Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας εφιστά την προσοχή σε όλους σχετικά με τις πληροφορίες για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πολλά από αυτά είναι καθαρή παραπληροφόρηση. 

Αυτή η παραπληροφόρηση διαδίδεται κυρίως από την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) και το TitTok.

Στόχος της παραπληροφόρησης είναι η αύξηση της έντασης για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το πρόβλημα. Απλά το εκμεταλλεύονται για ίδιο όφελος. Ένα παράδειγμα είναι ένα βίντεο που δείχνει δήθεν τους Ουκρανούς να έχουν πουλήσει όπλα στην Χαμάς και διαδίδεται από την Ρωσία.  Άλλο βίντεο δείχνει ότι δήθεν ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε 8 δις βοήθεια στους Ισραηλινούς για τον πόλεμο και διαδίδεται από αντισημιτικούς κύκλους. Ούτε αυτό ισχύει. Μέχρι και παρασκήνια από ταινία έχουν χρησιμοποιηθεί για να δείξουν ότι οι Ισραηλινοί δήθεν δημιουργούν πλαστά πλάνα θανάτων.

Πρέπει να είμαστε πολύ σκεπτικοί με πληροφορίες από πηγές που δεν επιβεβαιώνονται. Ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα ήταν η πληροφορία για αποκεφαλισμούς βρεφών από την Χαμάς, που όμως ούτε η Ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Ισραηλινός στρατός διέψευσε.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και δύσκολη χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε σε αυτήν την προπαγάνδα που κυκλοφορεί. 

Θα προσθέσουμε όμως ένα σχόλιο για την κατάσταση. Η τελευταία κίνηση του Ισραήλ να διατάξει την μετακίνηση ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων από την βόρεια Γάζα προς την Νότια είναι απαράδεκτη και το μόνο που κάνει είναι να προσθέτει στην ανθρωπιστική κρίση. Το άρθρο του Ισραηλινού δημοσιογράφου, Gideon Levy, τα λέει όλα: https://www.lifo.gr/blogs/almanac/gideon-levy-israil-den-mporei-na-fylakizei-dyo-ekatommyria-katoikoys-tis-gazas-horis

Δυστυχώς, το πρώτο θύμα σε ένα πόλεμο είναι η αλήθεια που για πολλούς λόγους παραποιείται ή αποσιωπάται