Τα τελευταία δέκα χρόνια υποτίθεται ότι ο νομικός μας πολιτισμός προοδεύει ως προς την προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Σε κάθε νομοθέτημα όμως, αγνοήθηκαν, δηλαδή απορρίφθηκαν σιωπηρά, παντελώς οι ανησυχίες, τα αιτήματα κι οι προτάσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία παραμένει ουσιαστικά απροστάτευτη. Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή:

    

2014: Αντιρατσιστικός νόμος

Αυτός υποτίθεται ότι προστατεύει από τη ρητορική μίσους, αλλά έτσι κι αλλιώς τα δικαστήρια φαίνεται να παριστάνουν ότι δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η όποια προστασία του νόμου ενεργοποιείται μόνο όταν η ρητορική μίσους είναι σε θέση να θέσει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη ή την ελευθερία, ζωή και σωματική ακεραιότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Το κατώφλι όμως για την τεκμηρίωση του κινδύνου αυτού είναι εξαιρετικά υψηλό. Το αποτέλεσμα; Ακόμα και σήμερα, «δημοσιογράφοι», δημοσιολογούντες και πολιτικοί εκφέρουν σκληρά κακοποιητικό λόγο, πλήρη παρέχοντας ηθική νομιμοποίηση σε κάθε πράξη βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας, ακόμα κι από ένστολους. Ειδικά για τους ένστολους, είναι γνωστό το χρόνιο καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας που απολαμβάνουν.

 

2015: Σύμφωνο συμβίωσης

Μολονότι ο νόμος επιτρέπει και στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, δεν παρέχει καμία προστασία για τα παιδιά τους, μολονότι κατατέθηκε τροπολογία από το «Ποτάμι» και το Συνήγορο του Πολίτη.

 

2016: Νόμος για την «ίση» μεταχείριση

Καθιερώθηκε η ίση μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά μόνο στον εργασιακό τομέα. Καμία απολύτως πρόβλεψη για την προστασία τους στους χώρους της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις.

 

2017: Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Αγνοήθηκε το αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για εξωδικαστική διαδικασία, ενώ θεσπίστηκαν περιορισμοί που δεν υπήρχαν ως τότε: εισήχθη η προϋπόθεση της αγαμίας (!), απαγορεύτηκε η μετεγγραφή των νέων στοιχείων των γονέων στα έγγραφα των παιδιών, θεσπίστηκαν όροι για την ανηλικότητα, επιβλήθηκε η αυτοπρόσωπη παρουσία και περιορίστηκε ο αριθμός των επιτρεπόμενων αιτημάτων σε δύο (2). Ειδικά σε ό,τι αφορά την ανηλικότητα, θυμόμαστε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει από το βήμα της Βουλής τη γνωστή ευφάνταστη ιστορία με τον… εξωγήινο στον Υμηττό για να στηρίξει την τρανσφοβική του θέση.

 

2018: Αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Θεσπίστηκε ως προϋπόθεση το ζευγάρι να έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ενώ το αίτημα για τεκνοθεσία από ομόφυλο ζευγάρι απορρίφθηκε.

 

2019: Νομοθεσία για ουσιαστική ισότητα φύλων

Παρά τις εξαγγελίες για προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε τομείς που η ως τότε νομοθεσία είχε αφήσει ακάλυπτους (αυτοδιοίκηση, εκπαίδευση, υγεία, ΜΜΕ), ο νομοθέτης προτίμησε να μην προβλέψει ουσιαστικούς μηχανισμούς επιβολής των προστατευτικών διατάξεων.

 

2022: Απαγόρευση των «θεραπειών μεταστροφής»

Οι αντιεπιστημονικές «θεραπείες μεταστροφής» (πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνουν ακόμα και βιασμό του ατόμου που τις υφίσταται) απαγορεύτηκαν επιτέλους. Απαγορεύτηκαν όμως; Όχι και τόσο! Οι άθλιες αυτές «θεραπείες» επιτρέπονται για ενηλίκους, εφόσον έχουν «συναινέσει», ενώ δεν απαγορεύεται η διαφήμισή τους, ακόμη κι αν ο διαφημιζόμενος πάροχος αυτών των «θεραπειών» δεν είναι επαγγελματίας υγείας!

 

2022: Προστασία ίντερσεξ ανήλικων από μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις

Δεν καλύφθηκε το πλήρες φάσμα των αιτημάτων της ίντερσεξ κοινότητας.

 

2023: Νόμος κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying)

Το σχετικό νομοσχέδιο αρχικά δεν περιελάμβανε καθόλου τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά, αν και ο νομοθέτης γνωρίζει πολύ καλά ότι πάμπολλα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και σχολικής βίας έχουν στον πυρήνα τους ομοφοβικές και τρανσφοβικές αντιλήψεις. Όταν, εν τέλει, η κυβέρνηση δέχτηκε να συμπεριλάβει κάποιες σχετικές διατυπώσεις, η συμπερίληψή τους ήταν προσχηματική: δεν προβλέπει κανένα μηχανισμό για την πρακτική προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών από τους τυράννους τους.

 

2024: «Ισότητα» στο γάμο

Το νομοσχέδιο που διαμορφώθηκε τελικά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας: 

Δεν αναγνωρίζει τεκμήριο γονεϊκότητας, αλλά υποχρεώνει τα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν τα (συχνά ήδη προϋπάρχοντα!) παιδιά τους!

Τρανς γονείς: ο νομοθέτης διατήρησε την απαγόρευση αναγραφής των στοιχείων τους στα έγγραφα των παιδιών τους!

Διατηρείται η απαγόρευση πρόσβασης ανθρώπων και ζευγαριών στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Είναι σαφές ότι το νομοθετικό σώμα δεν αντιμετωπίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ως ανθρώπινα όντα και ως πολίτες που εξ ορισμού και αυτοδικαίως δικαιούνται να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση από το κράτος, τους νόμους και την κοινωνία. Αντίθετα, τα αντιμετωπίζει ως μια αναλώσιμη, περιθωριακή κατηγορία «περίπου ανθρώπων» ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, υπανθρώπων (Untermenschen) που είναι θεμιτό κι αποδεκτό να εργαλειοποιεί κατά το δοκούν: άλλοτε να τα δαιμονοποιεί με χυδαία μυθεύματα κι άλλοτε να επιχειρεί να εξαγοράσει την ψήφο τους «παραχωρώντας» τους μερικά ψίχουλα, δείχνοντας «μεγαλοψυχία». Τι κι αν έχουν υπάρξει πλείστες επικρίσεις από τους πλέον επίσημους κι αρμόδιους εθνικούς και υπερεθνικούς φορείς (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Συνήγορος του Πολίτη, Διεθνής Αμνηστία); 

 

Μέχρι και σήμερα, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ελλάδας παραμένει παγιδευμένη στα δίχτυα ενός κυνικού νομοθετικού καιροσκοπισμού και παραμένει σε καθεστώς ομηρίας. Οι καθ’ύλην αρμόδιοι φορείς που αναφέραμε παραπάνω δεν εισακούονται. Οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας καλούνται μόνο για να δείξει η εκάστοτε κυβέρνηση ότι κάλεσε και την κοινότητα στη «διαβούλευση». Στην πραγματικότητα, όλα έχουν προαποφασιστεί κεκλεισμένων των θυρών και τα νομοθετήματα μοιάζουν πιο πολύ με αποτελέσματα της συνεργασίας πρωθυπουργικών μυστικοσυμβούλων που προτιμούν να συνδιαλέγονται με τον κάθε φορέα ακροδεξιού, σεξιστικού μίσους και με τον κάθε φορέα ψευδοεπιστημονικών θεωριών όπως ο «gender critical» εσμός. Είναι άραγε τυχαίο που τα περισσότερα (κατά τεκμήριο αναφανδόν φιλοκυβερνητικά) ΜΜΕ της χώρας επιλέγουν σ’αυτό το «διάλογο» να δίνουν βήμα όχι σε ειδήμονες, αλλά σε σκοταδιστές ρασοφόρους, σε απολύτως άσχετους, σεξιστές, ομοφοβικούς ανθυποστάρ κι οπισθοδρομικούς πολιτικούς που δεν έχουν συνεισφέρει ποτέ τίποτα απολύτως στον πολιτικό βίο της χώρας;

 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ένα πράγμα να πει γι’αυτό που γίνεται: ότι είναι ντροπή. Αυτή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει τώρα. Σε ό,τι μας αφορά, απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα μυθεύματα του τραμπικού «gender critical» εσμού και της υπόλοιπης Ακροδεξιάς. Τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίση κι ισότιμη αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ από τους νόμους και το κράτος είναι απαραίτητη για να μπορούμε να μιλάμε για ισονομία και ισοπολιτεία. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, ως κόμμα που θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ίδιο τον πυρήνα της ιδεολογίας του, δεν ανέχεται αυτές τις απαράδεκτες σεξιστικές διακρίσεις. Από την πλευρά μας, θα στηρίξουμε έμπρακτα τον αγώνα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για πραγματικά ίση και ισότιμη μεταχείριση. Καλούμε επίσης τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές να συνταχθούν κι αυτές μαζί μας τώρα και να κλείσουν τ’αυτιά τους στις υστερικές, άναρθρες κραυγές των οπισθοδρομικών.