Με τις δηλώσεις τους, ο υπουργός Υγείας Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης κι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψαν τα σχέδια της «κεντροδεξιάς» Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας: «Στην Ελλάδα ζούμε στο έξης παράδοξο: αν η αστυνομία δρα ρωτούμε γιατί έδρασε, αν δεν δρα γιατί δεν έδρασε. Είμαι υπέρ της πιο αυστηρής αστυνομίας, είμαι πολύ υπέρ των καμερών στους δρόμους» είπε ο Γεωργιάδης, ενώ ο Μηταράκης δήλωσε  πως «[π]ρέπει να ξαναδούμε τους κανόνες εμπλοκής για τη χρήση όπλων από τους αστυνομικούς». Με απλά λόγια: αυτό που θέλουν να προωθήσουν είναι η δημιουργία ενός απόλυτα αστυνομοκρατούμενου κράτους, με κάμερες παντού, με παρακολούθηση των πάντων, με απολύτως καταργημένο για τους πολίτες το τεκμήριο της αθωότητας και με υπεράνω του νόμου αστυνομικούς-πιστολέρο σαν τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Αθανάσιο Μελίστα. Για το καλό μας βεβαίως-βεβαίως!

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που αφήνουν τη βαριά εγκληματικότητα απολύτως ανεξέλεγκτη: θέλουν τους πολίτες φοβισμένους για να δεχτούν ως μόνη λύση την πλήρη καταστολή και την αφαίρεση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους. Το ψευτοδίλημμα γνωστό: «ευνουχισμένη αστυνομία» ή «αστυνομία πιστολέρο». Στην πραγματικότητα, η Αστυνομία δεν είναι «ευνουχισμένη». Το έχει αποδείξει άλλωστε με τις πάμπολλες βιαιοπραγίες της εναντίον πολιτών. Το πρόβλημά της δεν είναι ότι έχει «δεμένα τα χέρια», αλλά ότι δεν επιθυμεί να ασχοληθεί καθόλου με την εκτέλεση των καθηκόντων της και με την πραγματική προστασία του πολίτη. Την Κυριακή την έστειλαν στο θάνατο η ολιγωρία μιας Αστυνομίας που δεν ενδιαφέρθηκε να προβεί σε αυτά που έπρεπε αυτεπάγγελτα να πράξει κι ένα αστυνομικό τμήμα που κάμποσα στελέχη του έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί προ πολλού[1].

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Αστυνομίας δεν δέχονται να εξετάσουν κανένα από τα μοντέλα [2][3][4] αστυνόμευσης που εφαρμόζονται στις πραγματικές δημοκρατίες και όντως επιτυγχάνουν την προστασία των πολιτών. Αντίθετα, προκρίνουν – ουσιαστικά – ως πρότυπα τον Κορκονέα, το Μελίστα και το Θεοφιλογιαννάκο. Για να καταλάβετε πού μας έφτασε το δόγμα «νόμος και τάξη» του Θεοδωρικάκου, του Μηταράκη και του Χρυσοχοΐδη, συζητούσαμε αν μπορούσε να κάνει κάτι η αστυνομία στο μισό μέτρο έξω από το τμήμα, αντί να συζητάμε γιατί η αστυνομία δε συνόδεψε ως όφειλε με ασφάλεια στο σπίτι της την γυναίκα που φοβόταν να κάνει μήνυση, μην τυχόν κι εξοργίσει ακόμα περισσότερο τον κακοποιητή της, την ώρα που ο πρώην αρχηγός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έριχνε το φταίξιμο στη δολοφονημένη γυναίκα που «προκαλούσε» το φονιά της δείχνοντας χαρούμενη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – κι όχι μόνο αυτό, αλλά επέμενε κιόλας[5]!

Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτές ήταν, είναι και θα είναι για πάντα οι αντιλήψεις της. Δε χωρούν αυταπάτες πως τάχατες την επόμενη φορά θα είναι «καλύτερη», πιο «ήπια», λιγότερο διεφθαρμένη, λιγότερο αυταρχική ή πιο φιλική προς τον πολίτη.

Πηγές: 

[1] Μαλλιαρού, Ά. (2024). Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ο φρουρός του αστυνομικού τμήματος – Είχε κάνει φυλακή, ήταν έξω με… όρους! [online] topontiki.gr. Available at: https://www.topontiki.gr/2024/04/03/ginekoktonia-stous-agious-anargirous-salos-me-tin-apokalipsi-gia-tous-dio-astinomikous-pou-katigorounte-gia-diafthora/.

‌[2] popcenter.asu.edu. (n.d.). 60 Steps Home | ASU Center for Problem-Oriented Policing. [online] Available at: https://popcenter.asu.edu/content/crime-analysis-problem-solvers-60-small-steps.

[3] Oliver (2023). 5 Pillars Law Enforcement: Key Principles for Effective Policing. [online] Dansk Støbeasfalt. Available at: https://www.danskstobeasfalt.dk/5-pillars-law-enforcement-key-principles-for-effective-policing/.

‌[4] Council, N.R. (2003). Fairness and Effectiveness in Policing: The Evidence. [online] nap.nationalacademies.org. Available at: https://nap.nationalacademies.org/catalog/10419/fairness-and-effectiveness-in-policing-the-evidence.

[5] NEWSROOM News 24/7 (2024). Ο Σφακιανάκης είναι υδροχόος και επιμένει στις χυδαίες δηλώσεις του για τη γυναικοκτονία. [online] News 24/7. Available at: https://www.news247.gr/ellada/o-sfakianakis-einai-idroxoos-kai-epimenei-stis-xidaies-diloseis-tou/.