Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, το Ισραηλινό Απαρτχάιντ έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας στη Γάζα για να μπορεί να την ισοπεδώσει ανενόχλητο. Κατά δήλωση του κυνικού εκπροσώπου των «αμυντικών» δυνάμεων του Ισραηλινού Απαρτχάιντ, σήκωσαν εκατό υπερσύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα. Για να ισοπεδώσουν τη Γάζα. Χωρίς κανείς παραέξω να μπορεί να μάθει πόσοι άμαχοι δολοφονήθηκαν από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς της πολεμικής του αεροπορίας και του πυροβολικού του. Χωρίς οι τραυματίες να μπορούν να καλέσουν βοήθεια. Χωρίς οι ομάδες διάσωσης και νοσηλείας να μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους. Τι άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι είναι ένα κράτος-τρομοκράτης;

Την ώρα που η κυβέρνηση του Ισραήλ βύθιζε στο σκοτάδι τη Γάζα για να μακελέψει το λαό της χωρίς αυτός να μπορεί ούτε σε βοήθεια να καλέσει, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ γινόταν μια κρίσιμη ψηφοφορία: είχε τεθεί προς ψήφιση η πρόταση της Ιορδανίας για ανθρωπιστική εκεχειρία. Η πρόταση αυτή πέρασε με 120 ψήφους υπέρ, 12 ψήφους κατά και 45 «αποχές».

Καταψήφισαν το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστρία, Τσεχία, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Ιράκ, η Κροατία, η Παραγουάη, η Γουατεμάλα και διάφοροι φορολογικοί παράδεισοι που (συν)ενέχονται σε φοροκλοπή τρισεκατομμυρίων σε βάρος των φορολογουμένων όλου του κόσμου.

Η χώρα μας «απείχε», με απόφαση της Νέας Δημοκρατίας. Οι δικαιολογίες που επικαλέστηκε με το non paper που εξέδωσε προσβάλλουν για μια ακόμα φορά τη νοημοσύνη, την ανθρωπιά, το αίσθημα δικαίου και την αξιοπρέπεια όλων μας. Είχε την ιταμότητα και το θράσος η Νέα Δημοκρατία να μιλήσει για «συνέπεια» στην «εξωτερική πολιτική αρχών», για «ισόρροπη στάση» και για «σεβασμό» στις «αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου». Τόλμησε δε να ισχυριστεί ότι «αποχή δε σημαίνει καταψήφιση».

Όμως, μεταξύ δυνάμεων κατοχής και λαού που στενάζει εδώ και δεκαετίες υπό τον ζυγό της κατοχής δεν υπάρχει «ισόρροπη στάση». Αυτός που κρατά «ίσες αποστάσεις» μεταξύ κατακτητή και κατακτημένου είναι με το μέρος του κατακτητή! Και για ποιο «σεβασμό» και σε ποιες «αρχές και αξίες διεθνούς δικαίου» τολμούν και μιλούν αυτοί που με τη στάση τους στηρίζουν ανοιχτά κι απροκάλυπτα έναν διεφθαρμένο ακροδεξιό που έχει κάνει το διεθνές δίκαιο κουρελόχαρτο; Επιπλέον, όταν έρχεται ψήφισμα που καλεί σε εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους, είναι σαφές πως η μη ψήφισή του προσμετράται ξεκάθαρα ως καταψήφιση – ειδικά όταν το στηρίζουν τα 2/3 του πλανήτη! 

Για μια ακόμα φορά, η Νέα Δημοκρατία ντροπιάζει κι απομονώνει τη χώρα και τη βάζει στο πλευρό όσων τσαλαπατούν το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε πυριτιδαποθήκη. Η στάση της όμως είναι και εθνικά επικίνδυνη: τασσόμενη υπέρ ενός κράτους που κατέχει παράνομα ξένα εδάφη και διαρκώς επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς, ουσιαστικά νομιμοποιεί και την παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Η «αποχή» είναι συνενοχή. Τόσο απλά.