Για τους Πειρατές η 1η Ιανουαρίου κάθε έτους είναι μια πολύ σημαντική ημέρα.
Όχι μόνο γιατί σηματοδοτεί την έλευση ενός νέου χρόνου, αλλά και για άλλους 2 λόγους.
Πρώτον, γιατί η πρώτη ημέρα του νέου χρόνου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Κοινού Κτήματος (Public Domain Day) και δεύτερον, γιατί είναι η ημέρα της ίδρυσης του Πειρατικού κινήματος.
Στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ο όρος Κοινό Κτήμα (αγγλικά: public domain, γαλλικά: domaine public) περιλαμβάνει το σύνολο των έργων, η ελεύθερη χρήση των οποίων δεν περιορίζεται από το νόμο ή της οποίας οι νομικοί περιορισμοί έχουν λήξει, αποδίδονται στο κοινό και μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει όπως θέλει.
Στις περισσότερες χώρες αυτό συμβαίνει 70 χρόνια μετά από το θάνατο του δημιουργού, σε άλλες μετά από 80 ή και περισσότερα χρόνια και σε κάποιες μετά από 50 χρόνια.
Το 2022, μεταξύ άλλων, στο Κοινό Κτήμα για την Ευρώπη (με 70 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού) εκτός από τη Λευκορωσία και την Ισπανία, περιέρχονται τα έργα, μεταξύ άλλων, του μεγάλου συνθέτη Arnold Schoenberg, του φιλοσόφου Ludwig Wittgenstein, του Francisco Boix (φωτογραφίες του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη της Νυρεμβέργης), Robert J. Flaherty (σκηνοθέτη του Nanook of the North) αλλά και των δικών μας, Γιώργου Δροσίνη, Άγγελου Σικελιανού, Γρηγόριου Ξενόπουλου.
Στις περισσότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, καθώς και σε Λευκορωσία, Βολιβία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Αίγυπτο και Ουρουγουάη, νομικοί περιορισμοί και πνευματικά δικαιώματα καταργούνται μετά από 50 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού.
Έτσι σε αυτές τις χώρες από σήμερα ως Κοινό Κτήμα θεωρούνται μεταξύ άλλων τα έργα των Στραβίνσκυ, αλλά και του Τζιμ Μόρρισον των Doors.
Το πρώτο Κόμμα Πειρατών ιδρύθηκε στη Σουηδία, την 1η Ιανουαρίου του 2006, από τον Ρίκαρντ Φάλβινκε.
Το όνομα του κόμματος προέρχεται από το Piratbyrån (“Πειρατικό Γραφείο”), μια οργάνωση που δημιουργήθηκε για να στηρίξει ανθρώπους που αντιτίθενται στις ιδέες της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μέλη του Piratbyrån είχαν προηγουμένως ιδρύσει την ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων “The Pirate Bay”.
Το Piratbyrån είναι το Σουηδικό κομμάτι της οργάνωσης PiratGruppen με έδρα τη Δανία, που ονομάστηκε έτσι ως αντίδραση στην οργάνωση AntiPiratGruppen.
Κατά συνέπεια, ο όρος “πειρατικό” που είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία μουσικής και κινηματογράφου στις εκστρατείες κατά της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί επανοικειοποίηση του όρου.
Στην Ελλάδα το κόμμα Πειρατών ιδρύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2012 και στον πυρήνα των βασικών αρχών του είναι η απευθείας συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες διαβούλευσης και η αποκέντρωση της λήψης των αποφάσεων.
Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι είναι καλύτερο οι αποφάσεις για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών να λαμβάνονται απ’ ευθείας από τις ίδιες, παρά από το Ευρωκοινοβούλιο, το εθνικό Κοινοβούλιο, την Περιφέρεια ή το Δήμο.
Η θέση αυτή είναι κυρίαρχη για το Ευρωπαϊκό Κόμμα Πειρατών και αποτελεί κεντρικό πολιτικό αίτημα.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα Πειρατών, στα εκλογικά κοινά προγράμματα που διαμορφώνονται από τα κόμματα Πειρατών, διαπιστώνει συχνά δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
Σύμφωνα με τα κοινά ευρωπαϊκά εκλογικά προγράμματα για τα κόμματα Πειρατών, πρωταρχικός στόχος είναι η επιδιόρθωση αυτής της κακής λειτουργίας του συστήματος λήψης αποφάσεων και κατά συνέπεια της διακυβέρνησης.
Τα κόμματα Πειρατών αγωνίζονται για τη διαφάνεια στον πολιτικό βίο, απαιτώντας τη διατήρηση ημερολογίου για τις συναντήσεις των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης με τις ομάδες πίεσης, γνωστές ως λόμπι των πολυεθνικών εταιριών, την αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και τις εμπορικές πατέντες, όπως για παράδειγμα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, την ελεύθερη διασπορά της γνώσης, την εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα στη δημόσια διοίκηση, την προστασία της ιδιωτικότητας καθώς και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των χρηστών επί των δεδομένων τους στο Διαδίκτυο.