CC photo by By Camdiluv ♥

Σ’ αυτές τις εκλογές τα παλιά κόμματα, με συγκεκριμένους συμμάχους, προσπαθούν να σε πολώσουν.

Δεξιά ή Αριστερά;
ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ;
Σαμαράς ή Τσίπρας;
Μνημόνιο ή μνημόνιο light;
 
Παριστάνουν ότι βρίσκεσαι στη δεύτερη Κυριακή δημοτικών εκλογών και πρέπει να διαλέξεις τον λιγότερο τραγικό, για Δήμαρχο.
Μετά από αυτούς το χάος.
Πωλητές τρόμου και φόβου επειδή οι διαφημιστές τους είπαν ότι πουλάει καλύτερα από την ελπίδα..
 
Στελέχη και των δυο πλευρών αναλύουν παραμέτρους από δεκάδες διαφορετικές οπτικές.
Προσέχουν όμως η μπάλα να γυρνάει στο γήπεδο, αλλά να μην μπαίνει ποτέ γκολ (ή καλάθι).
 
Έλα να σκοράρουμε.
 
Σκέψου ότι σε ένα μήνα έχουμε μια βουλή (με πολλούς Πειρατές βουλευτές μέσα) η οποία αποφασίζει να ψηφίσει επειγόντως ΕΞΙ θέματα.
Είναι η άμεση της προτεραιότητα και είναι αποφασισμένη να το κάνει.
 
Νομοθετεί τα εξής:
 
* Όλα τα δημόσια έγγραφα βγαίνουν υποχρεωτικά στο internet, όσο ασήμαντα κι αν φαίνονται.
Όλοι οι Ελληνες πολίτες μπορούν να πάρουν αντίγραφο από κάθε δημόσιο έγγραφο, απλά επειδή το ζήτησαν από την αντίστοιχη Δημόσια Υπηρεσία. (εκτός από απόρρητα Εθνικής Άμυνας).
 
* Όλοι οι δημόσιοι διαγωνισμοί δημοσιεύονται στο internet πριν και μετά τη διεξαγωγή τους, μαζί με το σκεπτικό της Επιτροπής και τις προσφορές όλων.
Ακόμη και οι πρόχειροι (αυτοί όπου ένα κουτί σπίρτα αγοράζεται προς 1.000 ευρώ επειδή οι άλλες δύο προσφορές ήταν 1.001 & 1.002 ευρώ για το ίδιο κουτί σπίρτα).
 
* Οι προϋπολογισμοί δημόσιων έργων από κάποια αξία και πάνω εγκρίνονται με περιφερειακό ή εθνικό δημοψήφισμα, ανάλογα με την έκταση και το ύψος του έργου.
 
* Η Δικαιοσύνη γίνεται πραγματικά ανεξάρτητη και ο ορισμός των ανώτατων δικαστικών δεν γίνεται πλέον από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
 
* 100.000 πολίτες μπορούν με υπογραφές τους να προτείνουν ένα νόμο προς ψήφιση στη Βουλή.
300.000 πολίτες μπορούν να προκαλέσουν δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ψήφιση ή ακύρωση συγκεκριμένου νόμου.
Η απόφαση του Δημοψηφίσματος είναι αυτόματα νόμος της Ελλάδας.
 
* Παύει η διαφοροποίηση των Βουλευτών και Υπουργών από τους απλούς πολίτες ως προς την απονομή δικαιοσύνης και καταργείται η βουλευτική ασυλία για ποινικά αδικήματα, καθώς και η νομοθεσία περί (μη) ευθύνης Υπουργών, οι οποίοι πλέον έχουν τα ίδια χρονικά διαστήματα παραγραφών με οποιονδήποτε πολίτη.
 
 
Μόνο αυτά. Είναι μόνο ΕΞΙ θέματα.
Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο εκτός από πολιτική βούληση για να ψηφιστούν.
Δεν κοστίζουν τίποτα!

Ξανά: Δεν κοστίζουν ούτε Ευρώ, ούτε λεπτό, ούτε δραχμή, ούτε δεκάρα..
 

Δες τώρα τι γράφουν την επόμενη μέρα τα τηλεγραφήματα  των διεθνών πρακτορείων.
Πως αντανακλούν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα και το εννοεί.
Πόσο ευχάριστα έκπληκτοι είναι όλοι.
Σκέψου πόσο πέφτουν τα spread, πόσο ανεβαίνει το euro, με τι αέρα κοιτάμε τον υπόλοιπο πλανήτη στα μάτια, από την επόμενη ημέρα.
Δες πόσοι θέλουν μετά από αυτό να έρθουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους  ή να φέρουν τα κεφάλαιά τους.
Πόσο πέφτει το κόστος δανεισμού (ακόμη δανειζόμαστε βραχυπρόθεσμα).
 
Δες 11.000.000 Ελληνες να ανασαίνουν, να ξεφυσούν με ανακούφιση, να σηκώνουν το κεφάλι, να χαμογελούν, να ελπίζουν, να βγαίνουν χαρούμενοι στο δρόμο, να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους.

 
Έξι θέματα, έξι απλά θέματα (από τα είκοσι δύο που ήδη έχουν επεξεργαστεί οι Ελληνες Πειρατές).
 
Δεν είναι έκτακτα μέτρα, δεν είναι χαράτσια, δεν είναι ξεπούλημα, δεν είναι συμβάσεις με τρίτους, δεν είναι λιτότητα, είναι ΑΛΛΑΓΕΣ στον τρόπο Λειτουργίας του Δημοσίου και της Ελληνικής Κοινωνίας.
 
Απλές αλλαγές, χωρίς τις οποίες θα χτίζουμε στην άμμο και θα ρίχνουμε νερό σε μια τρύπα, κάπου εκεί δίπλα, στην ίδια άμμο.
 
Απλές βάσεις πάνω στις οποίες πατάμε για να χτίσουμε το μέλλον.
 
Ούτε σ’ αυτές τις εκλογές δεν μπορώ να με φανταστώ να ψηφίζω το παλιό.
 
Σ’ αυτές τις εκλογές αντί για δεξιά ή αριστερά αποφάσισα να ψηφίσω μπροστά.
Ψηφίζω το σήμερα και το αύριο, ψηφίζω  εμένα, κι ας μην είμαι υποψήφιος…
 

Ανέστης Σαμουρκασίδης
Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας

24-5-2012


40 σχόλια

Nasos · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 16:32

Εξαιρετικά και απλούστατα. Φυσικά ο λόγος για τον οποίο δεν θα εφαρμοστούν ποτέ είναι εύκολα κατανοητός. Μπράβο όμως για την επιμονή σας και είναι ευχάριστο που υπάρχουν έστω και λίγοι που πιστεύουν σε αυτά τα απλά (και προοδευτικά για να χρησιμοποιήσω ένα όρο της μόδας). Σε αυτό με τους δικαστικούς προσθέστε και την επιλογή των ανώτατων στρατιωτικών. Όσο κι να δεν τους δίνει κανείς σημασία έχει τεράστια ισχύ και αν ήταν λίγο πιο ανεξάρτητοι ίσως φαινόμενα Τσοχατζόπουλου να μην είχαν περιθώριο να εμφανιστούν.

ndmushroom · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 16:50

Συμφωνώ με τα μέτρα. Το ότι δεν κοστίζουν τίποτα όμως από πού προκύπτει; Η δημοσίευση οποιουδήποτε αρχείου στο internet (πολλώ δε μάλλον του συνόλου των δημοσίων εγγράφων) δε συνεπάγεται κόστος σε ενέργεια, κόστος στο σχεδιασμό του συστήματος αναζήτησης και φιλοξενίας του, κόστος σε bandwidth, κόστος σε εργατοώρες, κόστος για την αγορά των πρόσθετων servers που θα χρειαστούν για τη φιλοξενία των εγγράφων (αν υποθέσουμε ότι όλα τα έγγραφα είναι ήδη σε ψηφιακή μορφή και άρα δε χρειάζεται να υπολογίσουμε και το κόστος της σάρωσής τους); Η οργάνωση δημοψηφισμάτων δε συνεπάγεται κόστος για την ενημέρωση των πολιτών, για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων (ή την ανάπτυξη και συντήρηση του αντίστοιχου ηλεκτρονικού συστήματος), για την αμοιβή των δικαστικών αντιπροσώπων που θα ελέγξουν το αδιάβλητο της διαδικασίας, για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων της καταμέτρησης κλπ.;
Το ότι ένα μέτρο είναι καλό δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι και δωρεάν.

a.p · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 17:19

Ακόμη και με την έννοια που το θέτεις, οι δαπάνες στις οποίες αναφέρεσαι αποφέρουν στην κοινωνία 1000πλάσια, είναι “επένδυση” στα θεμέλια του οικοδομήματός μας και είναι ψίχουλα μπροστά στα 15 δις ετήσιο κόστος διαφθοράς στην Ελλάδα.

Η επιμονή στο πτωτικό σπιράλ στο οποίο έχουμε μπει, είναι “κόστος” για την κοινωνία.

Βασίλης Περαντζάκης · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 17:39

@ndmushroom, αντιθέτως η διαφάνεια μειώνει το κόστος. Επίσης η ανάρτηση εγγράφων στο διαδίκτυο σημαίνει λιγότερο χαρτί, λιγότερη ανάγκη για ενδουπηρεσιακή επικοινωνία.

Τα τοπικά δημοψηφίσματα καθώς και τα εθνικά δεν γίνονται σε μία μέρα, αλλά έχουν διάρκεια και έτσι δεν χρειάζονται πολλές υποδομές. Αντιθέτως μπορούν να γίνουν στα ΚΕΠ με μία απλή εθνική βάση δεδομένων.

Dimitrios Stergiou · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 18:05

“300.000 πολίτες μπορούν να προκαλέσουν δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ψήφιση ή ακύρωση συγκεκριμένου νόμου. Η απόφαση του Δημοψηφίσματος είναι αυτόματα νόμος της Ελλάδας.”

Στις εκλογές του Μαιού 2012, οι εγγεγραμένοι ήταν 9.949.000 (πάνω κάτω). Το 300.000 που λες εδώ είναι το 3% αυτού του συνόλου, και ουσιαστικά λες ότι το 3% μπορεί να επιβάλλει ένα νόμο

Με δεδομένο ότι οι ΔΥ είναι περίπου 700.000, ουσιαστικά λεμε ότι θα μπορούσαν οι ΔΥ να περάσουν με αυτό τον τρόπο ένα νόμο που τους δίνει 100% αύξηση; Ή μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι;

Κισσανδράκης Γιώργος · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 18:11

Επίσης δημοψηφίσματα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά με τους κωδικούς
της εφορίας σε ΚΕΠ ή από το σπίτι, δεν είναι ανάγκη να τυπώνουμε
ψηφοδέλτια
Αλλά και να τυπώνουμε το κόστος είναι περίπου 20.000 ευρώ. Δεν αξίζουν
20.000 ευρώ αν γλυτώσουμε 100.000 ευρώ από ένα έργο αξίας 800.000
ευρώ (13% κάτω όπως έχουν αποδείξει μελέτες στην Ελβετία που εφαρμόζεται);

anestis · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 18:18

Δημήτρη το 3% μπορεί να προκαλέσει δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ψήφιση ή ακύρωση συγκεκριμένου νόμου.

Το δημοψήφισμα αποφασίζει(>51%), ΟΧΙ το 3% 🙂

π.χ. στην Ελβετία το συνδικάτο ζήτησε δημοψήφισμα για να πάει η άδεια στις 6 εβδομάδες. Το δημοψήφισμα έγινε κι ο λαός απάντησε ΟΧΙ με 66,5%

Θάνος · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 18:21

@Dimitrios Stergiou: Δεν εννοεί ότι 300.000 πολίτες μπορούν να επιβάλουν νόμο, αλλά ότι μπορούν να ζητήσουν να γίνει δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εγγεγραμμένοι και αυτοί είναι που θα κρίνουν αν ο νόμος θα περάσει ή όχι. Από κει και πέρα το νούμερο εδώ δίνεται ως παράδειγμα, πιστεύω μπορεί να είναι θέμα προς συζήτηση.

Συμεών Παπαδόπουλος · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 18:36

Πολύ ωραία τα μέτρα και συμφωνώ ως επι το πλείστον με μία σημείωση και με μια αμφιβολία ως προς τα συμπεράσματα:
Η σημείωση αφορά στο πρώτο μέτρο. Δεν αρκεί τα έγγραφα να αναρτώνται στο διαδίκτυο αλλά θα πρέπει να εισάγονται στο σύστημα με κατάλληλη δομημένη μορφή ώστε να επιτρέπουν εύκολη αναζήτηση και ανάλυση (π.χ. για data mining με σκοπό τον εντοπισμό παράλογων εξόδων). Αυτό το θέμα νομίζω το είχατε επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο σας, απλά καλό είναι να τονίζεται συνεχώς.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο που αναφέρετε, παρότι συμφωνώ με τα μέτρα, αμφιβάλλω αν θα έχουν τόσο θετικό αντίκτυπο άμεσα (π.χ. άμεσες επενδύσεις και πτώση spreads) καθώς υπάρχουν ένας ακόμη μεγάλος αριθμός σημαντικών ζητημάτων της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης (π.χ. καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων, σημαντικές ελλείψεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, πολυνομία, σύνθετο φορολογικό πλαίσιο, κλπ.) που δεν επιτρέπουν την άμεση ανάσχεση του αρνητικού κλίματος για τη χώρα.
Για να το θέσω με όρους Herzberg (αν θεωρήσουμε την αναλογία κράτους-ατόμου), τα μέτρα αυτά λειτουργούν ως hygiene factors για το κράτος, αλλά δεν επαρκούν ως motivators.

Βασίλης Περαντζάκης · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 19:19

Συμεών Παπαδόπουλος, ακριβώς όπως τα λες. Το έχουμε ήδη πει:

https://www.pirateparty.gr/2012/05/diafaneia-8esmos/

Θάνος · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 19:27

Συμεών έχεις δίκιο για την ανάρτηση των εγγράφων. Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα του Διαύγεια, ότι δεν υπάρχει ένα πρότυπο για την καταχώρηση των αποφάσεων με αποτέλεσμα φορείς να καταχωρούν παρόμοιες αποφάσεις (π.χ. δες πως καταχωρούν διαφορετικοί δήμοι την έγκριση δαπάνης για άδειες λογισμικού) με διαφορετικό τρόπο, δυσκολεύοντας τον έλεγχο και την αναζήτηση.

Stathis · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 20:05

¨Ηδη με στον Ν. 2960/1999 άρθρο 6 προβλέπται το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε όλα τα δημόσια εγγραφα με απλή αίτηση. Για θέματα περιβάλλοντος αυτό είχε ήδη θεσμοθετηθεί σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου απο το 1995.

Και η ανάρτηση στο διαδίκτυοτο των αποφάσεων της διοίκησης έχει θεσμοθετηθεί απο το 2010 με τον νόμο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και εφαρμόζεται(;) διότι διαφορετικά είναι άκυρες.

Και όμως δεν είδαμε καμμία βελτίωση στην δημόσια διοίκηση.

Ας ελπίσουμε ότι η εφαρμογή των υπόλοιπων 5 νόμων που προτείνουν οι Πειρατές θα φέρουν αποτέλεσμα.

Τελικά το πρόβλημα είναι ότι κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται με συνέπεια
και τελικά με νόμους για την νομιμοποίηση των πάσης φύσεως αυθαιρεσιών “καθαρίζουμε”.

Μην ξεχνάμε εδώ είναι … Βαλκάνια ή χειρότερα … Ελλάδα όχι Σουηδία, Γερμανία …

Nikos · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 20:24

Στάθη στο νόμο που αναφέρεις απαιτείται έννομο συμφέρον του πολίτη.
Μακάρι να ίσχυε η καθολική πρόσβαση, δυστυχώς δεν ισχύει.

Σκέψου πόσες φορές στη βουλή ο υπουργός αρνείται έγγραφα σε βουλευτές!

Σκέψου γιατί δεν μπορούμε να δούμε τις συμβάσεις της αττικής οδού, του αεροδρομίου, της παραχώρησης των διοδίων κλπ κλπ κλπ

Δεν υπάρχει (ακόμη) η πολιτική βούληση.

(Σχετικό-άσχετο, αλλά υπήρξε δήμαρχος που δεν άφηνε να ηχογραφείται η δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου!)

Θάνος · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 20:25

Στάθη μάλλον εννοείς το άρθρο 5 του ν. 2960/1999, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι λίγο διαφορετικό από ότι ζητάνε οι Πειρατές. Κατ’ αρχάς πρέπει να κάνει ο πολίτης αίτηση, η οποία μπορεί αν αιτιολογηθεί από την υπηρεσία να απορριφθεί. Επίσης, υπάρχουν ιδιωτικά έγγραφα για τα οποία πρέπει να αποδειχθεί ότι ο ενδιαφερόμενος έχει έννομο συμφέρον για να τα πάρει. Τέλος, πως θα ζητήσω ένα έγγραφο αν δεν ξέρω ότι υπάρχει;

Εδώ υποτίθεται υπάρχει το Διαύγεια. Δυστυχώς, όμως δεν μπαίνουν όλες οι αποφάσεις εκεί, αλλά και όσες μπαίνουν δεν ακολουθούν ένα κοινό πρότυπο με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η αναζήτηση. Αν δεν υπήρχε το Υπερδιαύγεια που φτιάχτηκε από ιδιώτη η κατάσταση θα ήταν τραγική. Είναι λες και φτιάχτηκε επίτηδες έτσι ώστε για τα μάτια του κόσμου να φαίνεται ότι υπάρχει διαφάνεια, αλλά στην πραγματικότητα να δυσκολεύει τόσο όσο χρειάζεται την αναζήτηση και τον έλεγχο.

Εννοείται πως είναι ένα πρώτο βήμα, δε θέλουμε να τα μηδενίζουμε όλα, αλλά έχει δρόμο ακόμα για να λειτουργήσει ακόμα όπως πρέπει.

gio mario · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 21:16

The right way is easy! Dont make it difficult!

Stathis · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 22:40

Tελικά όλοι εδώ συμφωνούμε ότι αξίζει να κάνουμε αγώνα για να νομοθετηθούν οι παραπάνω εξι προτάσεις των Πειρατών. Θα τους υπστηρίξω.

ndmushroom · Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 στο 23:50

Με παρεξηγήσατε, δεν είπα ότι τα μέτρα δεν είναι καλά και συμφέροντα, είπα απλά πως δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν, παρότι σε βάθος χρόνου οδηγούν σε εξοικονόμηση (όπως θεωρητικά κάνουν όλα τα μέτρα, άσχετα αν αυτό στην ελληνική πραγματικότητα είναι μάλλον ανέκδοτο).

Βασίλης Περαντζάκης · Παρασκευή, 25 Μαΐου, 2012 στο 10:53

ndmushroom, δεν κοστίζουν γιατί χρησιμοποιούν υπάρχουσες υποδομές, όπως π.χ. τα ΚΕΠ και την Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Αντιθέτως έχουμε άμεση εξοικονόμηση.

George D. · Παρασκευή, 25 Μαΐου, 2012 στο 17:01

Ίσως το καλύτερο και πιο εμπνευσμένο “πολιτικό” κείμενο που έχω διαβάσει έως και σήμερα. Εύχομαι ολόψυχα να διαδοθεί και να αγγίξει ανθρώπους που θα μπορέσουν να δουν, χωρίς έστω για μια στιγμή να φοβούνται-ξανακάνουν αυτό που συνήθισαν, επειδή «έτσι τους έμαθαν, κι έτσι ζούνε». Καλή επιτυχία πειρατές! ΑΞΙΟΣ κ. Σαμουρκασίδη για το κείμενο και τις ιδέες σας.

Βασίλης Περαντζάκης · Παρασκευή, 25 Μαΐου, 2012 στο 21:44

@Lefteris, η Διαύγεια δεν είναι αυτό που λέμε εμείς. Δεν υπάρχει θεσμικό όργανο ελέγχου ούτε υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί τι αναρτάται από τον πολίτη. Η πραγματική διαφάνεια είναι τελείως άλλο πράγμα. Είναι ο θεσμικός έλεγχος της δαπάνης και η δυνατότητα σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο να επέμβει ο πολίτης. Όχι μετά εορτής, αλλά έχοντας λόγο πριν την δαπάνη για μεγάλα έργα/συμβάσεις και μετά για μικρότερα έργα ή δαπάνες. Αυτό δουλεύει σήμερα σε χώρες όπως η Ελβετία και η Νορβηγία.

Doesntfit Inatag · Σάββατο, 26 Μαΐου, 2012 στο 06:32

Φίλοι πειρατές και ενεργοί πολίτες,
Ζούμε πιστεύω σε μια εποχή κομβική για την ανθρώπινη ιστορία ανάλογη των μεγάλων βιολογικών και πολιτιστικών αλμάτων που μας καθόρισαν στο παρελθόν.
Κάποιες αλλαγές στο σώμα μας ή στον πολιτισμό μας, άλλες γνωστές και άλλες λιγότερο αναγνωρισμένες, μας καθόρισαν στο παρελθόν και μας βοήθησαν να επιβιώσουμε ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών και να επικρατήσουμε επί της γής, στο πέρασμα των αιώνων.
Κάποιες από αυτές, ίσως ήταν: Η όρθια στάση και το βάδισμα στα δύο πόδια, Ο υδρώτας, Ο έλεγχος της φωτιάς, Η ανατομία των χεριών μας και τα λίθινα εργαλεία, Ο λόγος προφορικός και γραπτός, Οι γραπτοί νόμοι, Η δημοκρατία, Ο τυπόγραφος, (που συνέβαλε στον διαφωτισμό), Η βιομηχανική επανάσταση, Ο ηλεκτρισμός, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τελευταίο το ίντερνετ και η επανάστασή του.
Σήμερα είναι διαθέσιμο στην ανθρωπότητα, το εργαλείο του ίντερνετ που θα φέρει κοσμοϊστορικές αλλαγές στην κοινωνία. Για να αρχίσουμε να βλέπουμε όμως τα πρώτα ορατά αποτελέσματα, πρέπει να φτιάξουμε το λειτουργικό-πολιτικό σύστημα που θα το αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ισχυρού αυτού εργαλείου, πάνω στο οποίο θα πατήσει ο κώδικας που θα φέρει τις αλλαγές.
Κάποια κόμματα έρχονται κατευθείαν από τον πνευματικό μεσαίωνα και αποτελούν περίτρανη απόδειξη του πόσο χάλια τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, ως προς την πνευματική αφύπνιση του ανθρώπινου γένους. Κάποια άλλα κόμματα κουβαλάνε την παρακαταθήκη από την επανάσταση του διαφωτισμού και μας δίνουν ένα θεωρητικό πλαίσιο ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Όμως, κανένα από τα παλιά κόμματα δεν διαθέτει μια ρεαλιστική πρόταση για το πως το ιδεατό του λόγου, το κάνουμε πράξη.
Δεδομένου οτι ο κόσμος είναι ένα ενεργό αλληλεπιδραστικό σύστημα, τα εργαλεία του παλιού διαφωτισμού δεν επαρκούν, καθώς είναι στατικά, υπόκεινται σε ποικίλες ερμηνείες, και δεν διαθέτουν ένα μηχανισμό συνεχούς εξέλιξης που να μπορεί να τροφοδοτείται από νέα δεδομένα. Ως εκ τούτου, αξιοποιώντας μόνο την παρακαταθήκη του παλιού διαφωτισμού δεν μπορούμε να βρούμε άμμεση και αποτελεσματική λύση στις προκλίσεις των καιρών.
Εδώ έρχεται μια σημαντική ελπίδα από το ίντερνετ και τους προγραμματιστές, που πιστεύω οτι αν ευδοκιμήσει, οι απόγονοί μας ισως να του δώσουν το όνομα «ιντερνετικός διαφωτισμός». Τέλος, πιστεύω ότι το κόμμα των πειρατών είναι το μόνο κόμμα ανάμεσα στα πάλια και τα καινούρια, που όχι απλώς ψηφοθηρεί αλλά κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια να κινηθεί προς την κατεύθυνση που φέρνει ένα τέτοιο πλαίσιο διαφανούς και αμμεσοδημοκρατικής διαχείρισης του κοινωνικού ιστού, πιο κοντά στο σήμερα.

Οδυσσέας Φιλιππίδης · Σάββατο, 26 Μαΐου, 2012 στο 11:08

Αγαπητοί συν-πειρατές,
Το σχόλιο μου στα εξ(6) σημεία είναι το εξής:
Όλα αυτά πού λέτε, ΔΕΝ είναι πολιτικές θέσεις που να διαφοροποιούν το κόμμα μας από τα άλλα κόμματα, είναι σωστά και αυτονόητα πράγματα, για τα οποία θα συμφωνούσαν όλοι οι σώφρονες πολίτες οποιουδήποτε κόμματος.
Επομένως ως αυτονόητα δεν πρέπει να τα προβάλλουμε σαν θέσεις του κόμματος των πειρατών, γιατί κινδυνεύουμε να τα υιοθετήσουν ως προεκλογικές εξαγγελίες όλα τα κόμματα και έτσι τους δίνουμε απλώς ιδέες.
Τι προτείνω αντί αυτού:
Να πάρουμε θέσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά θέματα και να διατυπώσουμε την άποψη των Πειρατών, όπως παραδείγματος χάριν, Πολιτειακό, εκλογικό νόμο, δημοσιονομική πολιτική, μεταφορές, ενέργεια, φορολογικό σύστημα, παιδεία ιδιωτική ή δημόσια και πως και γιατί? πολυεθνικές, οφ-σορ εταιρείες, τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και άλλα πολλά τέτοια.
Αυτός ο “Πολιτικός Λόγος” σήμερα, είναι που λείπει…
ευχαριστώ
Ωκύπους

Μανώλης · Σάββατο, 26 Μαΐου, 2012 στο 13:18

Οδυσσέα, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να υιοθετηθούν οι θέσεις μας από άλλα κόμματα. Οι θέσεις μας δεν έχουν copywrite. Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν.

Αν γίνει το απίστευτο και κάποιο άλλο κόμμα πάρει, αλλά και υλοποιήσει ΟΛΕΣ τις αρχές μας (https://www.pirateparty.gr/arxes-programma/) τότε θα σταματήσω να ασχολούμε με το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας και θα συμμετέχω πλέον στη διακυβέρνηση της χώρας ως απλός πολίτης.

ΧΑΡΗΣ · Κυριακή, 27 Μαΐου, 2012 στο 02:24

http://www.youtube.com/watch?v=MJ2zgsnlKIg&feature=related

Οδυσσέας Φιλιππίδης · Κυριακή, 27 Μαΐου, 2012 στο 15:51

Αγαπητέ Μανώλη,
Συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά δεν κατάλαβες το πνεύμα της γραφής μου.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ζητούμε την ψήφο των Ελλήνων Πολιτών για να στείλουμε την φωνή (δηλαδή την πολιτική θέση) αυτών που θα μας ψηφίσουν στην Βουλή των Ελλήνων.
Επομένως θα πρέπει τις μέρες αυτές να πληροφορήσουμε τους εκλογείς για τις “πολιτικές θέσεις” του κόμματος των Πειρατών. Αυτό είναι που λέω.

Επίσης υπάρχει και εδώ κενό πολιτικού λόγου,
(https://www.pirateparty.gr/arxes-programma/)
Έχω διαβάσει προσεκτικά αυτή τη σελίδα (το περιεχόμενό της ίσως να είναι και ο λόγος που βρίσκομαι εδώ), αλλά πρέπει να δείξω σε όλους τους Πειρατές ότι υπάρχει κενό “Πολιτικού Λόγου” σε αυτή τη σελίδα.

θα δώσω ένα παράδειγμα ενδεικτικό, στο θέμα της Οικονομίας.
γράφει στην εν λόγω σελίδα:
“Οικονομία
Εκεί όπου το κράτος και οι πολίτες αποφασίζουν να εξουδετερώσουν τα μονοπώλια και τα καρτέλ έχουμε μειωμένες τιμές, χωρίς κρυφά κόστη, μαζί με βελτιωμένη επιχειρηματικότητα.
Εκεί όπου υπάρχει ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα.
Εκεί όπου η πρόσβαση στη Δημόσια Πληροφορία είναι ελεύθερη, τα πρόσωπα αξιοποιούν τις ευκαιρίες για να προσφέρουν δωρεάν ή επί πληρωμή υπηρεσίες στους συμπολίτες τους.
Ταυτόχρονα, εκεί όπου η πρόσβαση στη Δημόσια Πληροφορία είναι ελεύθερη και η Διαφάνεια κανόνας, ο Λογιστικός Έλεγχος του Δημόσιου είναι αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών της χώρας.
δεν είναι αναγκασμένα να πληρώνουν ακριβά πατενταρισμένα φάρμακα.”

Όλα αυτά είναι σωστά και τα εγκρίνουμε νομίζω όλοι μας. Αλλά δεν αναφέρει πουθενά ξεκάθαρα την πολιτική θέση του κόμματος για την όλη εμπορευματοποίηση της υγείας, κάθετα και οριζόντια, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές εταιρείες υγείας (φαρμακευτικές, ιδιώτες γιατροί, εξεταστικά κέντρα, κλπ κλπ), θα παραμείνουν στην ελεύθερη αγορά, με ελεύθερο ανταγωνισμό, και θα ακολουθούν την φιλελεύθερη κυρίαρχη ιδεολογία?

Παρομοίως νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσει το κόμμα, τις πολιτικές του θέσεις και για όλα τα άλλα “πολιτικά”, “οικονομικά” και “κοινωνικά” θέματα.
ευχαριστώ
Ωκύπους

nikos · Κυριακή, 27 Μαΐου, 2012 στο 16:07

Σε αντίθεση με τα πακέτα θέσεων που θέλεις να δημιουργηθούν Οδυσσέα, εμένα μου αρέσει που δεν υπάρχουν.
Έτσι κι αλλιώς κι αυτοί που τα έχουν δεν τα εφαρμόζουν. Ούτε η ΝΔ το κανε ουτε το ΠΑΣΟΚ.
Εχω την αίσθηση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόμαστε να δούμε την μεγαλύτερη κωλοτούμπα όλων των εποχών, έτσι και είναι πρώτος στις 18.

Καλύτερα που λέει το κόμμα “αφήνω τους πολίτες να φέρουν νόμο για την υγεία και την βουλή (ή δημοψήφισμα) να τον εγκρίνει”, παρά εμείς οι χίλιοι φωτισμένοι να καπελώσουμε άλλους 10.999.000

Αν καταφέρουμε να εφαρμοστούν οι 6 νόμοι, όλα όσα ζητάς θα φωτιστούν από διαφορετικό χρώμα φως.

Αλλιώς καλλιεργείς στην πεδιάδα κι αλλιώς στο βουνό.

Οδυσσέας Φιλιππίδης · Κυριακή, 27 Μαΐου, 2012 στο 17:36

Σωστά είναι αυτά που λες Νίκο, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μόνο 32.487, και αν δεν γίνουμε σύντομα 200.000 δεν θα έχουμε εκπρόσωπο στη βουλή να πει όλα αυτά τα ωραία που εμείς εδώ θέλουμε και σκεπτόμαστε για μια σωστή “Πολιτεία”.
Επομένως προτείνω:
Να μη ξεχνάμε τα δεδομένα:
1. είμαστε σε προεκλογική περίοδο,
2. ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τα άλλα κόμματα
3. πάρα πολλοί οι αναποφάσιστοι
4. πολύ μεγάλη η αποχή (έφτασε το 35% ρεκόρ), και μάλιστα με τέτοια κρίση.

προτείνω να οργανωθούμε και να μη ξεχνάμε τους τακτικούς στόχους:
1. Στόχος μας να πιάσουμε το 3 %! (που μακάρι να μην υπήρχε!)
2. Να διαμορφώσουμε και να διατυπώσουμε “πολιτικές θέσεις” για λόγους τακτικής – για τις εκλογές αυτές και μόνο να πάρουμε τους αναποφάσιστους, τους δυσαρεστημένους, τους απέχοντες
3. Απαραίτητο για το στόχο 2. νομίζω πρέπει να πούμε πως εμείς βλέπουμε τα “Μνημόνια”, τις “δανειακές”, και την έξοδο από την “κρίση”!

Αυτά γενικώς
Για την πρότασή σου
«αφήνω τους πολίτες να φέρουν νόμο για την υγεία και την βουλή (ή δημοψήφισμα) να τον εγκρίνει»
έχω να παρατηρήσω το εξής:
Γιατί να μην ισχύει και προεκλογικά για τα μέλη του κόμματος??
ευχαριστώ
Ωκύπους

Πέτρος · Δευτέρα, 28 Μαΐου, 2012 στο 01:45

Δημοψηφίσματα… Όχι ένα αλλά τρία.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ : Οποιοσδήποτε (πολίτες, πρόεδρος, κυβέρνηση, το σύνολο της Βουλής, ο Θεός ο ίδιος……) θέλει να τροποποιήσει, προσθέσει ή αφαιρέσει οτιδήποτε στο Σύνταγμα πρέπει αυτό να περάσει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μέσα από Δημοψήφισμα.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ : Οποιοσδήποτε νόμος μπορεί να ακυρωθεί μέσα από Δημοψήφισμα το οποίο μπορεί να προκληθεί αν το ζητήσει το 1 – 2% του εκλογικού σώματος σε ένα διάστημα 3 – 4 μηνών από την ημερομηνία ψήφισης του. Το ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθεί το Δημοψήφισμα έγκυρο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλό (π.χ. 15%). Κανείς δεν εμποδίζεται να ψηφίσει, αν δεν το κάνει θα δεχτεί την άποψη αυτών που συμμετέχουν.

ΛΑΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ : Ένα 2 ή ένα 4% του εκλογικού σώματος μπορεί να προτείνει αλλαγή ή προσθήκη στο Σύνταγμα. Θα περάσει βέβαια μέσα από Δημοψήφισμα.

Όπου απαιτείται μπορεί να χρησιμοποιηθεί Δημοψήφισμα διπλής πλειοψηφίας (πολιτών αλλά και νομών για παράδειγμα) προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η πολυπληθής Αττική δεν θα ‘εκμεταλλεύεται’ την υπόλοιπη Ελλάδα.

Απλά και μόνο η διαδικασία να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, να συζητήσουμε και να επιβάλουμε το Δημοψήφισμα ως βασικό θεσμό της Δημοκρατίας θα εκδημοκρατίσει ουσιαστικά και ριζικά την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Και μην ξεχνάτε Δημοκρατία και καναπές δεν συμβιβάζονται. Η μία και μόνη Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ και ΑΜΕΣΗ.

Καλησπέρα σε όλους

Με αφορμή το πολύ καλό άρθρο του Θάνου θα ήθελα να πω ότι προσπαθώ να ‘συντηρήσω΄ένα blog για το σπουδαιότερο θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας – κατά την ταπεινή μου άποψη. Οποιαδήποτε σκέψη, θέση αλλά κυρίως αντίρρηση είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

Και κάτι τελευταίο – για να καταλάβουμε την ισχύ του θεσμού – έχετε σκεφτεί τι θα συνέβαινε αν ο Κάρολος έλεγε στην Μέρκελ ότι η ιδέα της για Δημοψήφισμα με ερώτημα την επιθυμία ή όχι των Ελλήνων να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι πάρα πολύ καλή και σκοπεύουμε να την υλοποιήσουμε. Μήπως του τηλεφωνούσε ξανά μετά από λίγο για να του πει ότι απλά αστειευόταν και ότι τέτοια ζητήματα είναι πολύ σοβαρά για να αποφασίζει ο όχλος (δηλαδή όλοι εμείς); Για σκεφτείτε το…….

http://referendumsforgreece.wordpress.com/

Πέτρος

Πέτρος · Δευτέρα, 28 Μαΐου, 2012 στο 01:48

ΣΥΓΝΩΜΗ αλλά δύο μηνύματα έγιναν ένα. Το παρακάτω γράφτηκε πρώτο.

Καλησπέρα σε όλους

Με αφορμή το πολύ καλό άρθρο του Θάνου θα ήθελα να πω ότι προσπαθώ να ‘συντηρήσω΄ένα blog για το σπουδαιότερο θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας – κατά την ταπεινή μου άποψη. Οποιαδήποτε σκέψη, θέση αλλά κυρίως αντίρρηση είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

http://referendumsforgreece.wordpress.com/

Πέτρος

antonis · Δευτέρα, 28 Μαΐου, 2012 στο 18:46

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΟΙ
1ος ΝΟΜΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
2ος ΝΟΜΟΣ: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
3ος ΝΟΜΟΣ: ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΑΛΕΥΕΙ Ν’ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ.
4ο΅ΝΟΜΟΣ: ΤΟ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Θωμάς Τζιάτζιος · Δευτέρα, 4 Ιουνίου, 2012 στο 21:37

Αγαπητοί φίλοι
Με θλίψη βλέπω ότι κάνετε προτάσεις για νόμους χωρίς να τους καλοσκεφτείτε. Καταρχήν είναι χρήσιμο να δημοσιοποιούνται όλα τα δημόσια έγγραφα αλλά αν δεν υπάρξει ένα ικανό σύστημα φιλτραρίσματος δεν αποδίδει καθώς τα σημαντικά έγγραφα χάνονται ανάμεσα στην πληθώρα των ασήμαντων. Αυτό κοντεύει να συμβεί και με το περίφημο πρόγραμμα “Διαύγεια” που εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζεται στο δημόσιο. Όσον αφορά τους διαγωνισμούς έτσι κι αλλιώς οι προκηρύξεις, οι κατακυρώσεις και όλα αυτά τα έγγραφα δημοσιοποιούνται ήδη. Οι προσφορές όμως δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιούνται γιατί περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα. Έπειτα οι προϋπολογισμοί ιδιαίτερα των έργων δεν έχει νόημα να εγκρίνονται με δημοψηφίσματα, καθώς τι μπορεί να γνωρίζει ο καθημερινός πολίτης από κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Όπως είπε και ο Σωκράτης σημασία έχει η γνώμη των “επαϊόντων” και όχι των πολλών. Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω αλλά θα προτιμούσα να επεξεργάζεστε λίγο περισσότερο τις προτάσεις σας πριν τις δημοσιοποιήσετε στην πρώτη σελίδα του σάιτ και γίνετε ρεζίλι. Ίσως μπορείτε να εφαρμόσετε την ιδέα της ουσιαστικής διαβούλευσης για τις προτάσεις σας.

Θάνος · Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2012 στο 11:05

Φίλε Θωμά,

Για το Διαύγεια έχουμε αναφέρει σε συζητήσεις στο φόρουμ, σε συνεντεύξεις, αλλά και απαντώντας σε σχόλια στο site πως η έλλειψη ενός προτύπου για την καταχώρηση των αποφάσεων (καθώς και άλλα μειονεκτήματα που έχει) οδηγεί σε αυτό ακριβώς που λες, στο να μη μπορεί να εντοπιστεί εύκολα η πληροφορία.
Για τα δημοψηφίσματα για έγκριση δαπανών ίσως σε ενδιαφέρει να διαβάσεις ένα άρθρο που έχω γράψει: http://plessas.info/referendums/
Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρουν έχουν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις που παραθέτω σε αυτό το άρθρο.
Τα υπόλοιπα είναι προσωπικές σου απόψεις, οπότε πάω πάσο.

Ηλίας · Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2012 στο 11:42

Επι τέλους! Υπάρχουν και λογικοι άνθρωποι στην Ελλάδα που βλέπουν στο μέλλον. Μπορώ να βοηθήσω?

Θάνος · Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2012 στο 17:13

Ηλία ασφαλώς και μπορείς να βοηθήσεις με διάφορους τρόπους!
https://www.pirateparty.gr/get-involved/

NickVanEsther · Σάββατο, 9 Ιουνίου, 2012 στο 12:55

Αμεσοδημοκρατία… =) Για αυτό σας λατρεύω! :Ρ

ΝΙΚΟΣ · Κυριακή, 10 Ιουνίου, 2012 στο 12:35

Την καλημερα μου να εχετε…….. ειλικρινά φοβαμαι πολυ για το μελλον αυτης της χωρας,ειμαι 40ετων και δεν ξερω που να ριξω την ψηφο μου(το καλυτερο οπλο της δημοκρατιας) εχω τρομοκρατηθη τοσο πολυ που σκεφτηκα(εστω και λιγο) να ψηφίσω ΧΑ.μα και φυσικα δεν ειμαι φασιστας οπως δεν ειμουνα και κουμουνιστης (ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΑΥΤΕΣ Η ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑΝΕ) που τις προηγουμενες τεσσερις βουλευτικες εκλογες ψηφιζα ΚΚΕ,ειμαι ΕΛΛΗΝΑΣ πανω απο ολα και νοιαζομαι για τον τοπο μου…………ειμαι πολυ μπερδεμενος,απογοητευμενος και πολυ οργισμενος…….τα λιγα που διαβασα ακουσα και ειδα για το κομμα των πειρατων…χμμμ…μου εδωσαν λιγη αισιοδοξια.πειτε μου στην β’θεσσαλονικης τι γινετε απο ονοματα………………Ευχαριστω και συγγνωμη αν σας κουρασα……………

Θάνος · Δευτέρα, 11 Ιουνίου, 2012 στο 08:28

Νίκο μπορείς να δεις όλους τους υποψηφίους μας στην Ελλάδα εδώ:
https://www.pirateparty.gr/ypopsifioi-iounios2012/

Επίσης, για τη Χ.Α. μπορείς να ενημερωθείς από ντοκιμαντερ, αλλά να δεις και την άποψή μου εδώ: http://plessas.info/xa

Εξι Πειρατικοί νόμοι που δεν κοστίζουν τίποτα! – - LastNews.grLastNews.gr · Παρασκευή, 25 Μαΐου, 2012 στο 11:15

[…] Ανέστης ΣαμουρκασίδηςΜέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδαςpirateparty.gr […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.