Ψηφίστηκε την Πέμπτη 15/2/2024 το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο κι έγινε νόμος του κράτους. Η ψήφισή του ήταν σαφέστατα ένα μεγάλο και πολύ αργοπορημένο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας με αυτά που θεωρούνται δεδομένα για τα cis ετεροφυλόφιλα άτομα.

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχουμε ήδη τοποθετηθεί, με σχετικό δελτίο Τύπου μας, για την κατάσταση που ίσχυε ως τώρα σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.[1] Σαφώς χαιρετίζουμε την ψήφισή του, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε και τα σημεία στα οποία, παρά τα αναμφισβήτητα θετικά του, το νέο νομοθέτημα είναι ατελές. Για παράδειγμα:

Όπως επισημαίνει η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, υπεύθυνη εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ούτε αυτός ο νέος νόμος προσφέρει πλήρη ισότητα στους μη-βιολογικούς γονείς. Επίσης, δεν αναγνωρίζει έμφυλες ταυτότητες πέραν του διπόλου άνδρας-γυναίκα. Δυστυχώς, δεν επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια, μη έγγαμους άνδρες, διεμφυλικά και ίντερσεξ άτομα να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επιχειρηματολογία που επικαλέστηκε η κυβέρνηση γι’αυτό. Η χειρότερη όμως, και πιο σκληρή, παράλειψη του νόμου είναι ότι διατηρεί την προηγούμενη απαγόρευση αλλαγής του ονόματος και του φύλου ενός διεμφυλικού στο πιστοποιητικό γεννήσεως του παιδιού του – δηλαδή επιβάλλει αυτό που λέμε deadnaming και το διαρκή ψυχικό τραυματισμό μιας ολόκληρης οικογένειας.[2] Προφανώς η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι στο τρανσφοβικό κίνημα, που εσχάτως αυτοαποκαλείται «gender critical» για να κάνει το γεμάτο μίσος λόγο του πιο «εύπεπτο».

Ας δούμε όμως τι σημαίνει η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου για το πολιτικό μας σκηνικό. Σαφέστατα, πρέπει ν’αναγνωρίσουμε ότι αποτέλεσε μια μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική επιτυχία για την κυβερνώσα παράταξη. 

Πρώτα απ’όλα, όση αλήθεια κι αν περιέχει το επιχείρημα ότι «δεν είχε άλλη επιλογή, δε μπορούσε να κάνει αλλιώς κι ήθελε ν’αλλάξει την ατζέντα», οφείλουν τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του spin-off του, της Νέας Αριστεράς, να παραδεχτούν ότι είχαν στη διάθεσή τους μια τετραετία (2015-2019), κατά την οποία οι δεν τόλμησαν να κάνουν τίποτα από όλα αυτά. Αντίθετα, σε πολλές διατάξεις (π.χ. σε ό,τι αφορά την αλλαγή ταυτότητας φύλου) εισήγαγαν περιορισμούς, φοβούμενοι τις εκ δεξιών κραυγές, τόσο εντός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο κι εκτός (η διαβόητη «Δεξιά του Κυρίου). Σημειώνουμε, με μεγάλη μας λύπη κι απογοήτευση, ότι στελέχη των δυο αυτών κομμάτων επέλεξαν να μην το ψηφίσουν ή να απόσχουν.

Όσον αφορά το ΚΚΕ, το ξεμπρόστιασε για τις σταθερά ΛΟΑΤΚΙφοβικές του θέσεις. Τι να πρωτοπούμε για την «επιχειρηματολογία» του; Ήταν ένας αχταρμάς από ΚΚΕ Generator[3] και Δημήτρη Νατσιό – κι είμαστε τρομερά επιεικείς! Όσο damage control κι αν προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν μέλη και φίλοι του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πράγμα δε σώζεται με τίποτα, ό,τι δικαιολογία κι αν επικαλεστούν. Ταυτίστηκαν με τους «Σπαρτιάτες» (δηλαδή τους μπροστινούς του Κασιδιάρη) και τους χριστιανοταλιμπάν της «Νίκης» κι αυτό δεν αλλάζει. Από τη στιγμή που κατάφερε το ΚΚΕ να φανεί πιο οπισθοδρομικό από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, έχει χάσει το παιχνίδι και καλά θα κάνει να ψαχτεί πολύ σοβαρά.

Τρίτον, έδειξε τη γύμνια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ του ολίγιστου Ανδρουλάκη. Εδώ οφείλουμε να στενοχωρήσουμε όσους αυταπατώνται πως με τη στήριξή τους προς αυτό θα… «ωριμάσουν οι συνθήκες» και θα ξαναγεννηθεί απ’τις στάχτες του το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ έχει αφήσει, όπως οι ψευδεπίγραφοι «Εργατικοί» του νεομπλαιρικού Στάρμερ, για πάντα πίσω του κάθε σοσιαλιστικό πρόταγμα κι είναι ένα σκληροπυρηνικό νεοφιλελεύθερο κόμμα που πασχίζει να προσελκύσει δεξιούς ψηφοφόρους με γερές δόσεις τζουλιανικών πρακτικών «νόμου και τάξης». Δεν ξεχνάμε και δε συγχωρούμε τον Ανδρέα Λοβέρδο και το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που διαπόμπευσαν φτωχές οροθετικές, τις οποίες εξόντωσαν κοινωνικά και φυσικά. Ας το χωνέψουν λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής και του Αντρέα έχει πεθάνει οριστικά κι η στήριξή τους προς αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο από το να δίνει άλλοθι και νομιμοποίηση στον κάθε Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδο. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ δεν τους καταδίκασε ποτέ γι’αυτή τους την κτηνωδία, ούτε τους επέβαλε την παραμικρή κύρωση. Παρόλο που οδήγησαν τη χώρα σε μια ακόμα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.[4] Κανονικά θα έπρεπε, όπως σωστά επισήμανε και το ΜέΡΑ25, να καθαιρεθούν από κάθε δημόσια θέση και να μπουν για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.[5] Μετά από τη ντροπιαστική καταδίκη στην οποία οδήγησαν τη χώρα μας αυτοί οι δυο, έκανε τίποτα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ; Όχι. Θα παραμείνει λοιπόν για πάντα ταυτισμένο μ’αυτούς και, ως εκ τούτου, στιγματισμένο και καταδικασμένο στη συνείδηση κάθε προοδευτικού ανθρώπου.

Μπορεί όμως η ΝΔ να θεωρηθεί αληθινά προοδευτική; Όχι, σε καμία περίπτωση. Πρώτον, γιατί δεν ξεχνιέται με τίποτα η απίστευτη, ασύγγνωστη, αμιγώς τρανσφοβική, αφήγηση του κ. Μητσοτάκη περί «εξωγήινου στον Υμηττό»[6], ούτε η θέση που εξέφρασε κατά του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο λόγος του κ. Μητσοτάκη είναι απόλυτα δηλωτικός των πεποιθήσεών του και δικαιώνει απόλυτα τους εξ αριστερών επικριτές του. Δεύτερον, γιατί επιτρέπει σε πολιτικά της στελέχη να εκφέρουν βαρύτατα κακοποιητικό ΛΟΑΤΚΙφοβικό λόγο όπου βρουν στασίδι – τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό, έγχαρτο ή διαδικτυακό. Μάλιστα, όπως φάνηκε και στην ψηφοφορία στη Βουλή, αυτές οι αντιλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες στην παράταξη: σχεδόν ένας στους τρεις βουλευτές της αρνήθηκε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να γίνει αυτό το βήμα προόδου. Τρίτον, γιατί, πιστή στη δεξιά γραμμή που θεωρεί πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αναφαίρετα, αλλά παραχωρήσεις του Συστήματος που μπορούν να ανακληθούν οποτεδήποτε, αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει στα στελέχη της ότι η νομική θέσπιση της προαγωγής της ισότητας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ με τα cis ετεροφυλόφιλα άτομα δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, αλλά είναι αυτονόητη. Τέταρτον, γιατί δυο διαδοχικοί υπουργοί Δικαιοσύνης της (Κωνσταντίνος Τσιάρας και Γιώργος Φλωρίδης) αρνούνται πεισματικά να προστατέψουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από κακοποιητικούς συζύγους, επικαλούμενοι την ψευδοεπιστημονική θεωρία της «γονεϊκής αποξένωσης». Πέμπτον, η ΛΟΑΤΚΙφοβία της γίνεται ξεκάθαρη κι από τις αντιδράσεις των πολιτευτών και βουλευτών της, ακόμα και της ίδιας της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο και την ομοφυλοφιλική του σχέση με τον Ηφαιστίωνα.[7] Έκτον, γιατί, όποτε έγινε στο παρελθόν οποιαδήποτε προσπάθεια από άλλα κόμματα για να αποκατασταθούν τέτοιου είδους αδικίες, η αντίδρασή της ήταν σφοδρότατη.

Όπως και να’χει όμως, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Έφερε – έστω και άκουσα-εκούσα – ένα νόμο που, έστω και κολοβός, αποκαθιστά ορισμένες αδικίες. Προηγούμενες κυβερνήσεις, με πολύ πιο προοδευτικές αφετηρίες, δεν τόλμησαν ή δεν θέλησαν. Είναι σαφές ποιος το πιστώνεται και βγαίνει ωφελημένος, έστω κι επικοινωνιακά. Έστω κι αν «σύρθηκε», όπως σχολιάζεται, ως εκεί. Ας προβληματιστούν, λοιπόν, οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, ας καθαρίσουν η καθεμιά τα του οίκου της, ας σκεφτούν τι ακριβώς θέλουν να πρεσβεύουν κι ας πορευτούν ανάλογα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας.

Πηγές:

  1. Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (2024). Δέκα χρόνια εμπαιγμού για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας – Pirate party of Greece. [online] Available at: https://www.pirateparty.gr/2024/02/deka-xronia-empegmou-gia-tin-loatki-koinotita/.
  1. Michalopoulos, S. (2024). Divided Greek government greenlights same-sex marriage with opposition votes. [online] www.euractiv.com. Available at: https://www.euractiv.com/section/non-discrimination/news/divided-greek-government-greenlights-same-sex-marriage-with-opposition-votes/.
  1. kkeisageek.freehostia.com. (n.d.). KKE GENERATOR | ΚΚΕ Generator (v1.0). [online] Available at: http://kkeisageek.freehostia.com/.
  1. ΕΦΣΥΝ (2024). Ευρωπαϊκό «χαστούκι» για τη διαπόμπευση των οροθετικών από τον Λοβέρδο. [online] Available at: https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/419667_eyropaiko-hastoyki-gia-ti-diapompeysi-ton-orothetikon-apo-ton-loberdo
  1. ΕΦΣΥΝ (2024). ΜέΡΑ25: «Να καθαιρεθούν Χρυσοχοΐδης – Λοβέρδος από κάθε θεσμική θέση». [online] Available at: https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/419827_mera25-na-kathairethoyn-hrysohoidis-loberdos-apo-kathe-thesmiki-thesi
  1. karavia.kat (2017). Η ‘ιστορία’ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εξωγήινο στον Υμηττό για την ταυτότητα φύλου (βίντεο). [online] left.gr. Available at: https://left.gr/news/i-istoria-toy-kyriakoy-mitsotaki-me-ton-exogiino-ston-ymitto-gia-tin-taytotita-fyloy-vinteo.
  1. Cain, S. (2024). Alexander the Great Netflix show labelled ‘extremely poor-quality fiction’ by Greek minister. The Guardian. [online] 20 Feb. Available at: https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2024/feb/20/alexander-the-great-netflix-show-greece-minister-for-culture-lina-mendoni-gay-characters.