Μεγάλη νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο για τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα. Ψηφίστηκε η απαγόρευση αυτόματης αναγνώρισης προσώπων σε δημόσιους χώρους.

Διαβάστε την δήλωση για το θέμα, του πειρατή ευρωβουλευτή P. Breyer:

“Ακόμη και αν δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία για την απαγόρευση της αυτοματοποιημένης επιτήρησης συμπεριφοράς, το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί την απαγόρευση της παρακολούθησης του προσώπου σε πραγματικό χρόνο σε δημόσιους χώρους είναι μια ιστορική επιτυχία για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων και μια σαφής ψήφος εναντίον σε ένα δυστοπικό μέλλον μαζικής βιομετρικής επιτήρησης τύπου Κίνας στην Ευρώπη. Άλλωστε, η βιομετρική επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο ποτέ δεν κατάφερε να προλάβει μια τρομοκρατική επίθεση, όπως θα μας έκαναν να πιστεύουν οι υπέρμαχοι της. Με ποσοστά ψευδών συναγερμών υψηλά έως και 99%, αυτές οι τεχνολογίες δεν είναι καθόλου αξιόπιστες για να είναι χρήσιμες. Αυτές οι τεχνολογίες διακρίνουν συστηματικά εις βάρος των μειονοτήτων και έχουν απωθητικό αντίκτυπο σε μια ελεύθερη και πολυποίκιλη κοινωνία.

“Οι ‘εξαιρέσεις’ που ζητούνται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την Επιτροπή θα αφαιρούσαν ουσιαστικά την απαγόρευση, καθώς υπάρχουν πάντα πολλοί άνθρωποι που αναζητούνται με δικαστικό ένταλμα. Για να αναζητηθεί ακόμη και ένας μόνο άνθρωπος, θα πρέπει να εφαρμοστεί παρακολούθηση του προσώπου σε όλους – που ακριβώς αυτό είναι η μαζική παρακολούθηση. Χειρότερα, τέτοιες εξαιρέσεις χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις ως ‘βιβλία οδηγιών’ για να νομιμοποιήσουν νέους νόμους μαζικής επιτήρησης.

“Οι άνθρωποι που αισθάνονται διαρκώς παρακολουθούμενοι και παρακολουθούνται δεν μπορούν να διεκδικούν ελεύθερα και γενναία τα δικαιώματά τους και για μια δίκαιη κοινωνία. Στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, πρέπει να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη ελεύθερη από δυστοπική μαζική επιτήρηση.”