Οι Ευρωπαίοι Πειρατές έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στο Προσφυγικό και στο μεταναστευτικό που μπορούν να δώσουν πραγματικές λύσεις, πέρα από προκαταλήψεις, ιδεοληψίες κι ασυλλόγιστες κινήσεις.

Οι πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.
Οι Ευρωπαίοι Πειρατές απαιτούν μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που:
θα επιτρέπει τη νόμιμη μετανάστευση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας,
θα εκτιμά τις γλωσσικές δεξιότητες και τις άλλες δεξιότητες των αιτούντων θετικά στη διαδικασία,
θα αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά και τα επαγγελματικά προσόντα με απλοποιημένο τρόπο,
θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να προσαρμόζουν τις απαιτήσεις τους ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες τους.

Οι Ευρωπαίοι Πειρατές απαιτούν μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο που θα συνδυάζει τα εξής:
πλήρη και απόλυτη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς παρερμηνείες, εξαιρέσεις και περιορισμούς
διασφαλίσει την ελευθερία εγκατάστασης στην Ευρώπη για εκείνους των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε
προαγωγή της οικογενειακής επανένωσης πρώτα για εκείνους των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε
δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης ασύλου ακόμη και εκτός Ευρώπης, στις κατά τόπους διπλωματικές αρχές οποιουδήποτε κράτους-μέλους, με πανευρωπαϊκή ισχύ.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι η χώρα της δημοκρατίας, του υγιούς πατριωτισμού (κι όχι του σωβινισμού) και της πανανθρώπινης ελευθερίας
Για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας η Ελλάδα πρέπει να:

απελευθερώσει τους ανθρώπους που έχουν στοιβαχτεί στα χώματά της.
αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά.
περιθάλψει όσους έχουν ανάγκη.
εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στην Ελληνική επικράτεια.
εξετάσει άμεσα τα αιτήματά τους.
σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο χωρίς υπεκφυγές και χωρίς εθνολαϊκιστικά νομοθετήματα που παραβιάζουν το Διεθνές και το Ενωσιακό Δίκαιο.
τους αποδώσει το νομιμοποιητικό καθεστώς που απορρέει από την ιδιότητά τους.
τους προμηθεύσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να τους επιτρέψει να αναχωρήσουν για στις χώρες προορισμού τους, όπως οι ίδιοι ζητούν.
ανακαλέσει, χωρίς χρονοτριβή, την παράνομη απόφαση του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής περί της διακοπής επιδομάτων σε όσους δίδεται άσυλο, καθώς αυτή η απόφαση, χωρίς τα προηγούμενα βήματα θα τους παγιδεύσει στην χώρα μας και σε κατάσταση φτώχειας, η οποία θα είναι επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο και θα οδηγήσει τη χώρα μας κατευθείαν στην επικοινωνιακή παγίδα που έχει στήσει η Τουρκία.


Η κυβέρνηση δυστυχώς παίζει το παιχνίδι της νεοσυντηρητικής Ευρωπαϊκής Ένωσης που σκοπεύει να μετατρέψει την χώρα μας σε φυλακή ψυχών, με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια ευρώ και τη σιγουριά ότι κάνει αυτό που υποσχέθηκε με την ακροδεξιά ρητορική της πριν της εκλογές. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι πρόσφατες κινήσεις των αρμοδίων.

Σοβαρότερο λάθος από όλα ήταν το πάγωμα των αιτήσεων ασύλου. Ακολούθησε η ανοχή στις αυτόκλητες ομάδες σύλληψης μεταναστών που δρουν στον Έβρο με αποτέλεσμα να μαζευτούν ακροδεξιοί και νεοναζί από όλη την Ευρώπη που δρουν ανεξέλεγκτα σε Ελληνικό έδαφος, και τέλος η απόφαση της διακοπής των επιδομάτων για τους αποδέκτες ασύλου.

Επιπλέον, ακροδεξιοί υπουργοί χρησιμοποιούν το γεγονός ότι η Τουρκία ελέγχει πλήρως τις ροές των μεταναστών για να πουν ότι “κατάφεραν” να σταματήσουν την παράνομη είσοδο στην χώρα από την θάλασσα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τέλος, οι ίδιοι οι δήθεν πατριώτες χρησιμοποιούν διχαστικό λόγο, κατηγορώντας ως προδότες όσους δεν ανέχονται αυτήν την κατάσταση ακροδεξιάς βίας και ανομίας και διασποράς μίσους.

Οι διαδικασίες και οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση (εκτός των “κλειστών συνόρων”, λες κι ήταν ποτέ ανοιχτά) δημιουργούν αντί να λύνουν προβλήματα. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας δημιουργούν ένα λογικό πλαίσιο για να ξεκινήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά.

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας