Ο Julian Assange είναι Αυστραλός δημοσιογράφος και ακτιβιστής, συνιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, το οποίο έκανε την εμφάνισή του το 2006. Το όραμά του για το Wikileaks, ήταν να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα τύπου “Wiki” (με τη μορφή δηλαδή του Wikipedia), η οποία θα λειτουργούσε ως ένα μέσο διαρροής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας όλους τους κανόνες περί ανωνυμίας των χρηστών, αλλά και εγκυρότητας της πληροφορίας.

Το Wikileaks έγινε παγκοσμίως γνωστό, όταν το 2010 δημοσίευσε πρώτο, οπτικοακουστικό υλικό [1] στο οποίο παρουσιάζονται οι απάνθρωποι διάλογοι των στρατιωτών των ΗΠΑ, δευτερόλεπτα πριν και μετά την από αέρος δολοφονία 18 αμάχων πολιτών του Ιράκ, μεταξύ των οποίων βρισκόντουσαν και δύο πολεμικοί ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Τόσο αυτό το οπτικοακουστικό υλικό, όσο και μία σειρά απόρρητων εγγράφων του στρατού των ΗΠΑ, δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω του Wikileaks (Iraq & Afghanistan War logs) [2], από την Chelsea Manning, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν αναλύτρια πληροφοριών του στρατού, και δεν μπορούσε να σταθεί άπραγη, απέναντι στα αποτρόπαια εγκλήματα των ΗΠΑ, στις εμπόλεμες ζώνες (Ιράκ και Αφγανιστάν), όπως αυτά περιγράφονταν μέσα από τα πολεμικά αρχεία, στα οποία έγραφαν όλα τα μέλη του στρατού που βρίσκονταν στην περιοχή. Ακόμη, προς τα τέλη του 2010, τo Wikileaks δημοσίευσε περίπου 250.000 διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ με άλλες χώρες (γνωστά και ως “Cablegate files”) [3], μέσα από τα οποία παρουσιάζονται πράξεις κατασκοπείας των ΗΠΑ, εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και συμμαχικών τους δυνάμεων, όπως ακόμη και περιστατικά ακραίας διαφθοράς σε πληθώρα χωρών, τα οποία βοήθησαν τελικά στην πυροδότηση της Αραβικής Άνοιξης [4-5]. Τέλος, την ίδια περίοδο μέσα στο 2011, το Wikileaks διέρρευσε και μία σειρά εγγράφων σχετικά με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Guantanamo, μέσω των οποίων διαπιστώνεται η κατακρεούργηση κάθε έννοιας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των κρατουμένων [6-7].

Με τη διαρροή όλων αυτών των πληροφοριών, το κυβερνητικό αφήγημα των ΗΠΑ περί αποσταθεροποίησης των Αραβικών περιοχών, αλλά και καταπολέμησης της τρομοκρατίας στις περιοχές αυτές, ξεκίνησε να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αφού η αλήθεια είχε πλέον εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα, και αυτό άρχισε να καθιστά τον Assange επικίνδυνο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μάλιστα, σε συνέντευξή του το 2011 [8], ο Assange είχε δηλώσει:

“Ένα από τα ελπιδοφόρα πράγματα που ανακάλυψα, είναι ότι σχεδόν κάθε πόλεμος που έχει ξεκινήσει μέσα στα τελευταία 50 χρόνια, ήταν αποτέλεσμα ψευδών γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει βασικά ότι οι πληθυσμοί δεν επιθυμούν πολέμους, και γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να ξεγελαστούν στο να πολεμήσουν.”

Έτσι, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα ανθρωποκυνηγητό εναντίων του, προσάπτοντας του (1) συνωμοσία για απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας, (2) συνωμοσία για διαπράξεις εισβολών σε υπολογιστές, (3) επτά κατηγορίες απόκτησης πληροφοριών εθνικής άμυνας, και (4) εννέα κατηγορίες αποκάλυψης πληροφοριών εθνικής άμυνας, ζητώντας μάλιστα την έκδοσή του στις ΗΠΑ, για να πραγματοποιηθεί εκεί η δίκη του. Το πρώτο βήμα του ανθρωποκυνηγητού εναντίων του Assange, ήταν 2 ανυπόστατες (όπως τελικά απεδείχθη) κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό δύο γυναικών από τον Assange, τον Αύγουστο του 2010, στη Σουηδία [9]. Τελικά, το Νοέμβριο του 2010 η Σουηδία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης του Assange, ο οποίος εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Αγγλία, με πρόσχημα όπως αναφέρει ο ίδιος, να εκδοθεί πρώτα εκεί και εν συνεχεία στις ΗΠΑ, εξαιτίας του ρόλου που είχε σχετικά με τη δημοσίευση των μυστικών αμερικανικών εγγράφων. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ίδιος παραδόθηκε στις βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις, το Δεκέμβρη του 2010, και στις ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν, αρχικά τέθηκε υπό κράτηση, αλλά έπειτα του χορηγήθηκε εγγύηση από το High Court (το ανώτατο δικαστήριο της Αγγλίας, για θέματα που εμπίπτουν στην πολιτική νομοθεσία), και αφέθηκε ελεύθερος, αφού οι υποστηρικτές του πλήρωσαν 240.000£ σε μετρητά και εγγυήσεις. Τον Φεβρουάριο του 2011, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη ακρόαση, μέσω της οποίας τελικά αποφασίστηκε ότι ο Assange έπρεπε να εκδοθεί στη Σουηδία. Αυτή η απόφαση έγινε δεκτή από το High Court στις 2 Νοεμβρίου του 2011 και από το Supreme Court (τον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Αγγλίας) στις 30 Μαΐου του 2012. Έτσι, καθώς ο Assange πλέον γνώριζε πως η έκδοσή του στη Σουηδία και εν συνεχεία στις ΗΠΑ ήταν αναπόφευκτη, ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, το οποίο έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του Ισημερινού Rafael Correa [10] και έτσι, τον Ιούνιο του 2012, βρέθηκε εγκλωβισμένος στο κτίριο της πρεσβείας. Από εκεί, συνέχισε να δραστηριοποιείται επί σειρά ετών [11]:


(1) To 2012 μέσω του Wikileaks, δημοσιεύθηκε μία σειρά αρχείων που αφορούσαν περισσότερα από 2 εκατ. μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Συρίας, μεταξύ πολιτικών προσώπων, υπουργών της κυβέρνησης και εταιρειών, τα λεγόμενα “Syria Files” [12], με σκοπό όπως λέει, “όχι να κατακρίνουμε το ένα γκρουπ συμφερόντων ή το άλλο” στην εμφύλια διαμάχη που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην περιοχή, “αλλά να καταλάβουμε τα συμφέροντά τους, τις πράξεις τους και τις σκέψεις τους”.

(2) To 2013 o Assange και άλλοι άνθρωποι του Wikileaks βοήθησαν τον Edward Snowden να ξεφύγει από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τις στενές σχέσεις της Δυτικής Ευρώπης με τις ΗΠΑ, προτείνοντάς του τελικά να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία.

(3) Μέχρι τις αρχές του 2015, το Wikileaks είχε δημοσιεύσει περισσότερα από 10 εκατ. έγγραφα και αντίστοιχες αναλύσεις, και είχε περιγραφεί από τον Julian Assange ως “μία τεράστια βιβλιοθήκη, με τα πιο διωκόμενα έγγραφα στον πλανήτη.”

(4) Το 2015 το Wikileaks ξεκίνησε να δημοσιοποιεί απόρρητα και μυστικά έγγραφα της Σαουδικής Αραβίας.

(5) Το 2016 ο Assange απαίτησε την άμεση απελευθέρωση της Chelsea Manning από τις ΗΠΑ, λέγοντας πως αν γίνει αυτό, θα είναι σύμφωνος να εκδικαστεί στις ΗΠΑ. Παρ’ όλ’ αυτά, αυτό δεν έγινε δεκτό, και η Manning εξέτισε 8 μήνες επιπλέον φυλάκιση. Έτσι, καθώς η αποφυλάκιση της Manning καθυστέρησε περίπου 1 χρόνο, αθετώντας τους όρους του Assange για την παράδοσή του, βγήκε 2 μέρες μετά την αποφυλάκισή της και δήλωσε πως ενώ πλέον οι κατηγορίες της Σουηδίας είχαν αρθεί, αυτός θα παρέμενε στην Πρεσβεία του Ισημερινού για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

(6) Στις 25 Νοεμβρίου του 2016, το Wikileaks δημοσίευσε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αντίστοιχα έγγραφα τα οποία παρέθεταν λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη από το 2009 μέχρι το Μάρτη του 2015.

(7) Το Δεκέμβρη του 2016, το Wikileaks δημοσίευσε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Τουρκικής κυβέρνησης σε απάντηση στις μετα-πραξικοπηματικού χαρακτήρα πράξεις του Erdogan στην Τουρκία (φυλακίσεις και απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, την κατάσχεση ακινήτων αξίας έως και 50 δισεκατ. ευρώ, κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, και το κυνηγητό εναντίων του Κουρδικού λαού). Τα emails αυτά καλύπταν την περίοδο 2010 – Ιούλιο 2016, και ως ανταπάντηση η Τουρκία απαγόρευσε την πρόσβαση στον ιστότοπο του Wikileaks.
(8) κ.α. [13]
To 2017, αφού έληξε η θητεία του Rafael Correa, και δεν είχε πλέον το δικαίωμα του επανεκλέγεσθαι, ως νέος πρόεδρος του Ισημερινού, εξελέγει ο Lenín Moreno, ο οποίος μάλιστα ήταν γνωστό ότι ήταν προσκείμενος πολιτικά, στο πλευρό των ΗΠΑ.

Εικόνα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo πραγματοποιεί κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ισημερινού Lenín Moreno, στο Γκουαγιακίλ, Ισημερινός, 20 Ιουλίου 2019.

Έτσι, το 2019 ο πρόεδρος του Ισημερινού, Lenín Moreno, έπειτα από μία σειρά γεγονότων διαρροής φωτογραφιών στο Wikileaks στις 2 Απριλίου, που τον εξέθεταν ως συμμετέχοντα σε σκάνδαλο διαφθοράς [14], ανέφερε πως ο Assange παρέβη τους όρους του ασύλου του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έξωση του Assange από την Πρεσβεία του Ισημερινού στις 11 Απριλίου, έπειτα από τη σύλληψή του από αστυνομικές δυνάμεις της Αγγλίας, που τους επετράπη η είσοδος στο κτίριο.

Έκτοτε καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, επειδή αθέτησε τους όρους της εγγύησης (εισερχόμενος στην Πρεσβεία του Ισημερινού). Εκεί παρατηρήθηκε από ειδικό εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, πως ο Assange είχε όλα τα τυπικά συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια, όπως ακραίο άγχος, χρόνιο άγχος και έντονο ψυχολογικό τραύμα.
Λίγο πριν το πέρας της θητείας του, πραγματοποιήθηκε μία δίκη που απαγόρευε στον Assange να αφεθεί ελεύθερος, καθώς από εκείνη τη στιγμή η κατάστασή του θα άλλαζε από “φυλακισμένος που εκτίει την ποινή του” σε “άνθρωπος που αντιμετωπίζει την έκδοσή του σε άλλη χώρα”, και το δικαστήριο ζητούσε από το δικηγόρο του να ζητήσει εγγύηση. Στις 25 Μαρτίου του 2020, έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του για εγγύηση και έξοδο από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας λόγω υψηλού κινδύνου μετάδοσης του COVID-19, το δικαστήριο αποφάσισε πως έπρεπε να παραμείνει φυλακισμένος. Έτσι, έπειτα από μία σειρά καθυστερήσεων λόγω του COVID-19, και ενώ η ψυχοσωματική του υγεία χειροτέρευε, στις 4 Γενάρη του 2021, που πραγματοποιήθηκε τελικά το δικαστήριο για την έκδοση του ή μη, πάρθηκε μία ιστορική απόφαση· ο Julian Assange δε θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, την ίδια ακριβώς στιγμή που ο κόσμος πανηγύριζε για τη μη έκδοση του Assange στις ΗΠΑ, ο ίδιος ακριβώς κόσμος αντιλήφθηκε πως η δημοσιογραφία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, από το διεθνές σύστημα δια διωγμών και ποινών έως και 175 ετών φυλάκισης, να φτάνει τα πρωτοφανή και πολυβραβευμένα επίπεδα που την έφτασε ο Assange μέσω του αντιπαραδείγματός του, Wikileaks. Πλέον, αναμένεται η έφεση που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ στην απόφαση αυτή της αγγλικής δικαιοσύνης, όπως επίσης και το αίτημα υπεράσπισης για την απελευθέρωση του Julian Assange με εγγύηση.

Ως κόμμα Πειρατών, καταλήγουμε για ακόμη μία φορά [*] να τονίζουμε τη σημαντικότητα της άμεσης θέσπισης νομοθετικού περιεχομένου που θα προστατεύει και θα υποστηρίζει τα δημοσίου συμφέροντος μέσα πληροφόρησης, τους πληροφοριοδότες και τους δημοσιογράφους.

O Julian Assange διέδωσε την αλήθεια και γι’ αυτό είναι υπόδικος. Η δίκη αυτή είναι μία δίκη ενάντια στην πληροφόρηση δημοσίου συμφέροντος, και στην ελεύθερη διάδοση της γνώσης! Η αλήθεια δεν είναι έγκλημα. Ελευθερώστε άμεσα τον Assange.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ

[1] Collateral Murder: https://www.youtube.com/watch?v=5rXPrfnU3G0
[2] https://wardiary.wikileaks.org/
[3] https://wikileaks.org/plusd/?qproject[]=cg&q=#result
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_Spring
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_As … tic_cables
[6] https://www.wikileaks.org/wiki/Guantana … al_torture
[7] https://www.wikileaks.org/wiki/Wikileak … ganda_team
[8] https://youtu.be/630X89TbI74?t=1490
[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Assange_v … _Authority
[10] https://www.youtube.com/watch?v=hDCh–ejWBw
[11] https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_As … he_embassy
[12] https://wikileaks.org/syria-files/
[13] https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_As … he_embassy
[14] https://www.reuters.com/article/us-ecua … SKCN1RE1TL
[15] https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pag … 5&LangID=E

[*] https://www.pirateparty.gr/2019/09/whis … rotection/