση κι επανεκκίνηση του κόμματός μας. Όταν ζητήθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας να προτείνει κόμματα που οι Πειρατές μπορούν να στηρίξουν χωρίς να αισθάνονται ότι κάνουν πολύ μεγάλες ιδεολογικές εκπτώσεις, εκείνη ανταποκρίθηκε εκδίδοντας σχετική, τεκμηριωμένη, μη δεσμευτική ανακοίνωση κατόπιν συνεδρίασης κι ενδελεχούς εξέτασης της κατάστασης[6].

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, ξεκαθαρίζουμε ότι, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει το Ευρωπαϊκό Πειρατικό Κόμμα, εμείς θα συνεχίσουμε να  υπηρετούμε πιστά κι απαρέγκλιτα την Πειρατική Ιδεολογία, χωρίς εκπτώσεις σε ζητήματα αρχών, ακεραιότητας, εντιμότητας, ανθρωπιάς κι αξιοπρέπειας. Μπορεί να κάνουμε και λάθη στην πορεία. Άλλωστε, και στο παρελθόν έχουμε κάνει λάθη, τα οποία αναγνωρίζουμε και για τα οποία αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη. Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να ξεπουλήσουμε τις αρχές μας και τις ιδέες μας, γιατί αναγνωρίζουμε έμπρακτα ότι μας τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας και τη συμμετοχή σας στη λειτουργία του κόμματός μας.

Πηγές:

[1] Pirátska strana – Slovensko. Facebook. [online] Available at: https://www.facebook.com/slovenskipirati/posts/pfbid0ZyJpCovi68WLGi7Dznb6phcugRXVwhFy3FHdu7sX57bfwqSBUYAg9aSrS9FAj5Yxl.

[2] Wikipedia. (2024). Democrats (Slovakia). [online] Available at: https://en.wikipedia.org/wiki/Democrats_(Slovakia).

[3] ΔΕΜΕΤΗΣ, Χ. (2022). Politico για ‘Predatorgate’: Βαθαίνει το σκάνδαλο στην Ελλάδα, ευρωπαϊκή πίεση στον Μητσοτάκη. [online] News 24/7. Available at: https://www.news247.gr/politiki/politico-gia-predatorgate-vathainei-to-skandalo-stin-ellada-evropaiki-piesi-ston-mitsotaki/.

‌[4] ΔΕΜΕΤΗΣ, Χ. (2024). Πώς ψήφισαν για το κλίμα οι ευρωβουλευτές: Στους ουραγούς ΝΔ και ΕΛΚ. [online] News 24/7. Available at: https://www.news247.gr/kosmos/pos-psifisan-gia-to-klima-oi-evrovouleftes-stous-ouragous-nd-kai-elk/.

[5] Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Καταστατικό – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας – Pirate party of Greece. [online] Available at: https://www.pirateparty.gr/katastatiko-2/.

[6] Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (2024). Οι επιλογές του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας για τις Ευρωεκλογές του 2024 και η σχετική πρόταση της Δ.Ε. – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας – Pirate party of Greece. [online] Available at: https://www.pirateparty.gr/2024/05/evroekloges2024/.