Αύξηση των κονδυλίων κατά 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση «φθηνής στέγης» στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» βλέπουμε στο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Όμως όταν μόνο το 28% αυτών που λαμβάνουν προέγκριση για το σχετικό δάνειο βρίσκουν κατοικία για να αγοράσουν, η αύξηση αυτή, μάλλον επικοινωνιακή είναι. 

Το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε γιατί τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά για τους νέους και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να αγοράσουν το δικό τους σπίτι με επιδοτούμενο το μεγαλύτερο ποσοστό του επιτοκίου. 

Τα ενοίκια όμως είναι ακριβά για έναν βασικό λόγο. Και αυτός είναι η ασύδοτη λειτουργία Airbnb που σε συνδυασμό με την πολιτική golden visa για δήθεν επενδύσεις στα ακίνητα, δημιούργησε ένα τέρας. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας, διατίθενται 11.000 ακίνητα για airbnb. Πως θα βρουν νέοι φοιτητές ή εργαζόμενοι να νοικιάσουν ή να αγοράσουν σε μία τέτοια κατάσταση; 

Και επειδή δεν μπορεί κανένας να πει σε ιδιοκτήτες τι να κάνουν με την περιουσία τους, το τέρας αυτό δεν θα υποχωρήσει. Η αγορά δεν αυτοδιορθώνεται.

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας βλέπουμε μόνο δύο πιθανότητες για να αλλάξει αυτό. Ή θα πρέπει η κυβέρνηση να τα βάλει με τους ιδιοκτήτες που ήδη επένδυσαν στο Airbnb ή θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της για το πρόγραμμα αυτό και να επεκτείνει το πρόγραμμα της εργατικής κατοικίας.

Δύο πράγματα λοιπόν προτείνουμε στην κυβέρνηση:

  • Να ανοίξει η κυβέρνηση έναν ειλικρινή διάλογο και με τις ενώσεις ιδιοκτητών ακινήτων για να δει πως μπορεί να βελτιώσει τουλάχιστον αυτήν την κατάσταση με τα ενοίκια που η ίδια βοήθησε να δημιουργηθεί.
  • Επέκταση του προγράμματος εργατικής κατοικίας του ΟΑΕΔ, με νέες κατασκευές και νέους δικαιούχους από το πρόγραμμα “Σπίτι μου”.

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας