Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών της 15.10.2023 δείχνουν ότι κανένας και τίποτα δεν πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένα και πάντα υπάρχουν τα περιθώρια για ανατροπές, ειδικά μετά από την καταγραφή της στεντόρειας αποχής των πολιτών από τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. 

Οι εναλλαγές στη δημοκρατία είναι πάντα ευπρόσδεκτες και θεμιτές καθώς, μεταξύ άλλων, ανεβάζουν και το επίπεδο του πολιτικού ανταγωνισμού. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα Πειρατών Ελλάδας συμμετείχε με υποψηφίους του στις αυτοδιοικητικές εκλογές και επέλεξε να υποστηρίξει και να στελεχώσει συνδυασμούς με οικολογικό και πειρατικό πρόσημο, όπως το συνδυασμό «Αθήνα Τώρα» του Χάρη Δούκα, αλλά και συνδυασμούς με μαχητικό, αντιφασιστικό και κινηματικό πρόσημο, όπως το συνδυασμό «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη.

Βασικός στόχος μας ήταν η σύμπλευση και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί η ψευδής αντίληψη περί της απόλυτης κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος. 

Θεωρούμε ότι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ειδικό βάρος στη διαμόρφωση των πολιτικών και είναι το καύσιμο για αλλαγές και ανατροπές και νοιώθουμε ευτυχείς κάθε φορά που συμμετέχουμε σε αυτές. 

Η κυβέρνηση με την αλαζονεία της θεωρούσε ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθεί την παραμικρή απειλή από πουθενά στο πολιτικό τοπίο, αλλά αιφνιδίως και απροσδόκητα δέχθηκε μπαράζ από εκλογικά σφυροκοπήματα από πολλά κόμματα και από πολλά σημεία. 

Τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν πολλές αναλύσεις και προσεγγίσεις και ανάλογα με τις περιοχές ποικίλουν και διαφοροποιούνται. 

Δυστυχώς όμως το μεγάλο και αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι οι πολίτες απήργησαν εκλογικά. 

Δεν προσήλθαν στις κάλπες στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ξεκάθαρο και στεντόρειο μήνυμα. 

Το θέμα είναι αν τα κόμματα που πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν ακούν αυτές τις εκκωφαντικές φωνές που ζητούν αλλαγή ατζέντας με εστίαση στις ανάγκες των πολιτών και όχι των κομμάτων. 

Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας θα συνεχίσει να ενώνει τη φωνή του με τις προοδευτικές δυνάμεις και να αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και τη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Τέλος, θεωρούμε πως η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, ούτε αρχίζει, αλλά ούτε και τελειώνει σε μία εκλογική διαδικασία. Αποτελεί έναν διαρκή αγώνα διεκδικήσεων!