Τις τελευταίες εβδομάδες, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας έρχονται αντιμέτωποι με τα ολέθρια  σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ και ειδικότερα του Δήμου Αθηναίων.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της “έκτακτης ανάγκης” για δημιουργία προσωρινών εγκαταστάσεων στέγασης της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, επιχειρεί να τοποθετήσει σειρές από containers, σε πολλές περιοχές της Αθήνας, βαφτίζοντας αυτές τις υποδομές ως “νηπιαγωγεία”.
 
 
Πρακτικά, βάσει του Ν. 4610/2019 – ΦΕΚ 70/Α όπως υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον εμπλουτισμό και τις πινελιές της ΝΔ μέσω ΦΕΚ Β’ 1843/2020, κυβέρνηση και δήμος επιχειρούν να δημιουργήσουν νηπιαγωγεία-τερατουργήματα ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας.
 
 
Κρατώντας τους πολίτες σε πλήρη αδιαφάνεια όσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έτρεχαν, και έχοντας κόψει και ράψει τους νόμους στα μέτρα τους, κυβέρνηση και δήμος έρχονται σε ρόλο καταπατητή, στους τελευταίους πράσινους χώρους των γειτονιών μας, για να ξεκινήσουν τα έργα.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Κυψέλης (στον πράσινο χώρο της Φαέθοντος και Κρίσσης) και στην περιοχή των Πατησίων (πάρκο Ιακωβάτων) , μείναμε άναυδοι όταν ξαφνικά διαπιστώσαμε πως ο Δήμος Αθηναίων είχε ήδη βάλει μπροστά τις μηχανές, για να ισοπεδώσει το τελευταίο πράσινο που απέμενε, προκειμένου να δημιουργήσει το ιδανικό τοπίο εγκατάστασης containers-νηπιαγωγείων.
 
 
Βέβαια, αυτή η αμηχανία δεν διήρκεσε πολύ, καθώς με άμεσα αντανακλαστικά, οι κάτοικοι των περιοχών, οργανώσαμε τις επιτροπές αγώνα μας, δηλώνοντας την εναντίωσή μας απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια. Μέσω των επιτροπών και των αμεσοδημοκρατικών μας διαδικασιών, προχωρήσαμε στην κατάληψη των τελευταίων πράσινων χώρων που μας απομένουν, με σκοπό να τους προστατέψουμε από την καταστροφή που ετοίμαζε ο δήμος.
Σύντομα όμως διαπιστώσαμε πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, καθώς μέσα σε λίγη ώρα, ήρθαμε αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες, σε ρόλο security, μας έδιωξαν δια της βίας με σκοπό να διαφυλάξουν την ομαλή διεξαγωγή των έργων.
 
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαμαρτυριών μας, και ενώ τα έργα προχωρούσαν δι’ αστυνομικής φύλαξης, άρχισαν να θίγονται ποικίλα ζητήματα:
Αδιαφάνεια διαδικασιών. Οι κάτοικοι παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με τα έργα, οι μελέτες των οποίων παραμένουν άφαντες. Επιπλέον, είναι γεγονός πως και στις δύο περιπτώσεις (Κυψέλη και Πατήσια), δεν υπήρχε άδεια κοπής δέντρων. Όμως, μέσα σε δύο μέρες ο δήμος κατάφερε να αναθεωρήσει τις άδειες (προβλέποντας και κοπές δέντρων), με τα απαραίτητα έγγραφα να μην είναι διαθέσιμα για τους πολίτες.
 
 
Καταστροφή πράσινων χώρων. Με fast-track διαδικασίες (των 2 ημερών), δήμος και εργολάβοι βγάζουν άδειες αλλοίωσης των τελευταίων πράσινων χώρων των γειτονιών μας, τσιμεντώνοντας το έδαφος και κόβοντας δέντρα προκειμένου “να μην εμποδίζονται” τα containers που θέλουν να στήσουν, ως προσωρινή λύση. Γιατί εδώ και 3 χρόνια δεν είχαν μεριμνήσει να βρουν καταλληλότερες εναλλακτικές, οι οποίες θα είχαν και μία δυναμική παροχής μιας μόνιμης λύσης;
Ανησυχία για τη μετέπειτα μεταχείριση των χώρων. Για ποιόν λόγο, για ένα πρόγραμμα με μέγιστο χρονικό πλάνο τα 6 χρόνια αξίζει να κοπούν δέντρα ~100 ετών; Μετά το πέρας των “προσωρινών” μέτρων, αυτοί οι χώροι θα ξαναγίνουν χώροι πρασίνου;
 
 
Υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Είναι απαράδεκτο η πρώτη επαφή που θα έχουν τα παιδιά βρεφονηπιακής ηλικίας με το σχολείο, να είναι αυτή των containers, στοιβάζοντάς τα μάλιστα, σε χώρους ακατάλληλους για εκπαίδευση. Δε νοείται σε καμία περίπτωση, ένας χώρος με containers να θεωρείται νηπιαγωγείο.
Υπονόμευση των συνθηκών εργασίας. Είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι/ες των δομών προσχολικής αγωγής, να εργάζονται υπό αυτές τις αναξιοπρεπείς και ανασφαλείς συνθήκες, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους/τις ίδιους/ες.
 
 
Ως Κόμμα Πειρατών απαιτούμε:
+ Άμεση διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθούνται. Κανένας/Καμία στο σκοτάδι! Να δημοσιοποιηθούν άμεσα οι μελέτες και τα σχέδια των έργων (π.χ. στο Δι@ύγεια).
+ Προστασία, συντήρηση και δημιουργία πράσινων χώρων. Να βάλουμε τέλος στην κατακρεούργηση του φυσικού περιβάλλοντος και στη μείωση των πράσινων χώρων των πόλεων. Βρισκόμαστε σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Κάθε δέντρο που κόβεται μπορεί να αποβεί μοιραίο (π.χ. σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων). Άμεση κρατική μέριμνα για δημιουργία νέων πράσινων χώρων και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.
+ Ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, εύρεση ή/και δημιουργία αξιοπρεπών χώρων εκπαίδευσης, αξιοπρεπείς συνθήκες διδασκαλίας, εργασίας και εκμάθησης.
Τέλος, ως Κόμμα Πειρατών, χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων, απέναντι σε αυτά τα φρικτά σχέδια της κυβέρνησης.
ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ