Να κανονικοποιήσει το φακελάκι, το «γρηγορόσημο» της Υγείας, με πρόσχημα τη «νομιμότητα» και την «οικονομία» θέλει ο υπουργός Υγείας, κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης. Είπε επί λέξει ανάμεσα σε άλλα: «Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα θα μειωθεί και το φακελάκι. Γιατί πια δεν θα έχει νόημα ο γιατρός να παίρνει μαύρα χρήματα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευτεί και να έχει ποινικές κυρώσεις. Θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του».

Είναι δύσκολο μέχρι και να ξεκινήσουμε να περιγράφουμε πόσο γελοία και επικίνδυνη είναι μία τέτοια πρόταση για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, οπότε απλά θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του. Είπε το εξής που δεν βγάζει νόημα: «Αυτός που δεν έχει να πληρώσει, θα χειρουργηθεί γρηγορότερα στα πρωϊνά χειρουργεία και αυτός που έχει να πληρώσει από την τσέπη του, αλλά δεν έχει τόσα πολλά για να πάει σε μία ιδιωτική κλινική, θα βρει ένα ενδιάμεσο τιμολόγιο για να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα εφ’όσον δύναται να πληρώσει αυτή τη συμμετοχή.» Μπορεί να μας πει τελικά ο υπουργός ΠΟΙΟΣ θα χειρουργηθεί γρηγορότερα; Και γιατί αυτός που έχει χρήματα θα χειρουργηθεί γρηγορότερα (το ίδιο γρηγορότερα άραγε) και από ποιόν; Δεν θα μειώσει αυτό τους πόρους του ήδη εξαθλιωμένου συστήματος υγείας; Δεν δημιουργεί νέες ανισότητες σε ένα σύστημα που υποτίθεται ότι τις εξαλείφει; Δεν εξαθλιώνει και δε βάζει σε κίνδυνο όσους δεν έχουν να λαδώσουν; Δε δημιουργεί έναν – επίσημο! – εκβιασμό προς τον πολίτη που πρέπει να κάνει μια σωτήρια επέμβαση;

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα υποφέρει από υποχρηματοδότηση, επειδή ποτέ δεν υιοθετήθηκε το μοντέλο Beveridge, και υποστελέχωση, λόγω υποχρηματοδότησης και κυβερνητικών ιδεοληψιών. Είναι απόλυτα φυσικό γιατροί που έχασαν χρόνια από την ζωή τους αποκτώντας ειδικότητες κι εξειδικεύσεις να μην θέλουν να εργαστούν σε απάνθρωπες συνθήκες, για – κυριολεκτικά  πενταροδεκάρες, στο ρημαγμένο και λεηλατημένο δημόσιο τομέα. Αν δεν υπήρχαν και οι λίγοι που υπομένουν αυτήν την κατάσταση με αυτοθυσία, γιατί πιστεύουν στον όρκο τους, δεν θα είχαμε σήμερα ούτε αυτό το καταρρέον σύστημα υγείας.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η Νέα Δημοκρατία είχε κηρύξει από την πρώτη κιόλας στιγμή, σαράντα ένα χρόνια πριν, τον πόλεμο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του. Σαράντα ένα χρόνια τώρα, με τοποθετήσεις των στελεχών της και με λιβέλους των φιλικών της δημοσιολογούντων και «δημοσιογράφων», το συκοφαντεί. Όσες φορές εξελέγη, το υπονόμευσε. Υπενθυμίζουμε ότι η διάλυσή του και η αντικατάστασή του από το σύστημα ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ ήταν πρόταση που έκανε το 2018 κι ο βουλευτής της, ο κύριος Κώστας Καραγκούνης λέγοντας αυτολεξεί: “ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το σύστημα, το οποίο ήταν το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως, ήταν ο δικτάτορας Πινοτσέτ στη Χιλή”. 

[1] www.youtube.com. (Left.gr). Το μοντέλο Πινοτσέτ, η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό. [online] Available at: https://www.youtube.com/watch?v=UNe4tr0R2MA [Accessed 4 Feb. 2024].