Για πολλοστή φορά οι – έτσι κι αλλιώς φρικτά υποαμειβόμενοι –  διδακτορικοί μας ερευνητές έχουν αφεθεί απλήρωτοι για μήνες, γιατί οι αρχές που διαχειρίζονται τους ΕΛΚΕ (Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας) των πανεπιστημίων είναι υποστελεχωμένες κι αδυνατούν να τους πληρώσουν εγκαίρως. Επιπλέον, το Υπουργείο απαιτεί από τους υποτρόφους ερευνητές πίσω τα χρήματα λόγω «καθυστέρησης παραδοτέων». Κατά τα άλλα, έχουμε πλατφόρμες για το πολυδιαφημισμένο ReBrain Greece! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ερευνητές στην Ελλάδα υποχρεούνται να αναλάβουν αυτοί την ασφάλισή τους.  

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καλεί το υπουργείο Παιδείας να διορθώσει άμεσα τις αδικίες: 

  1. Να αλλάξει άμεσα το πλαίσιο που ορίζει το ύψος των αμοιβών των ερευνητών.
  1. Να πάψει πια η ανασφάλιστη εργασία των ερευνητών στα πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα.
  1. Να ελέγξει για τώρα ότι τα χρήματα που παρακρατούνται από τον ΕΛΚΕ (ως 25% των κονδυλίων – ΦΕΚ Τεύχος B’ 3665/13.07.2022 (1)) πάνε στην διαχείρισή του ώστε να υπάρχει επαρκές προσωπικό και να σταματήσει τις προσχηματικές ενέργειες με τις άχρηστες πλατφόρμες, ενώ διώχνει στην ουσία τους ανθρώπους μας στο εξωτερικό.
  1. Να γίνει άμεσα έλεγχος με ορκωτό λογιστή στους φορείς που διαχειρίζονται ΕΛΚΕ.

Συγκεκριμένα για τους ΕΛΚΕ, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας προτείνει τις εξής αλλαγές:

1) Στελέχωση των φορέων που διαχειρίζονται το ΕΛΚΕ (Ειδικός λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) και χρηματοδότησή τους από πόρους του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς παρακράτηση ποσού για την έρευνα. Το ποσό παρακράτησης θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλιση των ερευνητών.

2) Σύνδεση χρόνου παραδοτέων ερευνητικών προγραμμάτων με την ορθή λειτουργία και πληρωμή του ΕΛΚΕ και τις αντικειμενικές δυσκολίες και δυσχέρειες που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή της ερευνητικής εργασίας.

Πηγές: 1. https://tinyurl.com/5bwtxb6m