Μια ακόμα γυναικοκτονία. Αυτή τη φορά ακριβώς έξω από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο είχε πάει για να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της και μέλλοντα δολοφόνο της. Τον οποίο είχε καταγγείλει ξανά το 2020 για βιασμό και βιαιοπραγία. Δεν της χορηγήθηκε καμία προστασία. Ούτε περιπολικό ούτε τίποτα. Βλέπετε, η ΕΛ.ΑΣ. του κυρίου Χρυσοχοΐδη ήταν απασχολημένη με το να φυλάει τηλεοπτικές ανθυποπερσόνες κι αποσυρμένους πολιτικούς. Και την ώρα που έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση, κανένας από το αστυνομικό τμήμα δε βγήκε να βοηθήσει. Το μόνο που κάνανε ήταν να πουν ψέματα, πως τάχατες η δολοφονία δεν έγινε μπροστά στα μάτια τους, αλλά στα… 100 μέτρα.

Την ίδια ώρα, ο έτερος Καππαδόκης του διδύμου «Νόμος και Τάξη» της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός «Δικαιοσύνης» κύριος Γεώργιος Φλωρίδης που έχει ποινικοποιήσει ακόμα και την αναπνευστική λειτουργία για να νιώθουν «ασφαλείς» οι κυρ-Παντελήδες, αρνείται πεισματικά, με γελοία επιχειρήματα, να αναγνωρίσει νομικά τη γυναικοκτονία. Σ’αυτό μάλιστα παραβιάζει και το άρθρο 28 του Συντάγματος, καθώς η χώρα μας έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία προβλέπει ρητά την ποινικοποίηση διαφόρων μορφών βίας εις βάρος των γυναικών[1]. Φλωρίδης-Χρυσοχοΐδης μαζί έχουν αφήσει, με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού, τις γυναίκες στη χώρα μας στο έλεος των κακοποιητών και των δολοφόνων τους, χτυπώντας τες «φιλικά» στην πλάτη και στέλνοντάς τες στο… καλό μ’ένα παντελώς άχρηστο «panic button» στο κινητό.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας απαιτεί την άμεση παραίτηση των δυο αυτών υπουργών, την τιμωρία των υπευθύνων του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και την άμεση απομάκρυνση της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Απαιτεί την άμεση κατάργηση του νόμου για την υποχρεωτική «συνεπιμέλεια», που δίνει πεσκέσι γυναίκες και παιδιά στους κακοποιητές  «άντρες». Απαιτεί την άμεση δημιουργία επαρκών δομών προστασίας κακοποιημένων γυναικών και την πραγματική προστασία τους από τους κακοποιητές. Απαιτεί, τέλος, την άμεση αλλαγή αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών από τα δικαστήρια και την άμεση απομάκρυνση από το δικαστικό σώμα δικαστών που επανειλημμένα και κατά συρροή ευνοούν κακοποιητές συζύγους. 

Κι αν σας φαίνεται εξωφρενική η απαίτησή μας για παραιτήσεις, θυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες που στοίχισε τη ζωή σε δυο Σουηδούς φιλάθλους, παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν. Ο λόγος ήταν ότι, ενώ υπήρχε από το Σεπτέμβριο αίτημα της Τυνησίας για έκδοση του δράστη, ο αρμόδιος δικαστής δεν απάντησε σε αυτό και ο φάκελος δεν διεκπεραιώθηκε[2]. Στη δήλωσή του, ο κύριος Βαν Κουίκενμπορν ανέφερε αυτολεξεί: «[ήταν ένα] ατομικό λάθος. Ένα μνημειώδες λάθος. Ένα απαράδεκτο λάθος. Ένα λάθος με δραματικές συνέπειες. Η ανεξαρτησία ενός δικαστή είναι το θεμέλιο του κράτους δικαίου μας. Πάντα υπερασπιζόμουν αυτήν την αρχή και θα συνεχίσω να την υπερασπίζομαι. Ως υπουργός δικαιοσύνης, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να παρέμβω στις αποφάσεις ενός δικαστή. Αν και αυτό είναι έργο ενός μεμονωμένου και ανεξάρτητου δικαστή, εξακολουθώ να θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτό το απαράδεκτο λάθος. Δεν ψάχνω απολύτως κανένα πρόσχημα. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Νιώθω ότι είναι καθήκον μου να το κάνω». Θέλετε να τον συγκρίνουμε με τους κυρίους Φλωρίδη και Χρυσοχοΐδη ή με τον Κώστα Αχιλλέως Καραμανλή; Αφήστε το καλύτερα. Για τη Νέα Δημοκρατία το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη» φαίνεται πως αφορά μόνο τη διανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε «ημετέρους».

Πηγές:

[1] eur-lex.europa.eu. (n.d.). Προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. EUR-Lex – 4301302 – EN – EUR-Lex. [online] Available at: https://eur-lex.europa.eu/EL/legal-content/summary/eu-accession-to-the-istanbul-convention.html.

[2] euronews. (2023). Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. [online] Available at: https://gr.euronews.com/2023/10/20/belgio-paraithsh-ypoyrgos-dikaiosynhs-tromokratikh-epithesh-bryxelles