Και με καταιγίδες και με πυρκαγιές, ακόμα και με απλά συμβάντα, φυσικά ή και άλλα που μπορεί να προκύψουν, οι πολίτες βουλιάζουν στην ανασφάλεια, νοιώθουν παντελώς απροστάτευτοι από την πολιτεία και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. 

Διαχρονικά ουδεμία κυβέρνηση, οποιουδήποτε χρώματος ή απόχρωσης, έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις πρόληψης, προστασίας και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού από εξαιρετικές συνθήκες, να έχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων και να εμπνεύσει αίσθημα ασφαλείας. 

Τραγικό είναι το γεγονός, ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία του διαδικτύου προς όφελος και προστασία των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο περίφημος αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 με πανευρωπαϊκή κάλυψη και στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια και ενημέρωση των πολιτών για τέτοιου είδους συνθήκες.
Παρά το γεγονός ότι διαφημίστηκε με τυμπανοκρουσίες πριν από λίγες ημέρες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, “Αναβάθμιση του 112 – Με απόλυτη ακρίβεια πλέον ο γεωεντοπισμός όσων καλούν από κινητά Android σε όλη την Ελλάδα”, στην περίπτωση της ισχυρής νεροποντής της 9ης Αυγούστου 2020 δεν λειτούργησε. 
Στους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων, 8 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, υπήρξαν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε πάνω από 2.500 νοικοκυριά, χάθηκαν περιουσίες, χιλιάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν για ώρες στην Ερέτρια, αφού διακόπηκε η κυκλοφορία προς Χαλκίδα.
Ουσιαστικά, λόγω της υπερχείλισης των ποταμών σε Ληλάντιο πεδίο και Ψαχνά, η Εύβοια κόπηκε στα τρία, με τη διακοπή της κυκλοφορίας στους 2 βασικούς της άξονες, από Χαλκίδα προς νότια και βόρεια Εύβοια, με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Πέρα από τα προφανή και αυτονόητα που πρέπει να γίνουν, όπως, αποζημίωση των πληγέντων, άμεση αποκατάσταση οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις, ενίσχυση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νομού Εύβοιας με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, άμεσα καθαρισμό των ακτών, και άλλα, το κόμμα Πειρατών θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν νέες, σύγχρονες και ριζοσπαστικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. 
Πιστεύουμε ότι, με πρωτοβουλία των δήμων, πρέπει να γίνουν ψηφιακές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας που γνωρίζει τα ειδικά προβλήματα των περιοχών αυτών, με στόχο την επανεξέταση και αναθεώρηση των προτεραιοτήτων. 
Πρέπει να ακουστούν φωνές και προτάσεις που μέχρι σήμερα δεν ακούγονταν, όπως αυτές των πρωτοβουλιών πολιτών, των τοπικών συλλόγων, επιστημονικών και άλλων, ομάδων εθελοντών, κινήσεων και μεμονωμένων πολιτών.  
Ενδεικτικά αναφέρουμε,
προμήθεια πλωτών ασθενοφόρων (επιδοτείται και μέσω ΕΣΠΑ – οι δήμοι της Εύβοιας καθώς και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν γνώση, αλλά και επιχειρήσεις και ιδιώτες θα μπορούσαν να συμβάλουν με χορηγίες στην απόκτηση τους) εξασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς θα φτάσουν έγκαιρα στις δομές υγείας ότι και αν συμβεί 
κατασκευή νέας γέφυρας στο Λήλαντα, όπως περιλαμβάνεται στην ήδη εγκεκριμένη μελέτη του έργου της Παράκαμψης Βασιλικού, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση αυτοκινήτων, λεωφορείων, κλπ
δημιουργία ασύρματων δικτύων επικοινωνίας (τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, τηλεφωνικό ή δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα ως φορείς πληροφορίας και μπορεί να είναι κοινοτικά και να λειτουργούν ως κοινά αγαθά) παρέχοντας έτσι ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους μόνιμους κατοίκους, τους φορείς και τους επισκέπτες της περιοχής
χρήση καμερών ή και drone σε επίμαχα σημεία του Λήλαντα για την παρακολούθηση της ροής των νερών, την αποτροπή της απόρριψης μπαζών, σκουπιδιών, κλπ
Η ανασφάλεια παντός καιρού είναι το συναίσθημα που συντροφεύει δεκαετίες τώρα τους Έλληνες πολίτες. 
Ειδικά στην περίπτωση της Εύβοιας με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, το αιολικό και ηλιακό δυναμικό αλλά και το προβληματικό οδικό δίκτυο, οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια περισσεύουν από τους εκάστοτε βουλευτές του νομού και τα πρόσωπα που στελεχώνουν την κάθε κυβέρνηση.
Το κόμμα Πειρατών βρίσκεται σύμφωνο με τις διαπιστώσεις και ερωτήσεις των Πράσινων όπως καταγράφονται στο δελτίο τύπου Πυρκαγιές, Αδράνεια Και Κλιματική Αλλαγή Οι Υπεύθυνοι Για Τις Πλημμύρες Στην Εύβοια”.