“Η κοινωνία της Ηπείρου δεν είναι σύμφωνη και αντιδρά στην προοπτική των εξορύξεων πετρελαίου”, δήλωσε ο Μιχάλης Τσεντσερής, εκπρόσωπος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν οι Πράσινοι σήμερα στα Ιωάννινα.

Η πρώτη μέρα της Εκστρατείας των Πράσινων κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και περιελάμβανε συνεντεύξεις των εκπροσώπων του κόμματος στα τοπικά κανάλια, συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου και τον Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Ζάψα.

Στο πάνελ της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των Πράσινων στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, συμμετείχαν οι Μιχάλης Τρεμόπουλος, ιδρυτικό μέλος των Πράσινων και πρώην Ευρωβουλευτής, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων, Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδρυτικό μέλος των Πράσινων, Μιχάλης Τσεντσερής, ψυχολόγος και στέλεχος του κόμματος των Πειρατών. 

Οι εξορύξεις των υδρογονανθράκων βλάπτουν το περιβάλλον, την οικονομία και την ειρήνη

“Οι εξορύξεις των υδρογονανθράκων βλάπτουν το περιβάλλον, την οικονομία και την ειρήνη”, επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές, ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε μεταξύ άλλων: 

“Η άποψη ότι δραστηριότητες όπως οι εξορύξεις μπορεί να βελτιώσουν την οικονομία βασίζεται στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις για το ΑΕΠ και την άγνοια για το τι σημαίνει βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τους Δείκτες Ανθρώπινης Ανάπτυξης που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ, η Ήπειρος συγκαταλέγεται στις περιοχές της Ελλάδας με τις σημαντικότερες προοπτικές ευημερίας. Η συνέχιση της εξόρυξης και της χρήσης ορυκτών καυσίμων καταστρέφει τα οικοσυστήματα στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη ύπαρξη και δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού που εκφράζονται ακόμα και με ένοπλες συγκρούσεις για τον έλεγχο των ορυκτών πόρων”.

Ο Μιχάλης Τσεντσερής, εκπρόσωπος του κόμματος Πειρατών, τόνισε:

“Η συνάντηση και η κοινή δράση των Πειρατών και των Πράσινων δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά κυρίως ευρωπαϊκό φαινόμενο. Το κόμμα των Πειρατών συμμετέχει στους Πράσινους. Η κοινωνία της Ηπείρου δεν είναι σύμφωνη και αντιδρά στην προοπτική των εξορύξεων πετρελαίου. Αυτό φαίνεται και από τα πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα που διοργανώθηκαν κατά των εξορύξεων”.

Ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “τα ελάχιστα οικονομικά οφέλη που αναμένονται αν υλοποιηθούν οι εξορύξεις θα τα δώσουμε για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ακριβώς για τη στρατιωτική υποστήριξη αυτών των επιλογών. Οι τριβές ήδη έχουν αρχίσει και μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες.”

Η Ελένη Καρασαββίδου δήλωσε ότι “η Ήπειρος μπορεί να αναδειχτεί σε τόπο-σύμβολο για το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα, λόγω της ιστορίας της. Έχουμε υποχρέωση, όπως υπερασπιζόμαστε τον άνθρωπο, τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των προσφύγων, να υπερασπιστούμε όλες τις μορφές ζωής, γιατί σε αυτές βασίζεται το μέλλον μας πάνω στον πλανήτη.”

Αύριο η Εκστρατεία των Πράσινων θα συνεχιστεί στους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου, όπου θα γίνουν συναντήσεις με φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών κατά των εξορύξεων.

Υπενθυμίζεται ότι βασική προτεραιότητα του κόμματος των Πράσινων είναι η δημιουργία τοπικών κινήσεων και πυρήνων. 

Πηγή: Πράσινοι: 1η Μέρα Της Εκστρατείας Στην Ήπειρο Με Συνέντευξη Τύπου Στα Γιάννενα

Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά: Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδρυτικό μέλος των Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ιδρυτικό μέλος των Πράσινων και πρώην Ευρωβουλευτής, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων, Μιχάλης Τσεντσερής, ψυχολόγος και στέλεχος του κόμματος των Πειρατών.