Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) και εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

🔺Τα είδη του καρκίνου με την πιο υψηλή θνησιμότητα είναι κατά σειρά ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως.

🔺30-40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν  με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και με εμβόλια στις περιπτώσεις που αυτά υπάρχουν. 

Μείωση του καπνού και της χρήσης  αλκοόλ, υιοθέτηση υγιεινής διατροφής με φρούτα και λαχανικά και της άσκησης όπως  και του εμβολίου HPV είναι πολύ αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας του καρκίνου.

🔺10 εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν από καρκίνο το 2020 και οι ανισότητες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις υπηρεσίες φροντίδας καρκίνου επιβαρύνουν το φορτίο της νόσου.

🔺 Το καθήκον της πολιτείας είναι να παρέχει δυνατότητες πρόσβασης στην έγκαιρη διάγνωση και σε αποτελεσματικές και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και αποκατάστασης στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, με την ανέγερση νέων ογκολογικών νοσοκομείων και στελεχώνοντας τα ήδη υπάρχοντα δημόσια νοσοκομεία με ογκολόγους όπου υπάρχει ανάγκη.

🔺Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

🔺 Το 90% των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση σε ακτινοθεραπείες για τον καρκίνο και μόνο το 5% από τους παγκόσμιους πόρους για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου δαπανώνται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

🔺 Μέχρι το 2040 η παγκόσμια ζήτηση για χημειοθεραπεία θα αυξηθεί από 10 εκατομμύρια σε 15  και τα ⅔ αυτής της  ζήτησης αναμένεται να είναι από ασθενείς που ζουν σε χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

🔺Η χώρα που μένεις δεν πρέπει να καθορίζει αν θα ζήσεις.

🔺Η υγεία σου πρέπει να είναι προτεραιότητα ανεξάρτητα από την ηλικία σου.

Γι αυτό διεκδικούμε

📌 Εφαρμογή μέτρων που  καταπολεμούν τις ανισότητες, βελτιώνουν την υγεία και εφαρμόζονται σε όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, ειδικά τις γυναίκες, τα παιδιά και τους πρόσφυγες.

📌 Προώθηση ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες διάγνωσης,θεραπείας, αποκατάστασης, ψυχοκοινωνικής και ανακουφιστικής φροντίδας.

📌 Υποστήριξη της ανοικτής επιστήμης, ανοικτή πρόσβαση όλων των αποτελεσμάτων κλινικής έρευνας και δοκιμών στο κοινό.

📌 Αύξηση της διαφάνειας στο φαρμακευτικό σύστημα και καθιέρωση ενός καθολικού ορισμού λογικού κόστους για τις θεραπείες που να είναι βιώσιμο στα συστήματα υγείας.

📌 Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην έρευνα για τον καρκίνο η οποία να καθοδηγείται από την ιατρική ανάγκη θέτοντας προϋποθέσεις για δημόσια χρηματοδότηση, διασφαλίζοντας ότι τα φάρμακα που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα γίνονται διαθέσιμα σε προσιτές και λογικές τιμές, επενδύοντας στην επανατοποθέτηση της έρευνας σε φάρμακα εκτός πατέντας, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως φθηνές θεραπείες για τον καρκίνο.

📌 Η αποσύνδεση (delinkage) του κόστους της έρευνας από την τελική τιμή του φαρμάκου είναι μία αναπόφευκτη αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου ειδικά σε ένα πληθυσμό που συνεχώς γερνάει και ταλαιπωρείται όλο και περισσότερο από  χρόνια νοσήματα για πολλά χρόνια.

https://www.worldcancerday.org/

#WorldCancerDay2023 

#Closethecaregap