Οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να γίνουν ασπίδα αλληλεγγύης για τους πολίτες 

Η ακρίβεια είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει στη λήψη κάποιων μέτρων προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη όπως και η παγερή αδιαφορία της κυβέρνησης να βάλει φρένο σε αυτές. Μάλιστα, αναρωτιέται κανείς αν αυτό γίνεται με σκοπιμότητα υπέρ κάποιων συμφερόντων.

Ο πρώην υπουργός ανάπτυξης και νυν υπουργός εργασίας έριξε τις αυξήσεις στον νόμο για απλή αναλογική λέγοντας “όταν λείπει ο γάτος χωρεύουν τα ποντίκια”. Δηλαδή ομολογία αποτυχίας, καθώς στην ουσία μας είπε ότι οι θεσμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον υπουργός να κάνει micromanagment, ενώ όλες οι αυξήσεις που έγιναν στα τελευταία 4 χρόνια διακυβέρνησης ήταν με την άδειά του.

Με αυτά τα δεδομένα το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί ότι μόνο οι αυτόνομοι δήμοι και περιφέρειες με διευρυμένες αρμοδιότητες μπορούν να γίνουν ασπίδα αλληλεγγύης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. 

Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να προτάξουν την προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας και της εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορούν να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες με στόχο τη μείωση ως και την απαλλαγή από τους λογαριασμούς ενέργειας. Τα μέλη μιας ενεργειακής κοινότητας μπορούν να αγοράσουν και να διαχειριστούν από κοινού φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και άλλες πηγές ενέργειας. 

Οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν επίσης να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες που θα βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής. Για παράδειγμα, μπορούν να παρέχουν δωρεάν ή μειωμένες τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες, όπως τρόφιμα, μεταφορές, ιατρικές υπηρεσίες και παιδική φροντίδα. Μπορούν επίσης να προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης για τους ανέργους.

Μπορούν μέσω των προϋπολογισμών τους να προβλέψουν και να παρέχουν στους πολίτες οικονομικές ενισχύσεις, όπως επιδόματα και δάνεια, καθώς και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Επιπλέον, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να συνεργαστούν με τους ιδιώτες για να μειώσουν το κόστος των βασικών αγαθών και υπηρεσιών και να προωθήσουν την τοπική παραγωγή και κατανάλωση με διάφορους τρόπους, όπως η δημιουργία περιοδικών ή και τακτικών αγορών, η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και η υποστήριξη των αγροτών.

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύουμε ότι οι αυτόνομοι δήμοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος διαβίωσης των πολιτών, όπως η μείωση των φόρων και των δημοτικών τελών.

Αυτά είναι κορυφαία ζητούμενα για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 αλλά κανένα κόμμα και υποψήφιοι δεν θέλουν να συζητήσουν και να βάλουν στο τραπέζι της ατζέντας των θεμάτων.

Με την συνεργασία των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία.