Άλλη μία φορά, στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου βλέπουμε το ίδιο έργο. Οι πυροσβέστες μας, με αυτοθυσία  και κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το κράτος ήθελε να είναι πραγματικά έτοιμο.

Ξέρουμε να επιτηρούμε με predator τους εσωτερικούς μας “εχθρούς”, αλλά το να χρησιμοποιήσουμε την σύγχρονη τεχνολογία για να σώσουμε τα δάση μας, ούτε που το σκεφτήκαμε ποτέ;

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν αρέσκεται στην στείρα αντιπολίτευση και έρχεται να προτείνει πραγματικά μέτρα που μπορεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, αντί να ρίχνει τις ευθύνες στους ανέμους ή στην κλιματική αλλαγή. Κανένα από τα δύο δεν θα φύγει.

Προτείνουμε λοιπόν τα παρακάτω συγκεκριμένα μέτρα: 

  • Ανάπτυξη επίγειων και υπέργειων μέσων επιτήρησης δασικών εκτάσεων ώστε να μειωθεί ο χρόνος εντοπισμού και αντιμετώπισης πυρκαγιών στο ελάχιστο με χρήση τελευταίων τεχνολογιών όπως drones, συστήματα επιτήρησης με τεχνητή νοημοσύνη
  • Όλοι οι δήμοι που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις θα λαμβάνουν κονδύλια για την δημιουργία 24ωρων ομάδων επιτήρησης κατά την αντιπυρική περίοδο.
  • Ενίσχυση της πυροσβεστική υπηρεσίας με περισσότερους μόνιμους και εκπαιδευμένους πυροσβέστες. 
  • Πλήρη συντήρηση του εναέριου στόλου, κάθε χρόνο, αμέσως μετά την αντιπυρική περίοδο.

Το κόστος των πυρκαγιών κάθε χρόνο είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των μέτρων που προτείνουμε. 

Ας είμαστε επιτέλους μία φορά έτοιμοι για τα καλοκαίρια μας.