Τα εύσημα πήρε ο υπουργός Υγείας από τον άνθρωπο που περίμενε 4 χρόνια για να κάνει μία εγχείρηση ρουτίνας και αναγκάστηκε να την κάνει τελικά πληρώνοντας από την τσέπη του έξτρα χρήματα για το “νόμιμο φακελάκι”, ώστε να μπει μπροστά στην ουρά.

Ο υπουργός δεν ντράπηκε καθόλου να ξεφτιλίσει αυτόν τον άνθρωπο και όλο το δημόσιο σύστημα υγείας στα κανάλια, ούτε για το γεγονός ότι αποτελεί τον πρώτο υπουργό υγείας της χώρας που προώθησε νομοθέτημα εκβιασμού ασθενών, εις βάρος της ίδιας τους της ζωής.

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός πανηγύριζε για αυτές του τις εκβιαστικές πρακτικές, ένας άνθρωπος αυτοκτόνησε λόγω των ανυπόφορων πόνων που είχε από καρκίνο. Μέλη της οικογενείας του αναφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις αποστολής φαρμάκων απαραίτητων για τη χημειοθεραπεία του ασθενούς. Μάλιστα, κατά τα λεγόμενά τους, πρακτικά καταγγέλλεται η υπαιτιότητα του υπουργείου υγείας, καθώς τα απαιτούμενα φάρμακα ήταν σε έλλειψη στο νοσοκομείο, δεν είναι διαθέσιμα μέσω των φαρμακείων, και το υπουργείο υγείας άργησε να μεριμνήσει για την αναπλήρωσή τους ή την αποστολή τους στον ασθενή. Ακόμη χειρότερα, ο υπουργός έριξε το φταίξιμο στον ασθενή, καθώς “έχασε το ραντεβού του”, για το οποίο όμως ποτέ δεν ανέφερε ότι ήταν απαραίτητο να υπάρχουν τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύει στον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της υγείας καθώς είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι η κοινωνία στο σύνολό της θα έχει άμεση πρόσβαση στο σύστημα υγείας και την απαιτούμενη ολιστική παροχή υπηρεσιών υγείας. Τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος δεν λύνονται με “νόμιμα φακελάκια”. Λύνονται με υποδομές, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κάλυψη και ενίσχυση κάθε απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, και με πραγματικούς μισθούς στους εργαζόμενους. Μόνο έτσι πέφτει το κόστος της υγείας, καθώς ο γενικός πληθυσμός παραμένει υγιέστερος και μειώνονται οι συχνές επισκέψεις του σε γιατρούς και νοσοκομεία.