Συναντήσεις, επαφές και συνομιλίες με στελέχη και κοινωνικούς, επαγγελματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Πρέβεζας και της Πάργας είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι των Πράσινων που παίρνουν μέρος στην εκστρατεία κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο, με επικεφαλής τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, πρώην Ευρωβουλευτή και τη συμμετοχή του Μιχάλη Τσεντσερή, εκπροσώπου του κόμματος Πειρατών Ελλάδας.

Οι Πράσινοι που βρίσκονται στην 5η ημέρα εκστρατείας, συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Πρέβεζας, Νίκο Γεωργάκο.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξορύξεις για τις οποίες δεν έχει πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και μια ημερίδα που προγραμματίζεται, όπου θα κληθούν να κατατεθούν όλες οι απόψεις.

Κυρίαρχη θέση του κόμματος είναι ότι με τις εξορύξεις που προβλέπεται να γίνουν, θίγεται η τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και αυτό θα πλήξει σημαντικά την τοπική οικονομία που στηρίζεται και έχει επενδύσει στον τουρισμό, ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Πρέβεζας.
Ο κ. Γεωργάκος ανέφερε ότι από την εξορυκτική εταιρεία του είπαν πως οι σύγχρονες μέθοδοι εξόρυξης δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα. 
Για τις ΑΠΕ είπε ότι πρέπει να γίνονται με σωστό σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον. 
Ανέφερε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για την αποχέτευση των οικισμών κάτω από 2500 κατοίκους.
Κοινή διαπίστωση, ότι ακόμη η Πρέβεζα δεν έχει πλήρη σύνδεση με την Ιόνια οδό και αυτό επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό και το εμπόριο της περιοχής.
Οι Πράσινοι συναντήθηκαν επίσης με τους Ευάγγελο Κατσίμπρα, Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων UNESCO Πρέβεζας και Ιωάννα Μπειντάρη, μέλος του Δ.Σ. 

Οι Πράσινοι με τους Ευάγγελο Κατσίμπρα, Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων UNESCO Πρέβεζας και Ιωάννα Μπειντάρη, μέλος του Δ.Σ.

Και οι δυο υπεραμύνθηκαν της θέσης ότι πρέπει άμεσα να αναδειχθεί ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος της Πρέβεζας.
Μέσα σε αυτόν είναι τα κάστρα και η Νικόπολη και να ενταχθεί στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO. 
Συζητήθηκαν ακόμα οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη ρύπανση του Αμβρακικού από τις κτηνοτροφικές μονάδες του Λούρου. 
Παρουσίαση των απόψεων των Πράσινων κατά των εξορύξεων αλλά και γενικότερες προτάσεις για την Ήπειρο έγιναν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, Γιάννη Μπούρη και την Αγγελική Κωνσταντινίδου, μέλος του Δ.Σ. & Αντιπροέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου.
Βασική θέση τους είναι, ότι με τις εξορύξεις που σχεδιάζεται να γίνουν, θίγεται σημαντικά η τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και αυτό θα πλήξει αρκετά την τοπική οικονομία που στηρίζεται και έχει επενδύσει στον τουρισμό, ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Πρέβεζας.
Όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις των επισκεπτών, είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ ο εναλλακτικός τουρισμός, γιατί διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσελκύουν περισσότερους Έλληνες και ξένους. 
Επίσης, υπάρχει σημαντική ευθύνη των κυβερνήσεων που ακόμη δεν έχει σύνδεση η Πρέβεζα με την Ιόνια οδό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, το εμπόριο και γενικά την οικονομική δραστηριότητα. 
Είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να βρεθεί τρόπος ώστε η διακίνηση της τοπικής παραγωγής να γίνεται από την Πρέβεζα και όχι από την Αθήνα. 
Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει τοπική συμμετοχή και να υποστηριχτούν οι ενεργειακές κοινότητες αλλά να μη αποβεί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. 
Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση συνεργασίας στα θέματα αυτά και την αμοιβαία ενημέρωση. 
Στην Πάργα έγιναν επαφές και συζητήσεις με ενεργούς πολίτες και στελέχη της αυτοδιοίκησης. 

Συμφωνούν στις θέσεις των Πράσινων κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο και γενικότερα, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι όλη η Ήπειρος είναι «γαζωμένη» με ανεμογεννήτριες, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Επίσης θεωρούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης και με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, διότι ήδη έχουν δεσμευθεί τεράστιες εκτάσεις για τέτοια χρήση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ο σχεδιασμός τους.

Ο Αντιδήμαρχος Πάργας, Σπύρος Πιτσαρός, δήλωσε ότι είναι σαφέστατα ενάντια στις εξορύξεις, ότι συμφωνεί μαζί με τους Πράσινους αλλά παράλληλα διαπιστώνει ότι το κίνημα έχει μετακινηθεί και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα Γιάννενα και η συζήτηση στις ανεμογεννήτριες. 
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Πάργας, Τάσος Παπανικολάου, με ενασχόληση στην εκπαίδευση δυτών, είπε ότι οι πίνες βρίσκονται υπό εξαφάνιση και ότι παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της υπεραλίευσης, ενώ μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ θα μπορούν και οι Ιταλοί πλέον να ψαρεύουν την κόκκινη γαρίδα.
Ο Δήμαρχος Πάργας, Νικόλαος Ζαχαριάς, παρακολουθεί, όπως δήλωσε, την εξέλιξη των αγώνων στα οικολογικά ζητήματα και ενδιαφέρεται να μείνει αλώβητος ο τουρισμός και οι παραγωγικές δραστηριότητες, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και διαθέτει ένα εξαιρετικό περιβάλλον που θα ήταν κρίμα να καταστραφεί.
Κεντρική φωτο: Συνάντηση με το Δήμαρχο Πρέβεζας, Νίκο Γεωργάκο.