Όταν το 2019 η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 32,6% των νοικοκυριών δήλωνε αδυναμία πληρωμής πάγιων λογαριασμών [1]. Το 2023, μετά από 4 χρόνια, το ποσοστό αυτό έφτασε το 86%! [2]

Κι όμως, παρά τα δυσμενή αυτά στοιχεία, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει το θράσος και πανηγυρίζει για άχρηστες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας, τους ίδιους που εκθείαζαν την τράπεζα Lehman Brothers ελάχιστες μέρες πριν χρεοκοπήσει και πυροδοτήσει την παγκόσμια κρίση χρέους.

Η ΝΔ, ως ακραία νεοφιλελεύθερο κόμμα, ευαγγελίζεται τα trickle-down economics: δηλαδή λέει στους πολίτες πως, όταν το κεφάλαιο συλλέγει περισσότερα χρήματα, τότε αυτά αναγκαστικά θα κατευθυνθούν και προς τα κάτω, προς τις χαμηλότερες οικονομικές-κοινωνικές τάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αντίληψης είναι η δήλωση του Κ. Κυρανάκη, βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι «ένας πλούσιος που έχει περισσότερα χρήματα θα καταναλώσει και περισσότερο. Άρα η μεγαλύτερη κατανάλωση, τα περισσότερα πακέτα μακαρόνια, να το πω έτσι, αποδίδουν παραπάνω ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία από τα οποία επιλέγει η κυβέρνηση να ενισχύσει αδύναμους και μεσαία τάξη»! Ο ισχυρισμός του είναι καταφανώς γελοίος και προσβλητικός για τη νοημοσύνη οποιουδήποτε πρωτεύοντος. Είναι επίσης κι εντελώς ανιστόρητος: όπου κι αν εφαρμόστηκε, απ’ τη Χιλή του αιμοσταγούς φασίστα δικτάτορα Πινοτσέτ ως τις ΗΠΑ του Ρήγκαν κι απ’την Αγγλία της Θάτσερ ως τη Γερμανία του Σρέντερ, αυτή η προσέγγιση, δεν επαληθεύτηκε ποτέ η προσδοκία πως ο περίσσιος πλουτισμός των υπερπλουσίων θα οδηγήσει σε αυξημένο πλούτο για τη μεσαία και την εργατική τάξη! Ποιον ακριβώς λόγο έχουμε για να θεωρούμε ότι στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί αυτή η υπόσχεση που αποδείχτηκε ψευδής σε όλη την υπόλοιπη υφήλιο;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ φροντίζει να αποκρύπτει επιμελώς αυτή την πραγματικότητα, την οποία έχουν επισημάνει οι σοβαρότεροι οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές. Το μόνο που κάνουν είναι να προβάλλουν την εικονική πραγματικότητα που προωθεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου.Οι δε παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ απλώς θεωρούν ότι δεν έχει φτάσει ακόμα σ’ αυτούς η ευημερία που έφερε ο “Μεσσίας” της Δεξιάς, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και φυσικά, ελπίζουν – πιστοί σε μια παράδοξη εσχατολογία – ότι σύντομα θα έρθει η… λύτρωση, η οποία αφορά μονάχα αυτούς.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας μιλά μόνο με βάση έγκυρα δεδομένα και στοιχεία. Η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία πάει απ’ το κακό στο χειρότερο για τους περισσότερους, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης και η κυβέρνηση, οι υπουργοί και τα βολεμένα στελέχη της χαριεντίζονται και πανηγυρίζουν.

Σύνδεσμοι:

[1] 2019: https://www.statistics.gr/documents/20181/80ddfcbf-d614-0313-e35c-4f29dcd06b5b

[2] 2023: https://athens.europarl.europa.eu/files/live/sites/eplo-athens/files/assets/json/CRP%20Parlemeter_1001_EL.pdf