Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που είχε την εξουσία και κυβέρνησε τη χώρα και προσπαθεί να βρει το πάτημά του ως αντιπολίτευση εδώ και 4 χρόνια. Δεν θα  εμπλακούμε με τα κουτσομπολιά, αλλά θα διατυπώσουμε ορισμένες παρατηρήσεις μας για τις προτάσεις τους.

Τα κόμματα, ειδικά τα μεγάλα που διεκδικούν την εξουσία, δεν έχουν πρόγραμμα 10 γραμμών και ούτε περιμένουν από έναν άνθρωπο να έχει πρόγραμμα για όλα. Αυτό ισχύει και για τους δύο υποψηφίους, την κα Αχτσιόγλου και τον κο Κασσελάκη. 

Τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία έχουν πρόγραμμα με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες σημεία. Όμως ο ρόλος του αρχηγού ενός κόμματος, είτε αυτός λέγεται πρόεδρος, είτε γενικός γραμματέας, είτε πρόεδρος διοικούσας επιτροπής, δεν είναι να συντάξει προσωπικά ολόκληρο το πρόγραμμα. Φυσικά και συνεισφέρει αν έχει κάποια ειδικότητα ή γνωρίζει κάποιο θέμα καλά.  Η κύρια αρμοδιότητα του είναι να φροντίζει ώστε το κόμμα να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του και να εξασφαλίζει ότι το πρόγραμμα ακολουθεί αυτές τις αρχές. Αυτός επικοινωνεί το πρόγραμμα και τις αρχές στον κόσμο. Ο αρχηγός ενός κόμματος είναι Manager στην ουσία. 

Σε ένα αριστερό, όπως θέλει να λέγεται, κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα διαμορφώνεται από τα ενεργά μέλη του, μέσα από διάφορες διαδικασίες. Υπάρχουν ομάδες εργασίας και επιτροπές που μελετούν κάποιο θέμα το οποίο θα προταθεί, μελετάται το κόστος, αν υπάρχει εφικτότητα, η συμβατότητα με άλλα σημεία του προγράμματος και ψηφίζεται από τα μέλη των επιτροπών ή του κόμματος προκειμένου να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, υιοθετούνται σημεία του προγράμματος από τρίτους, εφόσον είναι συμβατά με τις αρχές. 

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο αρχηγός ενός κόμματος δεν πρέπει να έχει βαθιά γνώση του προγράμματος ή προσωπική άποψη. Αντίθετα επιβάλλεται.  

Αν θέλει κάποιος αρχηγός να διεκδικεί την εξουσία για το κόμμα του, τότε πρέπει να κάνει σοβαρή δουλειά. Ή να κληρονομήσει ένα κόμμα εξουσίας από συγγενή.

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε ότι οι ψηφοφόροι του ελπίζουν σύντομα να μπορεί να σταθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην λαίλαπα της Νέας Δημοκρατίας.  Αν όχι, τότε θα πρέπει κάποιο άλλο κόμμα να καλύψει αυτό το κενό. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία ανάπτυξης του προγράμματος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, ενόψει του 11ου συνεδρίου του, στo forum.pirateparty.gr.