Η ανάδειξη των επιπτώσεων που έχουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε μια περιοχή που έχει κρατήσει μεγάλο μέρος του φυσικού της περιβάλλοντος αλώβητο και με πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, είναι από τους βασικούς στόχους της εκστρατείας – καμπάνιας των Πράσινων.
Στην ανακοίνωση του κόμματος “Γιατί Μια Εκστρατεία Κατά Των Εξορύξεων Στην Ήπειρο;” αναφέρεται: 
Η καμπάνια αυτή είναι ένα πρώτο δείγμα μιας πολιτικής αντίληψης για ενεργό σχέση με την κοινωνία και εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών ανατροπής των νέων δεδομένων που έφερε ο πρόσφατος περιβαλλοντικός νόμος.
“Η κοινωνία της Ηπείρου δεν είναι σύμφωνη και αντιδρά στην προοπτική των εξορύξεων πετρελαίου”, είχε επισημάνει σε συνέντευξη τύπου των Πράσινων στα Ιωάννινα, ο Μιχάλης Τσεντσερής, εκπρόσωπος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας.
Ο πλούτος της Ηπείρου είναι πράσινος, όχι μαύρος
Οι Πράσινοι θέλουν να επηρεάσουν τη ζωή και να αλλάξουν τις πολιτικές.
Η αντίθεση των Πράσινων στα ορυκτά καύσιμα τους διαφοροποιεί από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων. 
Θέλουμε να βάλουμε φρένο στο κλιματικό χάος, την καταστροφή του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, την υποβάθμιση της τοπικής οικονομίας, των προϊόντων και των δραστηριοτήτων, της υγείας των κατοίκων και της φύσης αλλά της δημοκρατίας, ενάντια στην υπονόμευση του μέλλοντος, στην κερδοσκοπική βουλιμία, στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων και τις αυθαιρεσίες των εταιρειών.
Θέλουμε την Ήπειρο πράσινη, καθαρή και έτοιμη να πετύχει μια βιώσιμη ευημερία για όλους και όχι μια δήθεν ανάπτυξη, που θα την καταστρέψει.
Η Ήπειρος ευτυχώς διατηρεί ακόμα σε καλή κατάσταση τον πράσινο πλούτο της, το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τα τοπία, τα ποτάμια, τα γεφύρια, τα χωριά, τους οικισμούς, τον πολιτισμό πλούτο της. 
Πάνω σε αυτόν το πλούτο αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι ότι βρίσκεται η πραγματική βιώσιμη ευημερία πλέον. 
Δεν πρέπει να κάνουμε κάρβουνο αυτό τον πλούτο στη βάση ψεύτικων υποσχέσεων ότι θα γίνουμε …Σαουδική Αραβία. 
Αντιθέτως η Ήπειρος μπορεί να ακολουθήσει πετυχημένα μοντέλα περιοχών με παρόμοιο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που ευημερούν σήμερα, όπως το Αμπρούτσο. 
Αλλαγή πολιτικών χρειαζόμαστε, το παλιό πολιτικό προσωπικό δεν έχει ιδέα πώς μπορεί να διατηρήσει αυτόν τον πράσινο πλούτο και να συμβάλλει να ζουν όλοι καλύτερα και πιο δίκαια. 
Ας μην ξηλώσουμε το νήμα του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Ηπείρου, ας ξηλώσουμε όσους έχουν δείξει ότι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τις νέες, πράσινες πολιτικές για την Ήπειρο και τη χώρα.

Έξω από το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας με έκταση σχεδόν 2 εκατομμύρια στρέμματα! Στο πάρκο περιλαμβάνονται οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Πίνδου, 11 περιοχές του Δικτύου Natura 2000, 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής, ένα μέρος του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και ένα Βιογενετικό Απόθεμα στο πυρήνα της Βάλια Κάλντα. Ο Μιχάλης Τσεντσερής, μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, διακρίνεται τρίτος από αριστερά στην ομάδα των εκπροσώπων των Πράσινων που πραγματοποιεί την εκστρατεία.

Οι απαρχαιωμένες απόψεις και ο πραγματικός πλούτος
Η άποψη ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας στην Ήπειρο, βασίζονται σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και στηρίζονται σε μεθόδους όπως η μέτρηση του ΑΕΠ. Όμως ακόμα κι ο ΟΗΕ δεν θεωρεί το ΑΕΠ αξιόπιστο στοιχείο και στη θέση του χρησιμοποιεί τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης ο οποίος υπολογίζει δεδομένα όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, η υγεία, η δυνατότητα επιλογών, η κοινωνική ανισότητα, η ανθρώπινη ασφάλεια και η ασφάλεια διατροφής.
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για την ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας δεν στοχεύουν σε αύξηση του ΑΕΠ αλλά στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών μιας περιοχής, π.χ. στην πρόσβαση στο καθαρό περιβάλλον και σε κοινούς πόρους όπως το δάσος, το βουνό, το νερό, ο αέρας, στη σχέση μισθού και κόστους ζωής, στην καλλιέργεια και την ανάδειξη του πολιτισμού κ.ά.. Όλα αυτά τα στοιχεία ευημερίας τα διαθέτει σε αφθονία η Ήπειρος! Η υπέροχη και αμόλυντη φύση, η έλλειψη βιομηχανικής δραστηριότητας και η χαμηλή και αραιή δόμηση με φυσικά υλικά, που κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν στοιχεία «υπανάπτυξης», είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου· αποτελούν τα καλύτερα εφόδια για ήπιο τουρισμό και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων διατροφής, οικονομικές δραστηριότητες που, όπως έχει αποδειχτεί, μπορούν να φέρουν οικονομική ευημερία.
Ωστόσο, όλα αυτά τα πλεονεκτήματα απειλούνται ευθέως από την εξόρυξη πετρελαίου, η οποία, όπως μας διδάσκει η μέχρι τώρα εμπειρία, δεν πρόκειται να φέρει καμία βελτίωση στην τοπική οικονομία. Αντίθετα, η ανάπτυξη της εξορυκτικής δραστηριότητας θα επιδεινώσει την υγεία των κατοίκων, την καλή κατάσταση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, θα επιφέρει σοβαρή μείωση της τουριστικής οικονομίας και υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας δεν βρίσκεται κάτω από το έδαφος, στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και μετάλλων, αλλά πάνω σ’ αυτό. Είναι το καθαρό περιβάλλον, οι καθαρές θάλασσες, η ομορφιά της φύσης και ο πολιτισμός.
Ο πλούτος της Ηπείρου είναι πράσινος, όχι μαύρος. Οι εξορύξεις δεν μπορεί να γίνουν χωρίς να θυσιαστεί ένα μεγάλο μέρος από αυτόν τον πλούτο, μαζί με την υγεία μας και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Οι εξορύξεις σε όλον το κόσμο συνοδεύονται από καταστροφή του περιβάλλοντος, διαφθορά και φτωχοποίηση.
 Η ομάδα των Πράσινων και Πειρατών που συμμετέχουν στην καμπάνια μπροστά από το βράχο πάνω από το γεφύρι του Νούτσου στο δρόμο μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Τα μονοπάτια που οδηγούν στο γεφύρι έχουν σκαλιστεί πάνω στο βράχο. Από κάτω ρέει ο Βοϊδομάτης.

Η ομάδα των Πράσινων και Πειρατών που συμμετέχουν στην καμπάνια μπροστά από το βράχο πάνω από το γεφύρι του Νούτσου στο δρόμο μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Τα μονοπάτια που οδηγούν στο γεφύρι έχουν σκαλιστεί πάνω στο βράχο. Από κάτω ρέει ο Βοϊδομάτης.

Τι σημαίνουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων για την Ήπειρο
Οι εξορύξεις φέρνουν κέρδη για τις πολυεθνικές αλλά αποκλείουν την παραγωγή πιστοποιημένων τοπικών (αγροτικών και αλιευτικών) προϊόντων, ρυπαίνουν τη θάλασσα, αποτρέπουν τον τουρισμό, μειώνουν την αξία των ακινήτων, οδηγούν σε νέα εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, αυξάνουν τους κινδύνους για πολεμικές εμπλοκές, ενισχύουν τους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς και την οικονομική αιμορραγία από τον εξαναγκασμό για συνεχή αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Αυτό που βλέπουμε με την Τουρκία την τελευταία περίοδο, είναι η καλύτερη απόδειξη στα αναφερόμενα.
Την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου σε μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ήπειρο, η οποία περιλαμβάνει ποτάμια, προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα, έχουν αναλάβει οι πολυεθνικές εταιρείες Repsol και η En-ergean. Απειλούνται οι ποταμοί Καλαμάς, Άραχθος και Βοϊδομάτης, οι προστατευόμενες περιοχές και ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως ο λύγκας και η βίδρα. Επιπλέον, απειλείται ο τουρισμός που βασίζεται στη φύση και τα πολιτιστικά μνημεία, ενώ η παραγωγή ντόπιων προϊόντων κινδυνεύει από τη ρύπανση του νερού και του εδάφους.
Οι επιπτώσεις από τις εξορύξεις
Οι εργασίες εξόρυξης λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, διαταράσσοντας τα πάντα: τον αέρα, το έδαφος, τη φύση, τα ζώα και την ανθρώπινη υγεία. Οι εγκαταστάσεις εξόρυξης αλλάζουν τελείως το τοπίο με την διάνοιξη δρόμων, τη δημιουργία γηπέδων, την κίνηση βαρέων οχημάτων. Αυξάνουν τη διάβρωση του εδάφους και κατακερματίζουν τους οικοτόπους. Οι διαρροές πετρελαίου, μεθανίου, τοξικών χημικών και σκόνης είναι πολύ συχνές και αναμενόμενες και ρυπαίνουν διαρκώς τον αέρα της περιοχής εξόρυξης καθώς και τους υπόγειους υδροφορείς. Σε όλον τον κόσμο η εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει συνδεθεί με την αύξηση των αναπνευστικών νόσων και με κρίσεις άσθματος στα παιδιά.
Οι επιπτώσεις από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας μας θα είναι το ίδιο ή περισσότερο επικίνδυνες. Σε πολλά σημεία σχεδιάζεται να γίνουν σε πρωτόγνωρα βάθη χιλιάδων μέτρων με άγνωστες συνέπειες καθώς δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη τεχνολογία που θα διασφαλίσει ότι ουδέποτε θα συμβεί το «ατύχημα». Ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών η ζωή στις θάλασσές μας, τα δελφίνια, οι φάλαινες φυσητήρες αλλά και οι θαλάσσιες χελώνες κινδυνεύουν θανάσιμα. Εκτός αυτού, η οικονομία της χώρας μας που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα του τουρισμού και της αλιείας απειλείται ευθέως από τα πολύ συχνά ατυχήματα διαρροών πετρελαίου στη θάλασσα που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συμβαίνουν και από τη λειτουργία των πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου από το Ιόνιο μέχρι τα νότια της Κρήτης. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα μιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής με ανυπολόγιστες συνέπειες στη θάλασσα και στις ακτές…
Οι Πράσινοι στηρίζουν τις Πρωτοβουλίες πολιτών, το κίνημα κατά των εξορύξεων τοπικά και σε όλη τη χώρα
Κάνουν λάθος όσοι βλέπουν τις εξορύξεις σαν μια κάποια λύση στην οικονομική υπανάπτυξη της Ηπείρου, η οποία, με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), θεωρείται η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας και της ΕΕ. Είναι όμως αλήθεια ότι η εξορυκτική βιομηχανία υδρογονανθράκων αποτελεί μέσο αύξησης του τοπικού ή του εθνικού ΑΕΠ; Αν κόψουμε όλα τα δέντρα της Ηπείρου και τα πουλήσουμε για ξυλεία, το ΑΕΠ θα απογειωθούν. Ποιο θα είναι όμως το μέλλον του τόπου;
Πλήθος μελετών και παραδείγματα από όλον τον κόσμο αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι εξορύξεις αυτές προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των κατοίκων, καταστροφή του περιβάλλοντος και καταστροφή των τοπικών οικονομιών. Έχει καταγραφεί συχνά μεταβολή της νομοθεσίας προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών εξόρυξης, παράνομη υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, φοροδιαφυγή, μείωση των θέσεων εργασίας στις περιοχές εξόρυξης αλλά και εθνική και κοινωνική ανισότητα.
Πράσινοι: Γιατί Μια Εκστρατεία Κατά Των Εξορύξεων Στην Ήπειρο;