Για 14η φορά αλλάζει τον ποινικό κώδικα[1] η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι αλλαγές είναι τόσο συχνές και τέτοιες που δείχνουν πόσο ερασιτεχνικά και χωρίς κανένα απολύτως σεβασμό στο Σύνταγμα διαχειρίζεται η κυβέρνηση την όλη διαδικασία. 

Ενδεικτικά, σε 2  άρθρα (4 και 5), μόνο στην τελευταία προτεινόμενη αλλαγή, καταργείται ουσιαστικά το άρθρο 7 του Συντάγματος περί αναλογικότητας των ποινών. Το άρθρο 4 δίνει δυνατότητα επιβολής ποινών στην απόπειρα ίσες με την τέλεση του εγκλήματος και το άρθρο 5 επιβάλει ποινές αυτουργού σε απλή συνέργεια.

Αντίστοιχα, μειώνεται πολύ ο πήχης για έκτιση ποινής σε αρκετά αδικήματα, ακόμα και πλημμελήματα (άρθρο 17).

Ακόμα και για τους ανήλικους καταργείται η προϋπόθεση βίαιου κακουργήματος ή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας για να οδηγηθούν σε κατάστημα κράτησης νέων (άρθρο 24).

Ένα ακόμα σημείο που προκαλεί σύγχυση είναι και η αλλαγή ως ελαφρυντικού, του “έντιμου βίου”, αντί του σύννομου. Γίνεται δηλαδή πιο υποκειμενικό το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα (84ΠΚ) και μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1950 (άρθρο 14). 

Ας μη γελιόμαστε. Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος και της απόδοσης δικαιοσύνης. Μόνος του σκοπός είναι, μέσω του γνώριμου για τη Νέα Δημοκρατία ποινικού λαϊκισμού, η αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων, ώστε στο άμεσο μέλλον να εμφανιστεί η «ανάγκη» ιδιωτικών, κερδοσκοπικών φυλακών που θα επαναφέρουν στην οικονομία μας και επίσημα μια ιδιότυπη μορφή δουλοκτησίας που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ. 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ζητά την άμεση απόσυρση αυτών των άρθρων που οδηγούν στον ευτελισμό της Δικαιοσύνης και στη μετατροπή της σε γραμμή παραγωγής κρατουμένων. Σκοπός του ποινικού κώδικα θα πρέπει να είναι ο σωφρονισμός και η απόδοση δικαιοσύνης. Όχι η υποδαύλιση της εκδικητικότητας κι ο εκφοβισμός των πολιτών με την απειλή της κάθειρξης για ψύλλου πήδημα.  Δε μπορεί το νομοσχέδιο αυτό να χρησιμοποιηθεί για να παραβιάσει τις αρχές που ορίζονται στο άρθρο 49[2] του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ[3], ούτε επιτρέπεται να συνεχιστεί ο επικίνδυνος κατήφορος της χώρας μας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου.

Σύνδεσμοι:

    [1] http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=17064

    [2] https://fra.europa.eu/el/eu-charter/article/49-arhes-tis-nomimotitas-kai-tis-analogikotitas-axiopoinon-praxeon-kai-poinon 

    [3] https://fra.europa.eu/el/eu-charter