Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος υποσχέθηκε σταθερές και καλύτερες δουλειές, η εργασία θα γίνει πιο επισφαλής. Ο εργαζόμενος δεν θα ξέρει αν και πόσο θα πληρωθεί:

“Δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία”

Ο υπουργός παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει την μαύρη εργασία, οπότε την μετατρέπει σε επισφαλή. 

Μετά το φιάσκο του με την ημέρα των 27 ωρών, βάζει ανώτατο όριο απασχόλησης τις 13 ώρες, και το 6ήμερο απλά με επίκληση φόρτου εργασίας από τον εργοδότη! 

Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες, αντί να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό (έχουμε 11% ανεργία, τη 2η χειρότερη θέση στην Ε.Ε.) να βάζουν το υπάρχον να δουλεύει έξτρα βάρδιες, για λίγα ευρώ παραπάνω. 

“Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται ως μαύρη εργασία. “

Οτιδήποτε θετικό υπάρχει στο νομοσχέδιο έρχεται από ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεούμαστε ως χώρα να ενσωματώσουμε στην εργατική μας νομοθεσία, όπως η μείωση της δοκιμαστικής περιόδου στους 6 μήνες από 12 που είναι σήμερα.

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν μας ενδιαφέρουν οι υποσχέσεις του υπουργού στον ΣΕΒ. Μας ενδιαφέρει η εργασιακή ασφάλεια που ο υπουργός με την νομοθεσία του πετάει στα σκουπίδια. 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας προτείνει ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας με προσωπικό και αύξηση των προστίμων καθώς και επιβολή προσωποκράτησης εργοδοτών για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας καθ’ υποτροπή. Επίσης προτείνει την δημιουργία πλατφόρμας εύρεσης εργαζομένων για όσους επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ αποκοπή ως εργαζόμενοι, με πλήρη δικαιώματα και ασφάλιση για τον χρόνο που εργάζονται. Σε αντίθεση με την επιλογή των εργοδοτών με “μια απλή επίκληση”, η δυνατότητα αυτή πρέπει να είναι στα χέρια του εργαζόμενου.