Το κόμμα Πειρατών Τσεχίας έγραψε ακόμα μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Πειρατικού κινήματος. Πραγματοποίησε το πιο μαζικό Πειρατικό “ρεσάλτο” σε θέσεις αντιπροσώπευσης που έχει καταγραφεί ποτέ, εκλέγοντας δεκάδες Περιφερειακούς Συμβούλους.

Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας εύχεται καλή θητεία σε όλες και όλους τους εκλεγέντες Πειρατές.

Η εκλογική νίκη του κόμματος Πειρατών Τσεχίας ευχόμαστε να εμπνεύσει τους πολίτες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης να εμπιστευτούν τη ψήφο τους στους Πειρατές.

Πραγματικοί νικητές οι Πειρατές στις Περιφερειακές εκλογές στην Τσεχία

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στην Τσεχία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Περιφερειακών εκλογών.

Ρίχνοντας μια απλή ματιά στην εικόνα της εκλογικής δυναμικής των κομμάτων, όπως αποτυπώθηκε στις Περιφερειακές εκλογές στις 2 & 3 Οκτωβρίου, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο πραγματικός νικητής των εκλογών είναι το κόμμα Πειρατών Τσεχίας, παρά τους τίτλους των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης, ότι το κόμμα ΑΝΟ, του νυν πρωθυπουργού Α. Μπάμπις, επικράτησε σε αυτές.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα και ο Β΄ γύρος των εκλογών την επόμενη εβδομάδα 9 & 10 Οκτωβρίου, σε αρκετές Περιφέρειες.

Το κόμμα Πειρατών Τσεχίας, σε σχέση με τις Περιφερειακές εκλογές του 2016, αύξησε τη δύναμη του πάνω από 10% και (τουλάχιστον) κατά 94 Περιφερειακούς Συμβούλους, έναντι του ΑΝΟ που κέρδισε μόλις 2 περισσότερους Συμβούλους!

Το κόμμα Πειρατών Τσεχίας ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συγκέντρωσε ποσοστό 12,02% (333.413 ψ.), ενώ το πρώτο ΑΝΟ έλαβε ποσοστό 21,82% (604.441 ψ.).

Τρίτο σε προτιμήσεις κόμμα το ODS και ποσοστό 6,96% (192.946 ψ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 38%, σε σχέση με το 35% στις αντίστοιχες εκλογές του 2016 οπότε και το κόμμα Πειρατών Τσεχίας είχε συγκεντρώσει το 1,74% των ψήφων (και 0,7% σε συνεργασία με τους Πράσινους).

Η εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος του δισεκατομμυριούχου Α. Μπάμπις στην Τσεχία μειώνεται αισθητά και είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον, εν όψει και των εθνικών εκλογών του 2021, να ακούσει την ανάσα των Πειρατών ξωπίσω του.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα, η διαφορά ανάμεσα στο ΑΝΟ και τους Πειρατές έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό!

Τα οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την Τσεχία αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των Τσέχων πολιτών, ενώ οι Πειρατές καθιερώνονται πλέον στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τους ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από θέση ισχυρής αντιπολίτευσης, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.

Ο αρχηγός του κόμματος Πειρατών Τσεχίας Ivan Bartos, είπε μεταξύ άλλων για την επιτυχία των Πειρατών:

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη μεγάλη υποστήριξη σας προς τους Πειρατές. Είχαμε λάβει 5 εντολές αντιπροσώπευσης στις τελευταίες Περιφερειακές εκλογές το 2016. Τώρα πάνω από 100 Πειρατές αντιπρόσωποι θα εργαστούν για εσάς. Βρεθήκαμε στη δεύτερη ή την τρίτη θέση και σε πολλές Περιφέρειες θα διαπραγματευτούμε με συνασπισμούς.

Καταφέραμε να νικήσουμε άλλο ένα γύρο. Οι Πειρατές βρίσκονται τώρα στην ηγεσία τριών μεγάλων πόλεων της Τσεχίας, της Οστράβα, του Μπρνο και της Πράγας, έχουμε Αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα συμμετέχουμε στη διαχείριση όλων των Περιφερειών της Τσεχίας.

Ο επόμενος γύρος είναι στις επαναληπτικές εκλογές για τη Γερουσία, σε μια εβδομάδα.

Η Γερουσία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός. Παρακαλώ ελάτε να ψηφίσετε και στον δεύτερο γύρο!

Έχουμε ενέργεια και επιμένουμε. Πιστεύω ότι μαζί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το μέλλον και ότι θα δούμε τη ζωή σε μια χώρα που θα είναι ελεύθερη, καλά διαχειριζόμενη και στην οποία οι άνθρωποι θα ζουν καλά. Μπορούμε να το κάνουμε!

Ευχαριστώ και πάλι από τα βάθη της καρδιάς μου όλους. Τους ανθρώπους που πήγαν να ψηφίσουν. Τους ανθρώπους που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στους Πειρατές. Και όλους τους Πειρατές, εθελοντές και υποστηρικτές, για την μεγάλη αφοσίωσή τους. Χωρίς εσάς δεν θα ήμασταν τίποτα.

Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα!

Σας ευχαριστώ.”

ΕΙΚΟΝΕΣ – ΠΗΓΕΣ

Εικόνα άρθρου (από κόμμα Πειρατών Τσεχίας): Τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος Πειρατών Τσεχίας ανά Περιφέρεια

Εικόνα από Wikipedia: Αποτελέσματα Περιφερειακών εκλογών 2020 στην Τσεχία

Κόμμα Πειρατών Τσεχίας

Κατηγορίες: InternationalMedia