Στον, Έβρο, έναν νομό που έδωσε κοντά 45% στις πρόσφατες εκλογές στην Νέα Δημοκρατία που ως προηγούμενη κυβέρνηση τον άφησε ανοχύρωτο, τα πάντα καίγονται. Πάνω από 90χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν επηρεαστεί από την καταστροφή αυτή, δηλαδή το 70% του πληθυσμού του νομού. Ευτυχώς όμως υπάρχει το τοίχος στο ποτάμι και έτσι η φωτιά δεν μπορεί να περάσει απέναντι!

Πραγματικά δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε το τι αισθανόμαστε αυτές τις μέρες βλέποντας την καταστροφή που συντελείται. Σίγουρα όμως αυτό που δεν αισθανόμαστε είναι ανακούφιση γιατί “έρχονται επενδύσεις”. 

Αυτές τις μέρες ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί, με την βοήθεια των ΜΜΕ θα παρουσιάσει την εικονική πραγματικότητα μίας χώρας που προχωράει μπροστά παρά τα προβλήματα γιατί κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης ενώ θα γίνει και ένας περιφερειακός δρόμος. Επίσης θα βγουν “επιτέλους” οι νέες ψηφιακές ταυτότητες, που ο μισός πληθυσμός αρνείται να βγάλει γιατί και δικοί του υπουργοί κάποτε έκαναν προπαγάνδα ενάντια στο 666, την παρακολούθηση με GPS ή ένα σωρό άλλες ασυναρτησίες για τσιπάκια και barcodes. 

Μιλάει για τουρισμό που “φαίνεται να διανύει μία εξαιρετικά καλή χρονιά”, αλλά από το φαίνεται μέχρι το ισχύει, η απόσταση είναι 2εκ και πλέον στρέμματα καμένου δάσους και η “έξοδος” από μία παγκόσμια πανδημία. 

Οι υπουργοί του επικαλούνται την κλιματική αλλαγή αλλά ξεχνάνε να πουν ότι δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούσαν. Και του χρόνου τι νομίζεται ότι θα γίνει με 2εκ στρέμματα δάσους λιγότερα; Πως θα επηρεαστεί το μικροκλίμα της Αττικής από τα 70000 στρέμματα που κάηκαν στην Πάρνηθα; Πως θα επηρεαστεί ο Έβρος από τα 850000 στρέμματα που κάηκαν μέχρι τώρα και ελπίζουμε να μην γίνουν περισσότερα; Θα έχουμε 50άρια θερμοκρασίας και υποχρεωτικό περιορισμό κυκλοφορίας για να μην θρηνήσουμε θύματα;

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας επαναλαμβάνει ότι πρέπει να ανοιχτεί το θέμα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών και να γίνει άμεσα. Όχι μετά την ΔΕΘ. Πριν την ΔΕΘ. Να ανοίξουν το συρτάρι που έχουν καταχωνιάσει το πόρισμα Goldammer και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις λύσεις που προτείνει και με θεσμικές αλλαγές και με τεχνολογικά μέσα εποπτείας των δασών μας.

Με έκπληξη επίσης ακούσαμε στην Βουλή να προσπαθεί να εμπλέξει ο πρωθυπουργός μετανάστες στις πυρκαγιές του Έβρου, χωρίς καμία απολύτως απόδειξη ή ένδειξη, μιλώντας για πυρκαγιές που ανάβουν στα “μονοπάτια των μεταναστών”. Η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής είναι τεράστιο ατόπημα για δημοκράτη πρωθυπουργό. 

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας δεν είναι οι επενδύσεις που προσπαθεί να φέρει κάθε υπουργός τραβώντας τους επενδυτές από το χέρι σαν να έρχονται να παίξουν στην αυλή με τον φίλο τους. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας είναι ο φυσικός της πλούτος. Αν χάσουμε αυτό δεν μας σώζει καμία επένδυση, golden ή … platinum.