Τρακτέρ open source

Τρακτέρ open source

Ο όρος Open Source, στα ελληνικά “Ανοιχτός Κώδικας”  ξεκίνησε από το χώρο του λογισμικού και έγινε γνωστός κυρίως από το GNU/LINUX.

Παρόλα αυτά στις μέρες μας έχει επεκταθεί και μπορούμε πλέoν να μιλάμε για Open Source ή απλά Open σχεδόν σε όλους τους τομείς, από λογισμικό και hardware μέχρι εκπαίδευση, επιστήμη, φαρμακευτική έρευνα ακόμη και παραγωγή αγροτικών και βιομηχανικών μηχανημάτων!
Tο κίνημα του Open Source φτάνει παντού! 

Μερικές εφαρμογές ανοιχτού κώδικα.

Open Source Hardware
Το Open Source Hardware περιλαμβάνει φυσικά τεχνολογικά αντικείμενα σχεδιασμένα και προσφερόμενα με τον ίδιο ακριβός τρόπο όπως οι εφαρμογές ελεύθερου και ανοικτού κώδικα λογισμικού. Δηλαδή τα σχέδιά τους (blueprints) είναι ανοιχτά σε όλους.

Οι εφαρμογές του Open Source Hardware έγιναν γνωστές από το πεδίο των ηλεκτρονικών με τον γνωστό σε όλους πλέων μικροελεγκτή “Arduino”.
Με τον Arduino μπορεί να δημιουργηθεί σχεδόν οτιδήποτε ηλεκτρονικής/αυτοματισμού/ρομποτικής φύσεως κατασκευές.
Το Arduino θεωρείτε ο “μπαμπάς” του Open Source Hardware και πλέον υπάρχουν Open Source Distributed  μηχανήματα βασισμένα πάνω σε Αrduino από τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια μέχρι και 3D-Printers (βλ. repRap)!

Άλλη μια εφαρμογή του Open Source Hardware είναι το Global Village Construction Set (GVCS) του Open Source Ecology.

Ο σκοπός του OSE είναι η δημιουργία ανοιχτού κώδικα 50 μηχανημάτων οι με τα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να δημιουργήσει σύγχρονο πολιτισμό!
Μέχρι στιγμής υπάρχουν σχέδια για το lifeTrac (Τρακτέρ) και το CEB (μηχάνημα παραγωγής τούβλων με τη μέθοδο συμπίεσης αργίλου).

Επίσης υπάρχουν εφαρμογές ανοιχτού κώδικα σε πεδία όπως χτίσιμο κατοικιών (βλέπε OS House και Wikihouse) όπου υπάρχουν ανοιχτά σχέδια για κατοικίες!

Open Source Αναψυκτικά!
Μερικά από αυτά είναι η Open Cola, η Open Soda και η Free Beer!

Επιστήμη και Υγεία
Μέχρι στιγμής υπάρχουν Open Source οργανισμοί και ομάδες οι όποιες κάνουν φαρμακευτική καθώς και επιστημονική έρευνα Αντιπροσωπευτικές είναι οι Tropical Disiease Initiative και το Open Source Science Project. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησε και OS έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου!!

Πολιτική
Ναι, υπάρχουν εφαρμογές και στη πολιτική με τις έννοιες του Open Source Politics και Open Source Governance.

Εκπαίδευση
Σημαντική είναι η ανάπτυξη του Open Source στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ξεκινώντας από τη γνωστή σε όλους μας Wikipedia και με εφαρμογές όπως Wikiversity, Open Source Curricila αλλά ακόμη και με πανεπιστημιακά project όπως το Connections του Rice university και του OpenCourceWare του MIT αλλα και του νέου Khan Academy όπου ο καθένας έχει πρόσβαση στη γνώση μαθαίνοντας εύκολα οτιδήποτε μέσω Η/Υ.  

Με λίγα λόγια το Open Source σε όλους τους τομείς εξελίσσεται ραγδαία και πλέον σκοπεύει στη δημιουργία μιας νέου τύπου οικονομίας, της Open Source οικονομίας (Open Source Economy).
Όπως και να έχει ο “Ανοιχτός Κώδικας” ήρθε για να μείνει και να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας στα μετέπειτα χρόνια.

του Νικόλαου Τοκατλή

Open Source Ecology Greece

 


Κατηγορίες: Η δική σας γνώμη

3 σχόλια

Open source παντού! | Κόμμα Πειρατών Ελλάδας – Τοπικό Γραφείο Μαγνησίας · Παρασκευή, 11 Μαΐου, 2012 στο 19:22

[…] Πηγή: https://www.pirateparty.gr/2012/05/open-source/ Share this:EmailPrintTwitterFacebookMoreDiggStumbleUponTumblrRedditLinkedInPinterestLike this:LikeBe the first to like this post. By ECO Pirate • Posted in Διάφορα 0 […]

Open source παντού! | gatoulos · Παρασκευή, 11 Μαΐου, 2012 στο 19:54

[…] ΠΗΓΗ:www.pirateparty.gr Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged Open source. Bookmark the permalink. ← Το νέο λογότυπο της google […]

Open source παντού! » Κόμμα Πειρατών Ελλάδας – Pirate party of Greece « IakovosNoteBook · Σάββατο, 12 Μαΐου, 2012 στο 02:13

[…] Open source παντού! » Κόμμα Πειρατών Ελλάδας – Pirate party of Gree…. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. […]

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *