Το 85% των Ελλήνων κατέχουν μόλις το 6,5% των καταθέσεων στις τράπεζες με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει μηδενικές καταθέσεις. Οι Έλληνες φαίνεται να έχουν ξεχάσει την αποταμίευση, όχι γιατί δεν τους ενδιαφέρει, αλλά γιατί δεν μπορούν. Οι καθημερινές ανάγκες είναι τόσες που εξαντλούν τον μισθό μέσα στις πρώτες μέρες κάθε μήνα. 

Στην αντίθετη όχθη, ένα 0,7% του πληθυσμού, κατέχει το 42% των καταθέσεων! Η ανισότητα είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τον άκρατο καπιταλισμό. Από αυτό το 0,7% περιμένουμε να αγοράσουν περισσότερα μακαρόνια, όπως έλεγε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυρανάκης, για να κάνει η κυβέρνηση κοινωνική πολιτική με τις εισπράξεις του ΦΠΑ;

Είναι προφανές ότι πρόκειται καθαρά για στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το κεφάλαιο δεν επενδύεται και δεν κυκλοφορεί. Συσσωρεύεται. Τα trickle-down economics που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δε λειτουργούν και το έχουμε πει πολλές φορές. Δε λειτούργησαν ποτέ και σε καμία χώρα: δε λειτούργησαν στις ΗΠΑ, δε λειτούργησαν στη θατσερική Αγγλία, δε λειτούργησαν στη Χιλή του αιμοσταγούς φασίστα δικτάτορα Πινοτσέτ, δε λειτούργησαν πουθενά. Κάθε φορά επιβεβαιωνόμαστε από την πραγματικότητα. Εκτός αν το ζητούμενο είναι να φτωχύνουμε όλοι για να πλουτίσει μια δράκα κολλητών της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας απαιτεί την άμεση αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Στον ιδιωτικό τομέα, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μερίδιο στα κέρδη και αυτό να θεσμοθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει μόνο στους κινδύνους μίας επιχείρησης με απολύσεις και μειώσεις μισθών όταν αυτή έχει πρόβλημα, αλλά όταν τα κέρδη με την εργασία του γιγαντώνονται να περιμένει μήπως και θελήσει ο εργοδότης να του δώσει μια ελεημοσύνη. Στο Δημόσιο, ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, οι χαμηλοί μισθοί το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιδεινώνουν την υποστελέχωση και τελικά την αύξηση του κόστους για τους πολίτες. 

Πηγές

Δανδόλου, Ν. (2024). Τράπεζες: Καταθέτες των 1.000 ευρώ οι περισσότεροι Έλληνες. [online] Οικονομικός Ταχυδρόμος – ot.gr. Available at: https://www.ot.gr/2024/02/12/epixeiriseis/trapezes/trapezes-katathetes-ton-1-000-eyro-oi-perissoteroi-ellines