Για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, η συμμετοχή των πολιτών στην δημοκρατία είναι από τα σημαντικότερα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Θεωρούμε ότι ο εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους πολίτης, που έχει έννομο συμφέρον, πρέπει να μπορεί να ψηφίζει είτε σε εκλογικά τμήματα, είτε επιστολικά όπου και αν βρίσκεται την ημέρα των εκλογών. 

Αυτό περιλαμβάνει όσους εργάζονται προσωρινά ή φοιτούν στο εξωτερικό, όσους κάνουν δήλωση εισοδήματος στην Ελλάδα ή και έχουν περιουσία εδώ. 

Όμως, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που η μόνη του σχέση με την Ελλάδα είναι ότι αποτελεί τόπο γέννησης αυτών ή των γονιών τους. Δεν υπάρχει κανένα έννομο συμφέρον εκεί. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια το λόγο που η Νέα Δημοκρατία θέλει να ψηφίζουν όλοι ανεξαιρέτως, καθώς όσο πιο αποσυνδεδεμένος είναι κάποιος από την χώρα, τόσο ευκολότερα ελέγχεις την άποψή του για αυτήν.

Επίσης η επιστολική ψήφος πρέπει να επεκταθεί και σε όσους βρίσκονται τις ημέρες των εκλογών μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για εποχική εργασία, με μία απλή δήλωση στο δήμο που ψηφίζουν. 

Τέλος, πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα σύγχρονο σύστημα ενημέρωσης των εκλογικών καταλόγων ώστε να μη βρίσκουμε τους νεκρούς από χρόνια συγγενείς μας σε αυτούς!

Στο Κόμμα Πειρατών θεωρούμε ότι το έννομο συμφέρον επιβάλλει και την αλλαγή στον τρόπο που ψηφίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ένας μόνιμος κάτοικος σε κάποιο δήμο, πρέπει να μπορεί να ψηφίσει στις εκλογές αυτού του δήμου, και να συμμετέχει ως υποψήφιος, άσχετα ιθαγένειας. Αρκεί να έχει Ελληνικό ΑΦΜ και δηλωμένη την μόνιμη κατοικία στο δήμο του.