Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να αποκλείσει από την εξεταστική τον άνθρωπο που προειδοποιούσε τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Καρμανλή, κύριο Κώστα Γενιδούνια, συνδικαλιστή των μηχανοδηγών, αλλά και πλήθος άλλων καίριων μαρτύρων.

Ο αποκλεισμός αυτός ήταν μόνο ένας από πολλούς που έγιναν, καθώς αποκλείστηκε ακόμα και ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ (2019 – 2020), Κώστας Σπηλιόπουλος που παραιτήθηκε αφού ενημέρωσε τον ίδιο υπουργό για τα προβλήματα του οργανισμού.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πρόθεση ν’ αλλάξει κάτι, ούτε να αποδοθούν ευθύνες και στα πολιτικά πρόσωπα. Το μόνο που υπάρχει είναι η μεθόδευση να κουκουλωθεί η υπόθεση και να επιτευχθεί διασπορά πλημμεληματικών ευθυνών, οι περισσότερες εκ των οποίων θα έχουν παραγραφεί, για μία περίοδο 20ετίας. Η κυβέρνηση θέλει ν’ αθωώσει τους δικούς της, να στιγματίσει τα άλλα κόμματα και να περάσει για πολλοστή φορά το μηδενιστικό μήνυμα «όλοι ίδιοι είναι». 

Είναι ακριβώς ο κίνδυνος που περιγράψαμε όταν αντιδράσαμε στην πρόταση του ΚΚΕ για έρευνα ευθυνών σε βάθος χρόνου. Την πρότασή του, όπως είχαμε προβλέψει και εμείς, την εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση στο έπακρο, αφού εξυπηρετούσε απόλυτα τους σκοπούς της. Γι’ αυτό έσπευσε να τη δεχτεί άλλωστε! Αν ήθελε όντως το ΚΚΕ να γίνει σχετική διερεύνηση χωρίς να υπάρξει κίνδυνος συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, ας ζητούσε συγκρότηση ξεχωριστής εξεταστικής. Τώρα διαμαρτύρεται, αλλά και μάταια και κακώς: έδωσε την ασίστ κι η κυβέρνηση σκόραρε.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καταγγέλλει τη μεθόδευση της Νέας Δημοκρατίας για κουκούλωμα του εγκλήματος των Τεμπών. Απαιτούμε σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στους επιζώντες και πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος, χωρίς συμψηφισμούς, χωρίς ξέπλυμα, χωρίς συγκάλυψη. Δεσμευόμαστε δε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να συμπαρασταθούμε στους επιζώντες και στις οικογένειες των θυμάτων και για να συμβάλουμε στην ουσιαστική διερεύνηση και στην απόδοση δικαιοσύνης.