Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα τύπου pass που είναι σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων! 

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών! 

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος από την στιγμή που γεννιέται, έχει δικαίωμα σε μία εξασφαλισμένη ποιότητα ζωής. 

Για το λόγο αυτό στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Βασικού Εισοδήματος και επαναφέρουμε στο τραπέζι της πολιτικής ατζέντας. 

Ο θεσμός του Βασικού Εισοδήματος, έχοντας ως δεδομένο το ολοένα και πιο επισφαλές περιβάλλον που εντέχνως δημιουργείται στην αγορά εργασίας, αμφισβητεί την παραδοσιακή έννοια της εργασίας ως έμμισθη θέση απασχόλησης, η οποία προκαλεί αυτομάτως τον αποκλεισμό των ανέργων και όλων όσων λαμβάνουν στήριξη από προνοιακά επιδόματα. 

Αντιτάσσει στην παρούσα κατάσταση ένα καθολικό, άνευ κριτηρίων και προϋποθέσεων Βασικό Εισόδημα το οποίο στη συνέχεια να φορολογείται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιστρέφει στο κράτος μόνο εφόσον ο εργαζόμενος μπορεί να διασφαλίσει την δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης με τον μισθό της εργασίας του.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι το Βασικό Εισόδημα θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα. 

Πιστεύουμε όμως ότι η θεσμοθέτησή του είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση ακρίβειας, να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της ακραίας φτώχειας και να μειωθεί δραστικά ο κοινωνικός αποκλεισμός. 

Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος μπορεί να έρθει από διάφορες πηγές. Από ήδη υπάρχοντα επιδόματα, από τον ΦΠΑ, από την κλιμακωτή φορολογία (με ταυτόχρονη πάταξη φοροδιαφυγής), από φορολόγηση συναλλαγών κλπ. Επίσης όπου έχει γίνει σχετικό πείραμα, υπάρχει μείωση κόστους σε άλλους τομείς, όπως της υγείας, της ζημιάς από εγκληματικότητα, την μείωση γραφειοκρατικού κόστους από επιδόματα που αντικαταστάθηκαν και διδόντουσαν με κριτήρια, που στην ουσία προσθέτουν στην χρηματοδότηση του Βασικού Εισοδήματος.


Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), όμως έχει πολύ μεγάλους περιορισμούς και χάνεται ακόμα και από περιστασιακή εργασία. Αυτό που προτείνουμε δεν χάνεται, αποδίδεται σε όλους, και επιστρέφεται όταν δεν χρειάζεται μέσω της φορολογίας.