Τα μικροπλαστικά είναι μια ορατή απειλή η οποία μας χτύπησε την πόρτα και σφυρίζουμε αδιάφορα, νομίζοντας πως δεν θα μας επηρεάσει.

Τα μικροπλαστικά (θεωρούνται τα πλαστικά κομμάτια τα οποία είναι μικρότερα των 5 mm) τα οποία έρχονται από τα πλαστικά απορρίμματα, αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο (και η Ελλάδα δεν εξαιρείται), καθώς το 60-80% των απορριμμάτων παγκοσμίως που καταλήγουν στην θάλασσα αποτελούνται από πλαστικό.

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται πια παντού, από τα βιομηχανικά προϊόντα μέχρι τα καλλυντικά και τα αποσμητικά.
Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς (ψάρια, καβούρια, μύδια, κλπ) και είναι πλέον γνωστό ότι τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν από τα στομάχια των ζώων στα στομάχια των ανθρώπων.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από φορείς όπως το ΕΛΚΕΘΕ, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, κλπ έδειξαν ότι σχεδόν το 100% των ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων (όπως σφουγγάρια και ολοθούρια) περιείχαν μικροσκοπικές ίνες πλαστικού[1], αλλά και σε απομακρυσμένες ακτές και νησιά δεν υπήρξε ούτε ένα δείγμα που δεν περιείχε πλαστικές ίνες. [2]

Το χειρότερο είναι ότι ο αριθμός των μικροπλαστικών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια (αναμένεται να υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στις θάλασσες παρά ψάρια μέχρι το 2050). Και σε αριθμούς αυτή την στιγμή βρίσκονται περίπου τετρακόσιες χιλιάδες μικροπλαστικά ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας της θάλασσας.

Πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα όλοι μας! Οι πολίτες να μειώσουμε την χρήση των πλαστικών και να ανακυκλώνουμε, οι κάτοχοι σκαφών και οι λουόμενοι να μαζεύουν τα πλαστικά από την θάλασσα, και οι επιχειρήσεις να φροντίσουν να μειώσουν οι ίδιες την χρήση πλαστικών υλικών αλλά και να παροτρύνουν τους πελάτες τους να κάνουν το ίδιο. Βεβαίως και η πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει καλύτερα μέτρα, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι ανταποδοτική ανακύκλωση και ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις της χρήσης του πλαστικού.

Αναφορές:

1. http://www.enallaktikos.gr/ar32803el-gi … imata.html

2. http://news247.gr/eidiseis/koinonia/per … 77440.html


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *