Αυτή ήταν πάντα η αντιμετώπιση της Νέας Δημοκρατίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: εμπορευματοποίηση, υποταγή των προγραμμάτων σπουδών στις διαρκώς μεταβαλλόμενες μόδες, απόλυτη κυριαρχία των – κομματικά κι εταιρικά ελεγχόμενων – «επιτελικών στελεχών» στα διοικητικά όργανα, σπουδές μόνο για γόνους εχόντων και κατεχόντων, και κατάργηση de facto και de jure των δικαιωμάτων των φοιτητριών/φοιτητών και των αποφοίτων. Γι’ αυτό και παρουσίαζε, εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια, τα πανεπιστήμια ως «κέντρα ανομίας», ως «καφενεία για τεμπέληδες αιώνιους φοιτητές» κ.α. παραμύθια της Χαλιμάς. Γι’ αυτό και σπίλωνε τόσα χρόνια τους αγώνες φοιτητριών/φοιτητών κι αποφοίτων για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με την καραμέλα της «συντεχνιακής αντίληψης».

Έρχεται λοιπόν τώρα ο κύριος Πιερρακάκης, μετά τις φοβερές του «επιτυχίες», να καταργήσει οριστικά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να καταργήσει ένα βασικό εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας, προαγωγής της επιστημοσύνης και ανάδειξης νέων επιστημόνων που θα πάνε μπροστά τον τόπο. Τη Νέα Δημοκρατία την πονούσε πάντα το άρθρο 16. Το μισούσε. Από τα κόμματα εξουσίας, μονάχα οι «εκσυγχρονιστές» του έτερου Κόμματος της Χρεοκοπίας έδειξαν τέτοιο μένος ενάντια σ’ αυτό το άρθρο. Ο σκοπός τους είναι σαφής: να υπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα και να φέρουν «εκπαιδευτήρια» τύπου Prager U που θα ξεζουμίσουν τις ελληνικές οικογένειες και θα πουλήσουν χαρτιά χωρίς κανένα απολύτως αντίκρυσμα.

Όσο για τη μεθόδευση του κυρίου Πιερρακάκη για παράκαμψη του άρθρου 16 με επίκληση του άρθρου 28 του Συντάγματος (κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνείς Οργανισμοί), κανένας σοβαρός συνταγματολόγος δε θα δεχόταν ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην ίδρυση «παραρτημάτων σπουδαίων ξένων πανεπιστημίων». Όπως αναφέρεται ρητά και σαφέστατα και στην ίδια την ερμηνευτική δήλωση, «[τ]ο άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Από πουθενά δε συνάγεται ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προϋποθέτει ή συμπεριλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ας αφήσει λοιπόν ο κύριος Πιερρακάκης τις μεγαλοστομίες και τις στρεψοδικίες. 

Κι αλήθεια, τι συμφέρον έχουν το London School of Economics ή το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (που είναι δημόσια) ν’ ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα; Κανένα απολύτως. Ας σταματήσει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία το παραμύθιασμα. Αλλά έστω ότι το LSE ήθελε όντως ν’ ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα. Έστω! Πολύ ελκυστικότερη θα έβρισκε την επιλογή να το στήσει σε συνεργασία με το – δημόσιο – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) παρά με τους «εκλεκτούς» ιδιώτες σχολάρχες των «κολεγίων». Κι αν όντως έχει η Νέα Δημοκρατία τόσο μεγάλη επιθυμία να στηρίξει τριτοβάθμια ιδρύματα εκτός του «σκληρού πυρήνα», υπάρχει το πολύ επιτυχημένο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει αφήσει στην τύχη του. Γιατί δεν το ενισχύει; Γιατί δε μεριμνά ώστε η φοίτηση σ’ αυτό να γίνει πιο προσιτή σε οικονομικά ασθενέστερες κι ασθενέστερους φοιτήτριες και φοιτητές;

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε ιδέα για ιδιωτικά «πανεπιστήμια» και καλεί όλο τον προοδευτικό κόσμο να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς μισόλογα, χωρίς «θα δούμε», χωρίς εξαιρέσεις, και να προστατέψει το δημόσιο, ελεύθερο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το δικαίωμα όλων των Ελληνίδων κι Ελλήνων – ασχέτως οικονομικής δυνατότητας – στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Πηγές: 

Άρθρο 16 Συντάγματος – https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-16/

Άρθρο 28 Συντάγματος – https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-28/