ΗΠΑ, ένα τρομοκρατημένο κράτος

Μετά από προσεκτική μελέτη 2 ημερών, της ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε ακόμα βρει μεταρρυθμίσεις. Αυτό που βρήκαμε είναι διαβεβαιώσεις ότι δεν παρακολουθούν όσους δεν τους απειλούν και πάλι χωρίς να ορίζουν όμως τι αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ. Ακόμα και για την παρακολούθηση αρχηγών συμμαχικών κρατών υπάρχει αστερίσκος στην ομιλία του Obama.

Μόνο ως “κατευναστική” και όχι ουσίας θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ. Τόσο για εσωτερική, όσο και για εξωτερική κατανάλωση. Δικαιολόγησε τα αδικαιολόγητα. Η ομιλία του περιστράφηκε γύρω από το τεχνητό δίλημμα, ασφάλεια ή προστασία της ιδιωτικής ζωής. Πρόφαση για την άνευ προηγουμένου μαζική παρακολούθηση από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η μαζική παρακολούθηση χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση (ενδείξεις παραβίασης νόμων), χωρίς στοχευμένη και αιτιολογημένη διάκριση στα άτομα που παρακολουθούνται, δεν είναι τίποτα άλλο από κρατική προληπτική αστυνόμευση τύπου “Μεγάλου Αδερφού”.

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, ελευθερία και δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Η ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία δεν θα πρέπει να καταργεί την ίδια την ελευθερία που υποτίθεται ότι προστατεύει. Για να περιφρουρήσεις την ελευθερία και την δημοκρατία χτίζεις συστήματα προστασίας και όχι συστήματα μαζικής παρακολούθησης και προληπτικής αστυνόμευσης. Ο λόγος είναι απλός, εφαρμόζοντας προληπτική ασφάλεια θα καταλήξεις κάποια στιγμή να έχεις ασφάλεια, αλλά να μην έχεις δημοκρατία και ελευθερία, γιατί απλά δεν θα έχεις ιδιωτική ζωή. Θα καταλήξεις με μια κοινωνία φοβικών πολιτών, που θα φοβούνται ακόμα και την σκιά τους, μην τυχόν και παραβιάσουν κάποιον νόμο και βρεθούν υπόλογοι για το οτιδήποτε κάνουν, ακόμα και για το οτιδήποτε λένε.

Τελικά φαίνεται πως το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους κατάφερε πολύ περισσότερα από ότι σχεδίαζαν οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του. Κατάφεραν να φοβίσουν τους πολίτες και να τους οδηγήσουν να ανεχθούν την ασφάλεια χάνοντας την ελευθερία τους ή ένα μεγάλο μέρος από αυτήν. Οι ΗΠΑ από υπερδύναμη και εκφραστής της δημοκρατίας μετατράπηκε σε ένα “τρομοκρατημένο κράτος” (με ή χωρίς εισαγωγικά).

Ας ελπίσουμε ότι οι υποσχέσεις του προέδρου Ομπάμα για έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών και συνέχιση του ανοιχτού διαλόγου δεν θα μείνουν στα λόγια.

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»
Ρήγας Βελεστινλής


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *