Με 3 Υπουργούς, Εξωτερικών, Τοπικής Ανάπτυξης και Νομοθετικού Έργου, συμμετέχει το κόμμα Πειρατών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού 5 κομμάτων στην Τσεχία.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του πειρατικού κινήματος 15 χρόνια μετά από την ίδρυση του που κόμμα Πειρατών συμμετέχει σε κυβέρνηση μιας χώρας.
Για τις εθνικές εκλογές το κόμμα Πειρατών Τσεχίας και το κόμμα των Δημάρχων και Ανεξάρτητων (STAN) δημιούργησαν το συνασπισμό “Piráti a Starostové” ο οποίος εκτοξεύθηκε στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς.
Τελικά ο συνασπισμός αυτός του οποίου ηγείτο ο Ιβάν Μπάρτος, πρόεδρος του κόμματος Πειρατών Τσεχίας βρέθηκε στην τρίτη θέση στις εκλογές του Οκτωβρίου συγκεντρώνοντας 15,62% των ψήφων 839.776 και 37 βουλευτές στην Κάτω Βουλή των 200 εδρών.
Οι εθνικές εκλογές όμως έκρυβαν για τους Τσέχους Πειρατές μια εξαιρετικά γλυκόπικρη νίκη. 
Λόγω της έντονης προνομιακής ψήφου από τους ψηφοφόρους του STAN, οι έδρες στη Βουλή κατανεμήθηκαν πλέον πολύ άνισα για το συνασπισμό και κατά συνέπεια για το κόμμα Πειρατών.
Έτσι το STAN κατέλαβε 33 έδρες (από 6 που διέθετε) και το κόμμα Πειρατών Τσεχίας μόλις 4 από 22 έδρες που κατείχε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (2017 – 2021) 
Αυτό ήταν μια μεγάλη απώλεια για τους Πειρατές, αλλά ο συνασπισμός εκπλήρωσε τον κύριο σκοπό του που ήταν να εκτοπίσει από τη θέση του τον Α. Μπάμπις, απερχόμενο ολιγάρχη πρωθυπουργό, ο οποίος εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των Πειρατών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 
Τρία άλλα κόμματα ένωσαν επίσης τις δυνάμεις τους και σχημάτισαν τον συνασπισμό SPOLU που ήρθε πρώτος σε ψήφους. 
Αμέσως μετά τις εκλογές οι 2 συνασπισμοί άρχισαν τις διαπραγματεύσεις και υπέγραψαν κυβερνητική συμφωνία με πρωθυπουργό τον Πετρ Φιάλα .
Αυτή η συμφωνία τέθηκε σε πανεθνική ψηφοφορία προς τα μέλη του κόμματος Πειρατών Τσεχίας τα οποία ενέκριναν το κείμενο της συμφωνίας συνασπισμού και συνεπώς την είσοδο των Πειρατών στην κυβέρνηση. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 82,1 % των μελών του κόμματος υποστήριξε την πρόταση, παρά το γεγονός ότι υπήρξε προβληματισμός σε μερίδα πειρατών αν το κόμμα Πειρατών πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση και όχι στη κυβέρνηση, καθώς θα κληθούν να υποστηρίξουν και πράγματα για τα οποία δεν συμφωνούν καθώς δεν προβλέπεται βέτο στους 5 κυβερνητικούς εταίρους. 
Μάλιστα το περιοδικό Respekt δημοσίευσε και άρθρο για το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, με τίτλο “οι Πειρατές ψήφισαν να είναι μέρος του συστήματος” 

Το κόμμα Πειρατών κατά τη συμφωνία κατέλαβε 3 θέσεις υπουργών.
Συγκεκριμένα, υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την Ψηφιοποίηση ανέλαβε ο Ivan BartosΥπουργός και Προέδρος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης ο Michal Šalomoun και Υπουργός Εξωτερικών ο Jan Lipavský. 
Το κόμμα Πειρατών Τσεχίας σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Μόλις διορίστηκε νέα κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων τριών ιστορικά πρώτων Πειρατών Υπουργών. Αυτή η κυβέρνηση βασίζεται στις ψήφους εκατομμυρίων ψηφοφόρων που έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν μια αλλαγή προς το καλύτερο για τους ίδιους και αυτή τη χώρα. Ως Πειρατές, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εκπληρώσουμε αυτή την επιθυμία τους. Ευχαριστούμε όλους τους ψηφοφόρους που μας εμπιστεύτηκαν. Σχεδόν 840.000 άνθρωποι ψήφισαν Πειρατές και Δημάρχους. Πρόκειται για μια τεράστια δέσμευση και ευθύνη.
Η χώρα βρίσκεται σε κρίση μετά την κυβέρνηση του Α. Μπάμπις, η οποία έπληξε άσχημα πολλούς συμπολίτες μας. Ως εκ τούτου, μας περιμένει δύσκολο έργο, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό και μαζί με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να βοηθήσουμε τους πολίτες και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και την ευημερία της Τσεχίας.
Μπροστά στον COVID-19, η υγειονομική περίθαλψη και η ενέργεια είναι τα πιο ορατά, αλλά μακράν όχι τα μόνα φλέγοντα ζητήματα. Έχουμε να κάνουμε και με τη στεγαστική κρίση και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αντιμετωπίζουμε υβριδικές απειλές με φόντο την παγκόσμια πολιτική και πρέπει να βελτιώσουμε τις κρατικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Δεν θα υποχωρήσουμε από τις προτεραιότητές μας και θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα μας για την Τσεχία, με το οποίο πήγαμε στις εκλογές και υποστηριχτήκαμε από εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους. Θα περιφρουρήσουμε την προώθηση του προγράμματος, δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθερίων και θα πιέσουμε για διαφάνεια της τσεχικής πολιτικής. Οι Πειρατές είναι η φωνή σας και στην κυβέρνηση.”
Η κατάκτηση αυτή βρίσκει το κόμμα Πειρατών Ελλάδας στη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας του και σε συνομιλίες με κόμματα και οργανώσεις που τοποθετούνται στο χώρο του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα.
Ιδρυτικό μέλος των Πράσινων το κόμμα Πειρατών Ελλάδας διεκδικεί ένα κρίσιμο ποσοστό εκλογικής επιρροής το οποίο έχει αποδειχθεί πολύτιμο για κάποιους πολιτικούς σχηματισμούς που έχασαν την εκλογή τους από το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να περάσουν το εκλογικό όριο του 3%.  
 
Άραγε, η Πράσινη Υπουργός Εξωτερικών στη Γερμανία και ο Πειρατής Υπουργός Εξωτερικών στην Τσεχία θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στην Ευρώπη; 
Αυτό θα το δείξει ο χρόνος καθώς Πράσινοι και Πειρατές βρίσκονται στην ίδια ευρωομάδα, των Greens/EFA που προσπαθεί να ενώσει και στη χώρα μας τον πράσινο και οικολογικό χώρο με τη συμμετοχή και των Πειρατών.
Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας συγχαίρει το κόμμα Πειρατών Τσεχίας για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού και εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο των 3 Πειρατών Υπουργών.