Το σκάνδαλο Qatargate, στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, αποτέλεσε αφορμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και διαπλοκής ευρωβουλευτών με διάφορα λόμπι και για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Οι σχετικές ψηφοφορίες έγιναν το Σεπτέμβριο του 2023 και, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα του δημοσιογραφικού οργανισμού Follow The Money[1] κι αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Brussels Times[2], υπήρξε συντονισμός μεταξύ του «κεντροδεξιού» Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο εντάσσεται η Νέα Δημοκρατία, με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών για να τα καταψηφίσουν εν χορώ σε μια απόπειρα να αποτρέψουν την υιοθέτησή τους.

Ορισμένα από τα μέτρα ήταν τα εξής: 

  1. «Οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφές μονάχα με οργανισμούς που συγκαταλέγονται στο ενωσιακό Μητρώο Διαφάνειας».[3] 33 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ το υπερψήφισαν, ενώ το καταψήφισαν 131. Από τους Συντηρητικούς-Μεταρρυθμιστές, το υπερψήφισαν 10 και το καταψήφισαν 54.
  1. «Όλες οι συναντήσεις επί κοινοβουλευτικών θεμάτων με τρίτα μέρη πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο». Ψήφοι ευρωβουλευτών του ΕΛΚ: 22 υπέρ, 132 κατά. Ψήφοι ευρωβουλευτών των Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών: 48 υπέρ, 14 κατά.
  1. «Οι ευρωβουλευτές δεν θα πρέπει να ασκούν αμισθί lobbying». Ψήφοι ευρωβουλευτών του ΕΛΚ: 7 υπέρ, 160 κατά. Ψήφοι ευρωβουλευτών των Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών: 7 υπέρ, 54 κατά.

Στις περισσότερες ψηφοφορίες, η ανίερη συμμαχία της Ευρωπαϊκής Δεξιάς δεν κατάφερε να αποτρέψει την υιοθέτηση των μέτρων. Κατάφεραν όμως να μπλοκάρουν μια πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση, η οποία θα εισήγαγε την απαίτηση οι ευρωβουλευτές να δηλώνουν όλες τους τις επαφές με τρίτα μέρη όπως ΜΚΟ και λομπίστες. Επιχείρησαν επίσης να μπλοκάρουν τη θέσπιση ενός ενωσιακού φορέα δεοντολογικού ελέγχου σε ό,τι αφορά το lobbying[4]. Όταν το Follow The Money ζήτησε σχόλιο από το ΕΛΚ, υπήρξε απαξιωτική άρνηση. Οι δε Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές ισχυρίστηκαν ότι τα μέτρα αυτά είναι «υπερβολικά, επαχθή και ασαφή» και ότι «θα παρεμπόδιζαν το έργο των ευρωβουλευτών». Βεβαίως, αυτές οι δικαιολογίες περί «διοικητικού άχθους» είναι επιεικώς γελοίες.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας επισημαίνει την υποκρισία και τη διγλωσσία της Δεξιάς. Από τη μια ξιφουλκούν κατά των ΜΚΟ και συνωμοσιολογούν κατά «παράκεντρων εξουσίας», από την άλλη θέλουν ν’αφήσουν την επιρροή τους στη νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών απολύτως ανενόχλητη κι ανεξέλεγκτη. Από τη μια παριστάνουν τους σερίφηδες με το δόγμα «νόμος και τάξη» κι απ’την άλλη θέλουν να διατηρηθεί καθεστώς πλήρους συσκότισης για τις «κάτω απ’το τραπέζι» συναλλαγές ευρωβουλευτών και υπουργών με εταιρικά λόμπι και κάθε λογής οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και πολλές ιδιαίτερα σκοτεινές σαν αυτές που χρηματοδοτούν, μέσω του διαβόητου αρχιερέα της alt-right Steve Bannon, τα ευρωπαϊκά νεοφασιστικά μορφώματα. 

Καιρός να τελειώνουμε λοιπόν με τις αυταπάτες για το τι είναι η Δεξιά. Ήταν, είναι και θα είναι η δύναμη της οπισθοδρόμησης, της διαφθοράς, της διαπλοκής, της καταπάτησης δικαιωμάτων κι ελευθεριών, της υπονόμευσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δεν πρόκειται ν’αλλάξει ποτέ. 

[1] Keepe, A. (2024). After calling for change, right-wing parties oppose a more transparent EU. [online] Follow the Money – Platform for investigative journalism. Available at: https://www.ftm.eu/articles/mep-misconduct-blocking-improvements.

[2] The Brussels Times. Qatargate: Right-wing MEPs voted en masse against key anti-corruption measures. [online] www.brusselstimes.com. Available at: https://www.brusselstimes.com/eu-affairs/998849/qatargate-right-wing-meps-voted-against-key-anti-corruption-measures.

‌[3] Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μητρώο διαφάνειας – Ευρωπαϊκή Επιτροπή. [online] Available at: https://commission.europa.eu/about-european-commission/service-standards-and-principles/transparency/transparency-register_el.

[4] The Brussels Times. After Qatargate, the EU will have a new ethics watchdog. [online] www.brusselstimes.com. Available at: https://www.brusselstimes.com/eu-affairs/968454/after-qatargate-the-eu-will-have-a-new-ethics-watchdog.