Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν ανέχεται η Νέα Δημοκρατία είναι τα θεσμικά αντίβαρα και ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν την κυβερνητική αυθαιρεσία. 

Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν φοβάται να το κάνει. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να μη ληφθεί απόφαση κατά της ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις παράνομες παρακολουθήσεις, αλλά να συνεχίσει αυτή η υπηρεσία να λειτουργεί έξω και πέρα από κάθε νόμο, έξω και πέρα από κάθε έλεγχο. 

Ποιος ο λόγος όμως των παρακολουθήσεων; Κάποιοι θα μας πουν το κλασικό αίολο “επιχείρημα” πως “αν ο Χ δεν έχει κάτι να κρύψει, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα”. Μα ποιος τους είπε ότι αυτές οι παρακολουθήσεις έγιναν γιατί υπήρχε υποψία για κάτι παράνομο; Η ίδια η ΕΥΠ, για παράδειγμα, “αδυνατεί” να βρει το φάκελο που εξηγεί την παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη για να τον στείλει στην ΑΔΑΕ και στο Κοινοβούλιο για έλεγχο. 

Μονάχα δυο νόμιμοι λόγοι υπάρχουν για να γίνονται παρακολουθήσεις: η εθνική ασφάλεια και η διερεύνηση κι εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών. Και στις δυο περιπτώσεις, σε ένα ευνομούμενο κράτος υπάρχει ανεξάρτητη δικαστική εποπτεία και τεκμηρίωση, ενώ ο ορισμός της “εθνικής ασφάλειας” και της “διερεύνησης εγκληματικών πράξεων” δε μπορεί να γίνεται λάστιχο και δικαιολογία. Στην περίπτωση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων είναι πασιφανές ότι δεν συνέτρεχε κανένας απολύτως λόγος “εθνικής ασφάλειας” ή “διερεύνησης εγκληματικών πράξεων”: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήθελε να “κρατάει στο χέρι” κρίσιμα πρόσωπα.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η Νέα Δημοκρατία στοχοποίησε την ΑΔΑΕ. Επειδή η ΑΔΑΕ έπραξε το καθήκον της, όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα και τους τυπικούς νόμους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς. Έτσι, για να προστατέψει την αμαρτωλή ΕΥΠ από την επιβολή προστίμου, προχώρησε σε πραξικοπηματική αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΑΕ και βρήκε πρόθυμο σύμμαχο την αντιευρωπαϊκή και απολύτως ακροδεξιά “Ελληνική Λύση”, της οποίας ο αρχηγός εμπορεύεται ψευδοϊαματικά σκευάσματα και “γνήσιες” επιστολές του Ιησού Χριστού. Μάλιστα, χρησιμοποίησε περίεργα μαθηματικά για να ορίσει την πλειοψηφία της, θέτοντας τελικά εν αμφιβόλω και την ίδια τη νομιμότητα της σύνθεσης του νέου ΔΣ!

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας τονίζει τη σημασία των ενωσιακών νόμων (Κανονισμών και Οδηγιών) που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραβιάζει καθημερινά. Βλέπετε, αρέσκεται να παριστάνει τον μέγιστο θεματοφύλακα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας – θυμηθείτε τις γραφικότητες του “κινήματος” των “Μενουμευρώπηδων”. Αποδεικνύεται όμως για πολλοστή φορά ότι στην πραγματικότητα δεν τρέφει τον παραμικρό σεβασμό για το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας και για τις αξίες που αυτό πρεσβεύει. Δεν τρέφει κανέναν απολύτως σεβασμό για την ίδια την έννοια των checks and balances που υπάρχουν σε κάθε ανεπτυγμένο δυτικό κράτος (θυμάστε το “ανήκομεν εις την Δύσιν” του Κωνσταντίνου Καραμανλή;) για να ελέγχουν τη νομιμότητα της λειτουργίας της διοίκησης και να προστατεύουν τους πολίτες και το πολίτευμα.

Επισημαίνουμε ότι η βοήθεια του ακροδεξιού πουλέν της κυβέρνησης ήρθε σε αντάλλαγμα της αντικατάστασης των μελών του ΕΣΡ που είχε επιβάλλει πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ στον Βελόπουλο. Η παραδοχή έγινε στην ουσία από βουλευτή του ίδιου κόμματος, Κωνσταντίνου Χήτα. Άραγε ποια η τύχη του προστίμου αυτού με την νέα σύσταση του ΕΣΡ; Θα μάθουμε από την ερώτηση που θα καταθέσει η κα Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ; 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί έκθετη την Νέα Δημοκρατία με το ακροδεξιό της δεκανίκι. 

Η Νέα Δημοκρατία είναι, ως κυβέρνηση, εχθρός και τροχοπέδη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, του Συντάγματος και της ίδιας της δημοκρατίας. Καλούμε όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να συστρατευθούν άμεσα, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και χωρίς αμφίθυμα “παρών”, ώστε να σταματήσει ο επικίνδυνος κατήφορος της χώρας. Καλούμε, τέλος, τους πολίτες να φερθούν επιτέλους ως πολίτες κι όχι ως ψηφοφόροι. Προκαλούμε, τέλος, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κύριο Μητσοτάκη, να μας πει για ποιο λόγο παρακολουθούσε τόσο κόσμο. Ονομαστικά για κάθε στόχο του. Ή αν φοβάται για τα “απόρρητα”, να παραδώσει τους σχετικούς φακέλους στην ΑΔΑΕ και στην σχετική επιτροπή της Βουλής. 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ως μια βασική αρχή του «Τον σεβασμό του ιδιωτικού απορρήτου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών και την ελευθερία του λόγου.» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα μας.

Είμαστε υπέρμαχοι του ιδιωτικού απορρήτου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των αρχών όπως οι ΑΠΔΠΧ, ΑΔΑΕ, ΕΑΑ που σκοπός τους είναι η διασφάλιση του ιδιωτικού απορρήτου και της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι αρχές αυτές πρέπει να είναι πραγματικά διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητες για να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους.