Ο Γερμανός Πειρατής Ευρωβουλευτής Patrick Breyer, ο οποίος έχει μηνύσει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Court of Justice of the European Union, ECJ) για περισσότερα από 10 χρόνια κατά της καταγραφής της ροής των κλικ (clickstream loggin), γιορτάζει την πρόσφατη απόφαση του ECJ (4/7/2023) κατά της αμερικανικής εταιρείας του διαδικτύου Meta, ως καινοτόμο για το απόρρητο στο διαδίκτυο και σχολιάζει:

“Οι εταιρείες του Διαδικτύου ακολουθώντας το επιχειρηματικό μοντέλο του κατασκοπευτικού καπιταλισμού, καταγράφουν μέσω εφαρμογών παρασκηνίου, διάχυτα τη συμπεριφορά της περιηγησής μας για να μπορέσουν να αναλύσουν την προσωπικότητα μας, τις προτιμήσεις και τις αδυναμίες μας. Με βάση αυτά τα προφίλ προσωπικότητας, μας κρατούν online και μας χειραγωγούν ώστε να αγοράζουμε προϊόντα ή να ψηφίζουμε για συγκεκριμένα κόμματα.

Η σημερινή απόφαση ορόσημο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανότατα σημαίνει το τέλος της κοινής πρακτικής της καταγραφής ροής των κλικ, εναντίον της οποίας αγωνίζομαι για πάνω από μια δεκαετία. Τα προσχήματα της Meta για να δικαιολογήσει αυτή την πρακτική έχουν σε μεγάλο βαθμό απορριφθεί. Ακόμη και για λόγους ασφαλείας, δεν είναι απαραίτητη η αδιάκριτη και διάχυτη καταγραφή όλων των κλικ μας με έναν αναγνωρίσιμο τρόπο.

Η Big Tech θα πρέπει να είναι ειλικρινής και να μας δώσει την επιλογή να πληρώσουμε για τις υπηρεσίες της με χρήματα ή με το απόρρητό μας. Η σημερινή απόφαση ορόσημο θα αλλάξει το τοπίο του Διαδικτύου και θα δώσει στις μη εμπορικές, αποκεντρωμένες και δωρεάν υπηρεσίες μια πολύ αναγκαία ώθηση.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταγράφει όλα όσα λέμε και κάνουμε διαδικτυακά. Ως γενιά του Διαδικτύου, έχουμε το δικαίωμα να μπορούμε να ενημερωνόμαστε στο Διαδίκτυο εξίσου ιδιωτικά και ανεμπόδιστα όπως μπορούσαν οι γονείς μας να διαβάζουν εφημερίδες, να ακούν ραδιόφωνο ή να παρακολουθούν τηλεόραση. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε σήμερα τη μέθοδο τύπου NSA για πλήρη καταγραφή της ψηφιακής μας ζωής και βοήθησε στο να επικρατήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, η ελευθερία της πληροφόρησης και η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο!”

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμποδίζει τη Meta να συνδυάζει δεδομένα που συλλέγονται για χρήστες στις διάφορες πλατφόρμες της, όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, εκτός εάν λάβει ρητή άδεια από τους χρήστες.

Αν και η απόφαση ισχύει μόνο για τις υπηρεσίες της Meta στη Γερμανία, αναμένεται να επηρεάσει και άλλες αντιμονοπωλιακές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ 

Απόφαση του ECJ σχετικά με τα αρχεία περιήγησης στο Meta: Σημαντική απόφαση για το απόρρητο στο διαδίκτυο

ECJ ruling on Meta browsing records: Breakthrough for online privacy 

https://www.patrick-breyer.de/en/ecj-ruling-on-meta-browsing-records/

Άρθρο των New York Times για την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Meta 

Meta Loses Appeal on How It Harvests Data in Germany 

https://www.nytimes.com/2023/07/04/business/meta-germany-data.html 

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Meta  

https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=275125&pageIndex=0&doclang=EN&mode=req&dir=&occ=first&part=1