Τα δακτυλικά αποτυπώματα καταργήθηκαν το 2000 ως προσβολή των προσωπικών δεδομένων και της αξίας του ανθρώπου. Δυστυχώς όμως, επανέρχονται με τις ψηφιακές ταυτότητες. Από την μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους αυστηρότερους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων, από την άλλη όμως τους αγνοεί σε κάποια ζητήματα, ανάλογα με τα συμφέροντα διαφόρων χωρών. 

Η άποψη του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας είναι ότι η υποχρεωτική δακτυλοσκόπηση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό μελανό σημείο και είναι ασύμμετρο σε σχέση με τις ευκολίες που παρέχει. Θεωρούμε ότι έπρεπε να είναι επιλογή, όπως η αναγραφή της ομάδας αίματος, αν χρειάζεται για ταξίδια σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό.  Θετικό ότι δεν περιλαμβάνεται ο ΑΜΚΑ στα στοιχεία της ταυτότητας, αντίθετα με ότι έχει ακουστεί, ώστε να μην μπορεί να συνδεθεί με ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα. Ευαίσθητα δεδομένα είναι και το θρήσκευμα, το οποίο φυσικά δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην ταυτότητα. 

Ακόμα, θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι η παρακολούθηση μέσω GPS, επειδή οι ταυτότητες περιέχουν “τσιπάκια”, είναι αδύνατη. Τα “τσιπάκια” αυτά δεν διαφέρουν από αυτό μίας χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Ένα GPS απαιτεί μπαταρία και φυσικά οι ταυτότητες δεν έχουν ούτε μπαταρία, ούτε χώρο να μπει ένα τέτοιο κύκλωμα, όπως στο κινητό μας. Ακόμα περισσότερο, η μετάδοση δεδομένων θέσης απαιτεί και σύνδεση με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που με την σειρά του απαιτεί μπαταρία. 

Για όσους τις αρνούνται για θρησκευτικούς λόγους, που είναι δικαίωμά τους, αλλά δεν μπορούν να επιβάλλουν το να μην τις πάρουν όσοι θέλουν και τις χρειάζονται, δεν περιέχουν κάποιο barcode όπως ακούγεται ή κάτι άλλο που να συνδέεται με την θρησκεία.

Τέλος, η λήξη της παλιάς ταυτότητας, στις 6 Αυγούστου 2026, σημαίνει μόνο ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα. Θα συνεχίσουν να ισχύουν εντός χώρας, όπως γίνεται και με τις παλαιότερες ταυτότητες. Επίσης θα συνεχιστεί η έκδοση διαβατηρίων (που και αυτά περιέχουν βιομετρικά στοιχεία σε “τσιπάκι”) για όσους θέλουν να ταξιδεύουν χωρίς να πάρουν την νέα ταυτότητα.

Επαναλαμβάνουμε όμως ότι έχουμε σοβαρή αντίρρηση με την υποχρεωτική δακτυλοσκόπηση που στην ουσία μετατρέπει όλους τους Έλληνες πολίτες σε υπόπτους εγκλημάτων στα μάτια του κράτους. Δεν βοηθάει καθόλου και το γεγονός ότι τα ΜΜΕ προβάλουν περισσότερο γραφικές αντιδράσεις αντί για το θέμα αυτό που είναι πραγματικά σοβαρό.

Θα παρακολουθούμε συνέχεια την εξέλιξη του θέματος αυτό και θα επεμβαίνουμε όπου χρειαστεί ενημερώνοντας ή ζητώντας συγκεκριμένες δράσεις από την πολιτεία. 

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας