Σήμερα το πρωί αλιευτικό σκάφος που (σύμφωνα με τις τωρινές πληροφορίες) μετέβαιναν εώς και 700 μετανάστες και πρόσφυγες ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Με μόλις 100 διασωθέντες αυτή τη στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα τραγωδίας στη Μεσόγειο με τον πνιγμό αμέτρητων ανθρώπων, πάνω στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν πολέμους και φτώχεια και να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η νέα αυτή τραγωδία μεγαλώνει το αίσθημα ντροπής για ολόκληρη την Ευρώπη και επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Καλούμε τους ηγέτες της να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να προωθήσουν τη μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή αναλόγων περιστατικών: τη δημιουργία ασφαλών πυλών εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στήριξη των διαδικασιών και των υποδομών των χωρών εισόδου και την ανακατανομή όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της ένωσης.

Προτεραιότητα είναι η προστασία αυτών των ανθρώπων οι οποίοι θα συνεχίσουν να ψάχνουν διέξοδο, με την ταυτόχρονη δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στις Μεσογειακές χώρες.

Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να δεχθούμε η Ευρώπη της αλληλεγγύης να γίνει Ευρώπη των πνιγμών.