Μετά το δελτίο τύπου μας για τα «Πτυχία με τη σέσουλα», λάβαμε μια τυπική απάντηση με όλα τα κλισέ επιχειρήματα των νεοδημοκρατών για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Η σελίδα είναι δημόσια, οπότε οποιοσδήποτε μπορεί να δει την απάντηση που μας δόθηκε από στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος[1]. Την παραθέτουμε όμως κι εδώ: 

“Δηλαδή θεωρείτε ότι ξεπουλιούνται τα πτυχία αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, και τα Ελληνικά είναι ανώτερης ποιότητας;

Γνωρίζετε ότι στο  «Αγγλικό» εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορείς να κόβεσαι σε μάθημα πάνω απο δυο φορές;

Γνωρίζετε ότι Ανάλογα με τον βαθμό του πτυχίου σου έχεις διαβαθμίσεις πτυχίου, με τιμές ή χωρίς κάτι που επηρεάζει την εξέλιξη σου σε μεταπτυχιακό επίπεδο;

Γνωρίζεται ότι το σύστημα αξιολόγησης της επίδοσης ενός μαθητή γίνεται με πολλαπλούς τρόπους (Εξετάσεις, Προφορικά Ατομικές και Ομαδικές Γραπτές Εργασίες, Παρουσιάσεις) και όχι μόνο με εξετάσεις παπαγαλίας που συνήθως είναι αντιγραφή στην Ελλάδα, ενώ η Βαθμολόγηση γίνεται απο εξωτερικούς εξεταστές; 

Θεωρείται ότι θα έρθει ένα Αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας ή της Αμερικής να ιδρύσει ένα παράρτημα στην Ελλάδα και θα παίρνει μαθητές του 5 και του 8 όπως μπαίνουν εδώ στα Πανεπιστήμια; 

Μάλλον γίνεται Αντιπολίτευση για την Αντιπολίτευση, δεν νομίζω το κόμμα Πειρατών στην Σουηδία ή στην Γερμανία να καταψήφιζε ένα τέτοιο θέμα, ίσα -ίσα εγω το Βλέπω σαν μια ευκαιρία για ένα πραγματικά Pirates Fair – Open University με καθηγητές και μαθητές που θα έκαναν την διαφορά…”

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία σύγχυση στο χώρο τους, παρά την ουσιαστική απόλυτη κυριαρχία τους στην πολιτική  σκακιέρα σήμερα κι αυτό φαίνεται από την επικοινωνιακή διαχείριση που κάνουν. Ταυτόχρονα με αυτά τα επιχειρήματα μας δείχνουν εικόνες από φοιτητή Ιατρικής στην Βουλγαρία («τυχαία» μέλος της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας που φωτογραφιζόταν με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη «το Τσεκούρι» Βορίδη), ο οποίος λέει ότι θα έμενε Ελλάδα αν υπήρχαν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μήπως όμως αυτός ο νέος τα λέει αυτά επειδή έδωσε Πανελλήνιες και δεν πέρασε σε δημόσιο πανεπιστήμιο; Αν αυτός ο «τυχαίος φοιτητής» έφυγε για τη Βουλγαρία λόγω αποτυχίας του στις Πανελλήνιες, μπορεί να μας εξηγήσει το στέλεχος της ΝΔ πώς αυτό συνάδει με το ερώτημά του «θα έρθει ένα Αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας ή της Αμερικής να ιδρύσει ένα παράρτημα στην Ελλάδα και θα παίρνει μαθητές του 5 και του 8 όπως μπαίνουν εδώ στα Πανεπιστήμια; » Η το ένα μπορεί να ισχύει ή το άλλο. Όχι και τα δύο. 

Πέντε από τα εφτά πράγματα που μας «ρωτάει» είναι στην ουσία κλασική πονηρή ρητορική απαξίωσης για τα δημόσια Πανεπιστήμια. Μάλιστα, μια απ’ τις τελευταίες αλλαγές ήταν η επαναφορά της βάσης του 10, από την κυβέρνηση του δικού του κόμματος. Το τελευταίο του σημείο δείχνει απλά πόσο άσχετος είναι αφού στην Σουηδία δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι όλα δημόσια και η φοίτηση είναι δωρεάν. Αντίστοιχα στην Γερμανία δεν υπάρχουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια εκτός από ελάχιστα καθώς τον τίτλο Πανεπιστήμιο μπορούν να φέρουν μόνο δημόσια ιδρύματα στις περισσότερες περιοχές της Γερμανίας, ενώ υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τις υπόλοιπες. Οι Πειρατές λοιπόν εκεί, μάλλον την ίδια άποψη με εμάς θα είχαν αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο. Γιατί όμως, ενώ αναγνωρίζει η Νέα Δημοκρατία αυτά ως προβλήματα στα δημόσια Πανεπιστήμια, δεν τα διορθώνει αλλά τα χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα υπέρ των ιδιωτικών; Μήπως γιατί σκοπός τους είναι η απαξίωση και κατάργηση της δημόσιας ανώτατης παιδείας, όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή με την ενέργεια, τις επικοινωνίες, τις συγκοινωνίες και τώρα επιχειρείται και με το νερό.

Η πρώτη ερώτηση του στελέχους ‘Δηλαδή θεωρείτε ότι ξεπουλιούνται τα πτυχία αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, και τα Ελληνικά είναι ανώτερης ποιότητας‘ είναι ξεκάθαρα προσβλητική για τα ελληνικά πανεπιστήμια και συνάμα στυγνή στρεψοδικία. Κανείς δεν είπε ότι τα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια παρέχουν κακής ποιότητας σπουδές, αλλά δε μπορούμε να δεχόμαστε και την προπαγάνδα ότι τα ελληνικά είναι για πέταμα. Ας δούμε όμως και το ερώτημα “Θεωρείται ότι θα έρθει ένα Αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας ή της Αμερικής να ιδρύσει ένα παράρτημα στην Ελλάδα και θα παίρνει μαθητές του 5 και του 8 όπως μπαίνουν εδώ στα Πανεπιστήμια;” Είναι κι αυτό εντελώς εκ του πονηρού. Αρχικά προϋποθέτει ότι κάποια αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού θ’ ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Ας μας πει που ακριβώς έχει γίνει αυτό που υπονοεί; Στην Αγγλία; Όχι. Στην Γερμανία; Όχι. Στην Κύπρο; Όχι. Στην Γαλλία; Όχι. Έχει γίνει κάπου; Έχουν ανοίξει παραρτήματα το MIT ή το Harvard σε χώρες όπου δεν απαγορεύονται ρητά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Και δε μιλάμε για συλλόγους alumni (αποφοίτων), που υπάρχουν παντού. Μιλάμε για οργανωμένα τμήματα που παράγουν ακαδημαϊκό κι ερευνητικό έργο, εκπαιδεύοντας προπτυχιακούς, και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ο λόγος που δεν έχουν ανοίξει είναι γιατί δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο! Αλλά κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι αποφασίζουν ν’ ανοίξουν κάποιο παράρτημα, δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τους ιδιώτες σχολάρχες, αλλά με αναγνωρισμένης αξίας κι εγνωσμένου κύρους δημόσια ΑΕΙ, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Η απάντηση αυτή του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας είναι σημείο προς σημείο το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την απαξίωση της ανώτατης παιδείας, ώστε να πουληθεί στους ιδιώτες φίλους τους, που θα δέχονται τον φοιτητή που δεν πέρασε στα δημόσια, όπως ο νέος που παρουσιάζουν στην προπαγάνδα τους, και θα του παρέχουν άχρηστο στην ουσία πτυχίο με το αζημίωτο. Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό λοιπόν γι’ αυτούς. Όσο για την κοινή γνώμη, τους ενδιαφέρει μόνο να την μπερδέψουν αρκετά ώστε μετά να επικαλεστούν την λαϊκή ετυμηγορία. 

Σύνδεσμοι:

[1] https://www.facebook.com/groups/piratepartyGR/posts/6976852959073991