Ένας Πειρατής συμπεριλαμβάνεται στη φετινή λίστα του POLITICO με τους 28 πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ευρώπη: Στην “Τάξη του 2021” που θα επηρεάσει τις τύχες της Ευρώπης σε μια κρίσιμη και ιστορική παγκόσμια συγκυρία.

Είναι ο Ζντένεκ Χριμπ (Zdeněk Hřib) Δήμαρχος της ιστορικής πόλης της Πράγας και μέλος του κόμματος Πειρατών Τσεχίας, 39 ετών, γιατρός στο επάγγελμα, που παρά το βαρύ πρόγραμμα των καθηκόντων του, βρίσκει το χρόνο να κάνει ακόμα και βάρδιες στα τηλεφωνικά κέντρα ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Το όνομα του φιγουράρει ανάμεσα σε πολύ γνωστά ονόματα της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Β. Ορμπαν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το POLITICO τον κατατάσσει στην κατηγορία των “Ονειροπόλων” (Dreamers), εκείνων που προσωποποιούν μια ιδέα ή ένα ιδανικό και καθοδηγούν την ατζέντα και την δημόσια συζήτηση, δίνοντας του το χαρακτηριστικό τίτλο “Το Φως της Πόλης” (The City Light) και αποτυπώνοντας την πολιτική δυναμική που έχει αποκτήσει το Πειρατικό κίνημα διεθνώς.

Ο Χριμπ έγινε μέλος του κόμματος Πειρατών Τσεχίας το 2013 και το 2014 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Πράγας, αλλά δεν δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2018, ο συνδυασμός του κόμματος Πειρατών έρχεται δεύτερος σε ψήφους, και σε συνεργασία με άλλες παρατάξεις σχηματίζει πλειοψηφία και εκλέγει τον Ζ. Χριμπ Δήμαρχο της Πράγας, πρωτεύουσας και μεγαλύτερης πόλης της Τσεχίας.

Συγχαρητήριο tweet του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών για την εκλογή Χριμπ στη θέση του Δημάρχου Πράγας (Νοέμβριος 2018): “Ο πρώτος Πειρατής που γίνεται Δήμαρχος σε πρωτεύουσα πόλη. Συγχαίρουμε το Ζντένεκ Χριμπ για αυτό το εκπληκτικό επίτευγμα και ανυπομονούμε να δούμε σύντομα τις Πειρατικές πολιτικές να λαμβάνουν χώρα στην υπέροχη πόλη της Πράγας.”

Γιατί όμως το POLITICO συμπεριλαμβάνει τον Ζντένεκ Χριμπ στην “Τάξη του 2021”; 

Όπως εξηγεί το ίδιο το POLITICO,

ο Δήμαρχος της Πράγας θέλει να κάνει την Τσεχική πρωτεύουσα μια λαμπερή πόλη σε έναν λόφο, ένα φάρο ελπίδας για τους φιλελεύθερους σε μια περιοχή που κινείται προς τον δεξιό αυταρχισμό. Εμπνευσμένος από τον πρώην αντιφρονούντα πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ, ο Χριμπ τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε αντιπαράθεση όχι μόνο εγχώριους λαϊκιστές, όπως τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, αλλά και τους αυτοκράτορες στη Μόσχα και το Πεκίνο. Το μήνυμά του προς τις Βρυξέλλες: Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τον φιλελευθερισμό στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δώστε μου τα μετρητά για να χτίσω την προοδευτική μου όαση – δηλαδή, κόψτε τον μεσάζοντα της Εθνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τα κονδύλια της ΕΕ. Είναι μέλος του Τσεχικού Πειρατικού Κόμματος, σε τελική ανάλυση, μιας προοδευτικής ομάδας υπό την ηγεσία της κοινωνίας των πολιτών που ιδρύθηκε το 2009.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Χριμπ είναι ο Τσέχος Δήμαρχος που αψήφησε την Κίνα και υπεύθυνος για την αποκατάσταση της εικόνας της Τσεχικής Δημοκρατίας ως πρωταθλητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κίνα είναι εξοργισμένη με τον Χριμπ, καθώς ο Πειρατής Δήμαρχος σε διπλωματική συνάντηση που έγινε στην Πράγα αρνήθηκε να εξαιρέσει τον αντιπρόσωπο της Ταϊβάν από τη συνάντηση, κατά απαίτηση του Κινέζου διπλωμάτη, ενώ αργότερα κρέμασε τη σημαία του Θιβέτ έξω από το Δημαρχείο της Πράγας.  
Ο Χριμπ είναι ο Τσέχος Δήμαρχος που μπήκε στο στόχαστρο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φημολογείται ότι τον περασμένο Απρίλιο σκόπευε να τον δηλητηριάσει, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Τσεχία και Ρωσία. Ο Χριμπ μετονόμασε την πλατεία μπροστά από τη Ρωσική Πρεσβεία στην Πράγα, σε πλατεία Μπορίς Νεμτσόφ, δίνοντας το όνομα του δολοφονημένου Ρώσου πολιτικού αρχηγού της αντιπολίτευσης και επικριτή της διακυβέρνησης Πούτιν. Τον Απρίλιο του 2020, ο Χριμπ τέθηκε υπό αστυνομική προστασία (μαζί με άλλους 2 Δημάρχους της Τσεχίας), επειδή η Τσεχική υπηρεσία πληροφοριών είχε λάβει αποδεικτικά στοιχεία για μια προγραμματισμένη επίθεση δηλητηρίασης από τη Ρωσική μυστική υπηρεσία. Το θέμα της φημολογούμενης δολοφονίας του Χριμπ με δηλητήριο από Ρώσους πράκτορες τράβηξε τα φώτα της διεθνούς επικαιρότητας ενώ και ελληνικές εφημερίδες αναφέρθηκαν σε αυτό.
Ο Χριμπ, ως οραματιστής πολιτικός, δηλώνει ότι εμπνέεται από τον πρώην αντιφρονούντα πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ
Ο Χάβελ ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος Πρόεδρος της Τσεχίας, συγγραφέας και δραματουργός. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Άνοιξη της Πράγας (1968) και τη Βελούδινη Επανάσταση (1989) που σήμανε την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία. Η πολιτική φιλοσοφία του ήταν στραμμένη προς τον αντι-καταναλωτισμό, τον ανθρωπισμό, την οικολογία, τον πολιτικό ακτιβισμό και την άμεση δημοκρατία, ενώ ήταν υποστηρικτής του κόμματος των Πρασίνων της Τσεχίας από το 2004 μέχρι το θάνατό του το 2011.
Πως έγινε η κατάταξη των 28 της “Τάξης του 2021”
Η κατάταξη του POLITICO αντικατοπτρίζει μια αναζήτηση για τα άτομα με τη μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στην Ευρωπαϊκή πολιτική και πολιτική. Οι πολιτικοί καταλαμβάνουν 16 από τις 28 θέσεις στη λίστα, η οποία περιλαμβάνει άτομα από ένα ευρύτερο φάσμα από ότι τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, της επιστήμης, της υγείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Μεταξύ των μη πολιτικών είναι ο Γάλλος ακτιβιστής κατά του ρατσισμού Rokhaya Diallo, ο ιδρυτής του Telegram Pavel Durov, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ J.K. Ρόουλινγκ, ο ακτιβιστής ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ακτιβιστής κατά της παιδικής φτώχειας Marcus Rashford που είναι το νεότερο μέλος της λίστας, 23 ετών. Η λίστα περιλαμβάνει 16 άνδρες και 12 γυναίκες και αυτό που είναι σημαντικό, είναι ο βαθμός επιρροής, και όχι εάν κάποιος είναι κακός ή ενάρετος: Η διάκριση αυτή δεν είναι ένα βραβείο για τους καλούς, επισημαίνει το POLITICO και αναφέρει χαρακτηριστικά:
Το περασμένο έτος έδειξε πόσο αδύναμοι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης. Η τάξη μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο ξεθωριάζει, οι εντάσεις γύρω από την ταυτότητα και τις θεμελιώδεις πολιτικές αξίες σιγοβράζουν.  Η εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην κυβέρνηση και στη βασική επιστήμη διαλύεται και τροφοδοτείται από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η κλιματική αλλαγή και η εισοδηματική ανισότητα παραμένουν υπαρξιακές απειλές. Αυτά τα ζητήματα είχαμε κατά νου καθώς χτίζαμε την κατάταξη των ονομάτων της λίστας, χωρίζοντας τα σε τρεις κατηγορίες που κάθε μια αντιπροσωπεύει διαφορετικό τύπο εξουσίας: Doers, Dreamers και Disrupters.
Σημειώνεται ότι το κόμμα Πειρατών Τσεχίας διαθέτει σήμερα 22 βουλευτές (από 200) στο Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας τους, 2 (από 81) Γερουσιαστές, 99 (από 765) Περιφερειακούς Συμβούλους, 5 Δημάρχους, 3 Ευρωβουλευτές (στην ομάδα των Greens/EFA).
Φωτογραφίες από politico.eu και European Pirate Party